Marian van Bommel met Dance Valley M (v. Spielberg)
Marian van Bommel met Dance Valley M (v. Spielberg)

Marian van Bommels Dance Valley weer terug: “Ik heb haar op de voet gevolgd”

Dressuur

Marian van Bommel verkocht haar Lichte Tour-merrie Dance Valley M (v. Spielberg) ruim drie jaar geleden. Via een omweg kwam ze terecht bij de Italiaanse Grade IV pararuiter Frederico Lunghi. Zij werden onder andere zesde in de kür op muziek op het EK en waren geselecteerd voor de Olympische Spelen in Tokio. Na ruim drie jaar is Dance Valley ‘in bruikleen’ weer terug bij Van Bommel.

Advertisement

Hertje

Dance Valley werd gefokt door de vader van Marian van Bommel en kwam 14 jaar geleden ter wereld. Het was het eerste veulen van hun ZZ-Zwaar merrie Nikita, die Marian zelf reed. “Dance Valley was echt een hertje toen ze geboren werd. Ze was fijn gebouwd, had hele dunne beentjes en een fijn koppie. We lieten haar rustig opgroeien maar ze veranderde niet veel. Toen we met haar aan de slag gingen adviseerden velen me om er afscheid van te nemen. ‘Dit gaat hem niet worden’, zeiden ze dan”, vertelt Marian.

“Niemand geloofde erin”

“Ze was schichtig en sensibel, maar niet heet. Ze was een stuk makkelijker dan haar moeder. In eerst instantie werd ze gereden door de meiden bij ons op stal, maar die hadden er geen klik mee. Dus toen ben ik met haar begonnen. Niemand dacht dat het ooit wat zou worden, maar daar was ik het niet mee eens. Ik had altijd al een klik met haar.”

Marian startte een paar keer L2 en maakte al snel de overstap naar het Z. Daar wonnen ze gelijk. Marian leidde haar op tot en met de Lichte Tour. “Ik heb haar één wedstrijd Lichte Tour gestart en die hebben we gelijk gewonnen.” Daarna werd ze verkocht.

Engeland en Italië

“We hadden contacten met een commissionair die een klant had in Engeland, en een para-amazone uit Italië. De para-amazone was verlamd aan haar benen, maar reed zo met haar weg! Ze ging zelfs gelijk wijken voor het ‘been’. Heel bijzonder dat, ondanks dat Dance daar natuurlijk geen ervaring mee had, het toch gewoon zo deed.” De partij in Engeland was sneller met de financiën, en dus vertrok ze daar naartoe.

Enkele maanden later hoorde Van Bommel via de commissionair dat Dance Valley gevaarlijk zou zijn. Dat er niet mee te rijden viel. De communicatie verliep lastig, waarna een korte radiostilte ontstond. “Daarna hoorde ik ineens dat hij een week later naar Italië zou gaan. Ze was gekocht door Gea Einaudi, van World Soul. Zij koopt paarden voor Italiaanse pararuiters. Ze zoekt paarden die alle Grades kunnen lopen en kijkt vervolgens welk paard bij welke ruiter past.”

Frederico Lunghi

Zodoende kwam Dance Valley terecht bij Frederico Lunghi, een verstandelijk en lichamelijk beperkte ruiter. Op alle wedstrijden die Lunghi in Nederland reed, was Van Bommel te vinden. “Ik heb ze op de voet gevolgd als groom en supporter. Ik was erbij toen ze zesde werden in de kür op muziek op het Europees kampioenschap.” Door het vele contact ontstond een vriendschappelijke band tussen Gea en Van Bommel.

Gebroken heup

Vervolgens plaatsten Lunghi en Dance Valley zich als derde voor de Olympische Spelen in Tokio. Omdat Lunghi wat zwaarder is, gingen ze met hem op zoek naar een tweede paard, om Dance Valley te kunnen ontlasten. Tijdens die zoektocht viel Lunghi van een paard en brak zijn heup. Daardoor ging de Olympische droom helaas niet door.

“Door de heupbreuk is de mobiliteit van Frederico verminderd. Dance Valley is nog altijd een fijn gebouwd en sensibel paard. Lunghi en Dance Valley zijn dus geen goede combinatie meer. Gea kwam na de spelen naar Nederland, om te kijken voor een ander paard voor Frederico.”

Timo en Tess

“Ondertussen was ik op zoek naar een klein paard voor mijn zoon Timo (13) en bijrijder Tess (18). Ze reden samen op een D-pony. Doordat Tess onlangs 18 was geworden, was ik aan het rondkijken voor een klein, eenvoudig te rijden en betaalbaar paard. Ik vertelde dat tegen Gea, waarop ze zei: ‘Waarom haal je Dance dan niet weer terug?’. ‘Ja, zeg dat maar niet. Straks maak je me blij met iets dat helemaal niet kan’, was mijn antwoord.”

Herkenning

Lunghi heeft inmiddels een beter passend paard gevonden en voor de andere pararuiters is Dance Valley niet geschikt. Daarom is Dance Valley nu, in bruikleen, weer terug bij Van Bommel. “Ze kwam van de klep af, zag mijn vrachtwagen en wilde gelijk naar de wei toe”, vertelt Van Bommel. “Ik weet zeker dat ze, na ruim drie jaar ergens anders geweest te zijn, het herkent hier.”

“Timo en Tess gaan met haar leren rijden. Misschien dat we er volgend jaar een veulen mee fokken of een embryo van spoelen. Dat zien we nog wel. Het is gewoon super gaaf dat ze weer thuis is.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan