Afbeelding

Shanika de Bruijn: “De weg naar Young Riders was niet altijd makkelijk”

Dressuur

Dressuur rijden met een springefokt menpaard, het is niet heel gebruikelijk, maar de 20-jarige Shanika de Bruijn doet het toch. Vier jaar geleden kocht ze de destijds 9-jarige El Chica (v. Singapore), waarmee ze momenteel succesvol presteert op Young Riders-niveau.

Advertisement

Toekomst

“We hebben El Chica destijds gekocht op de stal waar we stonden, waar ze vier jaar voor de koets had gelopen”, blikt de amazone terug. “Eerst ben ik haar gaan rijden voor de eigenaar, waarna we haar gekocht hebben. Gelijk vanaf het begin vond ik het een heel fijn en werkwillig paard, ze is onwijs slim en ik zag gelijk een toekomst in haar”.

Plezier

De merrie werd onder het zadel op basisniveau gereden, maar was nog niet uitgebracht op wedstrijd. “Ze kon wel het een en ander, maar het was nog niet zoals het in de proef zou moeten. Mijn doel was om met haar Young Riders te rijden en om heel veel plezier te maken, ik heb het altijd belangrijk gevonden dat ze het rijden leuk vindt en we het niet doen omdat alleen ik het wil. Op deze manier zijn we samen gegroeid naar het punt waar we nu zijn”.

Niet makkelijk

De combinatie trainde voorheen onder begeleiding van Danielle van Mierlo en lest tegenwoordig bij Patrick van der Meer. “Danielle en ik hebben echt een supergoed klik en ze heeft mij echt heel goed geholpen, waar ik haar heel dankbaar voor ben. Chica raakte in het begin veel gespannen en werd hierdoor heel strak, het heeft ook even geduurd voordat ze mij volledig vertrouwde en dit steeds beter werd. De weg met dit paard was niet makkelijk, maar we hebben wel altijd doorgezet. Dat maakt het terugkijken op de afgelopen jaren een stuk leuker; we hebben het toch gedaan”.

Speciaal

“Toen we verhuisden naar een nieuwe stal, kreeg ze een bepaald soort rust over zich heen. Dat is een bijzondere verandering geweest”, vervolgt De Bruijn. Op dit moment gaat de combinatie hun laatste jaar bij de Young Riders in. “Uiteindelijk hoop ik door te kunnen trainen naar de U25. Ik zie het positief in en ik denk zeker dat het gaat lukken. Ik ben onwijs trots dat we op dit punt zijn gekomen en dat we zelfs Regiokampioen Z1 zijn geworden in 2019, helemaal omdat ze eigenlijk springgefokt is en ze voornamelijk voor de wagen heeft gelopen. We zijn pas op 9-jarige leeftijd met haar begonnen, dat maakt het extra speciaal dat het zo is gelopen”.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Lysanne Eijlander