Geert Jan Raateland - Iwan
CDI Lier 2022
© DigiShots
Geert Jan Raateland - Iwan CDI Lier 2022 © DigiShots DigiShots

Geert-Jan Raateland over CDI Lier: “Nu nog foutloos leren rijden”

Dressuur

Geert-Jan Raateland had een druk programma op het CDI Lier afgelopen weekend. Hij reed in totaal zeven proeven met drie paarden: met Don Bravour (v. Painted Black) en VMF Gladiator (v. Totilas) in de Grand Prix en VMF Iwan (v. Johnson TN) in de Lichte Tour.

Advertisement

“Hij komt steeds meer uit zijn schulp”

“Voor Iwan was het zijn internationale debuut en ik kan niet anders zeggen dan dat het geslaagd was voor zijn eerste keer. In de Prix St. Georges reden we een bijna foutloze proef en met een score van 69,85% was ik heel erg blij. De tweede dag, in de Intermediaire I kregen we wat rommeltjes, maar eigenlijk vond ik hem qua lopen wel een stukje beter dan de dag ervoor. Met 68,47% plaatsten we ons voor de kür op muziek en wauw wat ging die fijn! Het was echt perfect van het begin tot het eind. We hadden geen fouten en de muziek paste perfect, ik heb echt genoten. Met een tweede plek en 76% kan ik niet meer dan super blij zijn met Iwan. Ik merk dat hij steeds meer begint op te bloeien. In het begin was het een beetje een verlegen paard, maar hij komt steeds meer uit zijn schulp”, vertelt Geert-Jan trots.

Powerhouse

Geert-Jan debuteerde met nóg een paard. VMF Gladiator mocht voor het eerst een internationale wedstrijd lopen in de Grand Prix. “Ik ben hartstikke blij met Gladiator. Het is een heel bijzonder paard met heel veel kwaliteit, maar soms is dit nog wat lastig te managen door alle power die hij geeft. De laatste wedstrijd voor Lier ging het helemaal niet goed. Hij had zoveel energie dat de galoptour een zooitje werd. De laatste weken hebben we dus hard geoefend om de galop rustiger te houden.”

Rust pakken

“Tijdens de trainingsdagen in Lier was Gladiator nog erg druk, maar de eerste proef was wel echt heel fijn en deze werd beloond met 69,63%. Zijn series waren foutloos dit keer, helaas kregen we een klein foutje in het zigzag appuyement in galop. Hij is nog redelijk groen op dit niveau, maar het belangrijkste vond ik dat hij goed bij de les bleef. Voor de piaffes en passage kregen we hele mooie cijfers, dat is ook iets wat hij heel goed kan. De tweede dag reden we 72,28% in de Grand Prix kür op muziek. Die begon eigenlijk heel goed, maar door de muziek kwam er toch weer iets te veel spanning in galop waardoor we twee onderdelen verknalden. Gelukkig kon hij daarna weer tot zichzelf komen en de rust pakken, daar was ik dus heel blij mee. Nu moeten we gewoon kilometers maken zodat hij zich meer op zijn gemak gaat voelen in de ring. Zijn energie zit hem soms nog wat in de weg, maar als je dan dingen op je protocol leest als ‘Geweldig paard!’ en ‘Super veel kwaliteit’ is dat toch wel weer leuk.”

Fijn gevoel

“Don Bravour liep op de eerste dag in de Grand Prix qua gevoel heel goed. Er kwam een foutje in het zigzag appuyement in galop, daar sprong hij een keer een wissel voor mijn hulp uit. Het binnenkomen had ook iets rechter gemogen. Dat zijn van die kleine dingetjes waardoor je net onder de 70% blijft. Voor de rest was ik heel tevreden. Hij bleef eraan trekken en misschien was dit voor mijn gevoel wel een van onze beste proefjes tot nu toe. Don deed onwijs zijn best, nu moet ik de proeven nog foutloos leren rijden.” zegt hij kritisch.

IJzer verloren

“De tweede dag stond de Grand Prix Special voor Don en mij op het programma. Ik had lekker losgereden en dacht huppakee we beginnen aan de proef. In het eerste stuk passage maakte hij een rare pas. Ik dacht: wat doet ie nou?! Ik merkte daarna dat hij in het uitstrekken een beetje ongelijk ging. De galop ging nog wel goed, maar het draven voelde niet als normaal. Toen ik de ring uit kwam zag ik dat Don een ijzer miste. Deze had hij dus afgetrapt in de proef toen hij die rare pas maakte. Uiteindelijk deed hij alsnog super zijn best voor me, ondanks dat we maar drie ijzers hadden”, lacht Geert-Jan. 

Bron: De Hoefslag