Jessica Leijser & Romek
Jessica Leijser & Romek

Jessica Leijser over haar geliefde Romek: “We hebben samen alles geleerd”

Dressuur

Jessica Leijser heeft eind vorig jaar de moeilijke keuze moeten maken om haar 23-jarige ruin Romek in te laten slapen. “Hij was mijn eerste Lichte Tour-paard. Het was de beste keuze voor hem, mar het nooit leuk om hem te moeten maken”, vertelt ze.

Advertisement

Zelf opgeleid

Jessica’s opa kocht Romek als veulen wat betekent dat de ruin ruim 22 jaar in de familie is geweest. “Ik ben hem gaan rijden toen hij vijf jaar oud was. Een stalruiter van opa heeft hem zadelmak gemaakt en eerst gereden tot ik hem overnam. Ik maakte met Romek de overstap naar de paarden en ik heb hem zelf opgeleid tot de Lichte Tour. We hebben samen onwijs veel gewonnen en heel veel plezier gehad. Hij heeft een paar keer een blessure gehad en deze kwam terug. Dit was voor hem de beste oplossing.”

Internationaal

Ze vervolgt “Het opleiden ging met vallen en op staan. hij was best wel een makkelijk paard als hij de oefeningen kende. Het was voor mij ook allemaal nieuw. De wissels waren in het begin best moeilijk, maar dankzij mijn trainer Roger Schulkens hebben we het geleerd. Ik heb met hem mijn eerste pirouettes gereden, hij heeft mijn eerste dromen waargemaakt. Dat waren Lichte Tour-wedstrijden en later zelfs internationale wedstrijden. Mijn laatste wedstrijd met hem was in Polen, we wisten drie rubrieken te winnen met hoge percentages. Hij was toen dertien jaar oud. Het was een bijzonder paard, hij heeft zoveel voor mij gedaan.”

Neustumor

“Hij kampte al sinds 2011 met een neustumor die helaas de laatste jaren groter is geworden. Hij kreeg nu bijna geen lucht meer. Romek had nu nog geen pijn maar de kans dat hij zou stikken werd groter. Zonder tumor zou hij zeker heel oud zijn geworden. Hij was heel erg lief en aanhankelijk. Nooit zou hij me in de steek laten, hij deed er juist een schepje bovenop. Als hij iets aparts zag kon hij weleens gek uit de hoek komen. Tijdens een Young Riders-wedstrijd in Polen stond de hekkensluiter iets te vroeg op en we kwamen bokkend de ring binnen. Dat soort grapjes had hij wel”, vertelt Jessica.


Jessica Leijser & Romek - Credit

Pensioen

Romek is later nog door twee amazones uitgebracht in de klasse Z. “De laatste amazone mocht zelfs Indoor Brabant gaan rijden met hem. Dat was net aan het begin van de coronamaatregelen en het werd afgelast. Ik wilde niet dat hij hoger dan Z2 zou gaan lopen, omdat ik bang was dat dat te zwaar voor hem zou zijn. Hij stond bij ons maar hij kon niet genieten van zijn pensioen en heeft zo nog met twee meiden in de sport gelopen. De afgelopen twee jaar is hij echt met pensioen gegaan. Ze maakten af en toe een bosritje met hem en we hebben samen alles er aan gedaan om hem te laten genieten. Ik hoop dat hij en opa nu samen zijn”, besluit ze.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto:

Jessica Leijser & Romek