Afbeelding

Berber de Heer over reservekampioenstitel FK: “Meer dan tevreden over onze tweede wedstrijd”

Dressuur

Ondanks dat het pas de tweede wedstrijd was voor Berber de Heer en Jurah Era (v. Uphill), liet de combinatie de Friese Kampioenschappen niet onopgemerkt aan zich voorbij gaan. Met een score van 66,83% grepen paard en amazone de titel reservekampioen in de klasse B en hiermee een ticket naar de Nederlandse Kampioenschappen. Ze eindigden hiermee achter Allesandro Hofman en Neil Diamond S.K. (v. Daily Diamond), die de klasse domineerden met 68,75%. 

Advertisement

Verbetering

“Ik ben echt hartstikke blij en super trots op Jurah Era”, steekt de amazone enthousiast van wal. “Toen we aankwamen in Harich zagen we allemaal goede combinaties rijden, dus zo’n klassering hadden we niet verwacht. Natuurlijk hoopte ik om kampioen te worden, dat is echt nog wel een droom die uit ooit moet komen. Nu waren we reserve kampioen, er was zeker nog ruimte voor verbetering”.

Flitsender

“We hebben een nette en foutloze proef laten zien en ze bleef tijdens de proef goed gefocust op mij, waardoor het een mooi stabiele proef werd. Het had wel wat flitsender gekund, maar voor nu ben ik meer dan tevreden. Jurah heeft wat moeite met de buiging in haar lijf, dus daar gaan we nu aan werken, zodat we de wendingen nog mooier kunnen rijden. Ook mogen de overgangen nog wat vloeiender gereden worden”.

Vertrouwen

De merrie staat pas sinds juni op stal bij De Heer. “Het was pas onze tweede wedstrijd samen, dus ik was al super blij met hoe braaf ze door de baan liep. Ondanks dat ze het spannend vond, kon ik heel goed blijven rijden. Jurah is een superlief paard en je kan haar echt vertrouwen, ze bleef heel goed gefocust en zette haar beste beentje voor”.

Knap koppie

Vanaf het begin klikte het al tussen amazone en paard. “Ik werk bij Dressuurstal Feitsma en Van Hall. Toen Jurah daar voor het eerst binnen kwam, was het liefde op het eerste gezicht. Ze heeft een knap koppie dat mij gelijk echt aansprak. Zelf had ik al een paard, maar we waren voor mijn moeder nog opzoek naar een paard waar ze lekker mee kon rijden. Na een tijdje had ik ook mijn moeder warm gemaakt voor Jurah en vond ook zij het een prachtig beest met een sympathieke uitstraling”.

De Heer bleef de merrie wekelijks rijden. “Mijn moeder heeft zelf nog niet de ambitie om op wedstrijd te gaan, dus leek het mij leuk om een startkaart aan te vragen. Onze eerste wedstrijd was de selectie in Oenkerk, waar we een tweede plek behaalden en dus gelijk geselecteerd werden voor de Friese Kampioenschappen”.

Enthousiast

De combinatie gaat hard trainen voor aankomende Nederlandse Kampioenschappen. “Ik ben erg benieuwd hoe we het daar gaan doen. Na het NK gaan we in ieder geval een klasse hoger starten, dan gaan we rustig verder en gaan we zien hoever ik met haar kan komen. Ik zou het erg leuk vinden om haar later in het Z uit te brengen. Tijdens de trainingen neem ik spelenderwijs al wat oefeningen mee van de volgende klassen, wat ze tot nu toe goed oppakt. Ze vindt het zelf ook leuk om weer wat anders te doen en ik vind het een uitdaging om nieuwe dingen met haar te proberen. Een ander doel is om samen met haar de ORUN 2-cursus te halen, daarom nemen we ook vaak een sprongetje mee, waar ze ook enthousiast van wordt”.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit Berber de Heer