Jacco Doornwaard & It's Easy
Jacco Doornwaard & It's Easy Digishots

Subtop | Jacco Doornwaard: “Het pakte verbazingwekkend goed uit”

Dressuur

Jacco Doornwaard wist zaterdag de open Drentse kampioenschappen op zijn naam te schrijven in de Lichte Tour. In de Intermediaire I-proef reed hij zijn It’s Easy (v. Everdale) naar 69,48%. het tweede onderdeel was de kür op muziek. In de kür werd het maar liefst 76,37% wat hen de titel opleverde.  

Advertisement

Alles moet kloppen

“Vorig jaar ben ik in de Lichte Tour gestart en na een paar wedstrijden zijn we ook de selecties gaan rijden voor het Open Drents Kampioenschap. Ik heb nog even snel een kür geregeld en ben er vrij onbevangen heen gegaan. Het pakte verbazingwekkend goed uit. Het paard is gegroeid in het niveau en ook de scores groeien alleen maar. Het is een paard met ontzettend veel go en power die alles in zijn mars heeft. Hij is heel scherp en super gevoelig, alles moet kloppen”, vertelt de ruiter. 

Kür op muziek

De combinatie reed zaterdagmiddag de Intermediaire I-proef. “Die ging best wel goed al zaten er nog een paar kleine dingetjes in. In de pirouettes heeft hij nog wel iets moeite om echt zijn bekken te kantelen en van achter te zakken. Daar zit nog werk in en daarmee kan ik de punten nog omhoog halen. Hij heeft drie goede gangen met een sterke motor. Anderhalf uur later mocht iedereen de kür rijden en het gemiddelde bepaalde de einduitslag. Het is een piano kür van Charles Monterie die ik mocht lenen. Het is een pittige proef waarbij je na het binnenkomen meteen verder gaat met een serie om de twee. Dat gaf ook wel weer een uitdaging en als ik zijn focus heb kan ik alles rijden.”

Grand Prix

“It’s Easy is voorheen gereden door mijn vrouw en zij heeft hem als jong paard opgeleid toen hij zadelmak was. Twee jaar geleden heb ik hem tijdelijk overgenomen tijdens haar zwangerschap. We hebben één seizoen gestart in het ZZ-Licht en werden Overijssels kampioen. Toen de kleine er was is ze hem zelf weer gaan rijden. Vorig jaar zomer is ze met hem gevallen en sindsdien is het vertrouwen minder tussen hun. Ik heb hem daarna weer tijdelijk overgenomen en een poosje doorgetraind. We rijden hem voor een eigenaresse en alles gaat in goed overleg. Mijn vrouw heeft hem zo verfijnd afgericht, ik kon er zo mee wegrijden. We hopen de Zware Tour te halen en gaan serieus naar deze droom toe werken. We trainen bijna wekelijks bij Herman Wientjes en hij kent het paard goed. De eners doet hij al, maar er zit nog wel wat werk in de piaffe en passage. We hebben geen haast en blijven dit jaar nog Lichte Tour rijden. Het uiteindelijke doel is wel de Grand Prix”, vertelt hij enthousiast. 

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Digishots