Opoque
KWPN Eerste Bezichtiging 2021
© Digishots
Opoque KWPN Eerste Bezichtiging 2021 © Digishots Leanjo de Koster

5/5 hengsten van Stal 104 door naar tweede bezichtiging: “Gaat deze door? En deze ook? Ja?”

Fokkerij

Dinsdag werden al drie van de drie voorgestelde hengsten van Stal 104 doorverwezen naar de tweede bezichtiging en woensdag zijn opnieuw beide voorgestelde hengsten door. We spraken erover met Willeke Bos, van Stal 104.

Advertisement

In geloven

“Het belangrijkst is denk ik dat je gelooft in het paard dat je voorbrengt”, vertelt Willeke. All at Once zie je er meerdere keren in terug in de afstammingen van de voorgebrachte hengsten van Stal 104. “Ik vind dat je merkt dat die iets sensibeler zijn, op een positieve manier. Ze zijn super eerlijk en leergierig en piaffe en passage gaat hen makkelijk af. Ze hebben veel schakelvermogen en hebben van natuurlijk erg veel balans.”

Niet koud

Maar het zijn niet alleen maar All at Once nakomelingen. “We hebben er ook een van Vivaldi en een van Vitalis voorgebracht. Zij zijn iets minder sensibel, maar zeker niet koud. Daarbovenop vind ik karakter het allerbelangrijkst. Ook als het karakter in bijvoorbeeld een moederlijn super is, dan wil ik absoluut niet dat dat verloren gaat.”

Deze? En deze?

Bos had niet durven hopen dat alle vijf de voorgebrachte hengsten doorverwezen zouden worden. “Natuurlijk, je gaat met een hengst naar de keuring omdat je erin gelooft. Maar er zijn zóveel dingen die die dag invloed kunnen hebben. Daarnaast weet de commissie natuurlijk niet meer van het paard dan wat hij op dat moment laat zien. Die jonge paarden kunnen soms onder de indruk zijn van de situatie en zich daardoor anders laten zien dan dat ze zijn.”

Compliment

“Maar het is echt fantastisch dat ze alle vijf door zijn! Ik stond daar en dacht: Gaat deze door? Ja? En deze? Ja? En deze? Ja ook? Deze? Ja ook?! Het is echt super gaaf en echt een compliment voor waar je al die jaren zo hard aan gewerkt hebt.” Vrijdag brengt Stal 104 hun zesde en daarmee laatste hengst voor.

Eigen fokkerij

Eerder kocht Stal 104 nog wel eens veulens, maar inmiddels komen alle nakomelingen uit eigen fokkerij. “We hebben zelf nu een behoorlijke merriestapel, waardoor we elk jaar alleen maar eigen veulens hebben. Al moet ik wel bekennen dat de doorverwezen Opoque (All at once x Davino V. O. D.) dat niet is. Stouwe Hof stelde voor om een embryo van elkaars merrie te ruilen. We bepaalden zelf de hengst, maar je kon die dan op de merrie van de ander zetten.”

Liever merrie

In eerst instantie was Bos teleurgesteld dat daar een hengst uit kwam. “Zij hebben er een merrie uitgekregen en dat had ik ook graag gehad. Ik wilde hiermee namelijk mijn merrielijn uitbreiden. Maar als je dan nu kijkt naar Opoque, dan maakt het allemaal niets meer uit. Het is een prachtig beest en misschien kan ik mijn merrielijn met hem alsnog verbreden in de toekomst.”

Doorverwezen hengsten

Zie hieronder de doorverwezen hengsten van Stal 104:

  • 300 Otazu (All at once x Negro)
  • 301 Opoque (All at once x Davino V. O. D.)
  • 323 Oklahoma (Deparon U.S. x Spielberg)
  • 575 Obsession (Vitalis x All at once)
  • 578 One-two-three (Vivaldi x D-Day)

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Digishots