Aliena JVR
Aliena JVR

Aliena JVR is niet meer: “Voor mij is alles met haar begonnen”

Fokkerij

Elite Röntgen Prestatie-sport Preferent-merrie Aliena JVR (v. Sandreo) is overleden. Ze laat acht nakomelingen na, waaronder twee goedgekeurde hengsten en stond daarmee aan de basis van de fokkerij van eigenaresse Christie Jolink.

Advertisement

“Toen ik besloot de fokkerij in te gaan, ging ik op zoek naar een merrie. Er werd me geadviseerd er een te kopen uit een goed doorgefokte stam en zo kwam ik bij Aliena terecht. Zij komt uit de zeer bekende Holsteiner stam 242.”

De stam staat bekend om zijn brede aanleg in sport en fokkerij. Zo komen onder andere de bekende hengsten Ahorn, Joost, Alcatraz hieruit voort. De oma van Aliena is de UTV merrie Rielana (v. L‘Espoir) en moeder was de bekende Hulana (v. Fasching). Daarachter zit de merrie Ulana (v. Anblick xx). “Rielana en Hulana waren de top merries van fokker H.te Luggenhorst uit Beltrum”, vertelt Jolink aan Hoefslag.

Dressuur

“Ik kocht haar als 1,5-jarige van haar fokker in Westendorp en besloot bewezen hengsten voor haar te gebruiken. Uit haar stam komen veel springpaarden voort, maar ik besloot om dressuurhengsten met haar te gebruiken. De eerste nakomeling was er een van Jazz.”

Nakomelingen

Tussen de acht nakomelingen zaten twee hengsten, die goedgekeurd zijn bij AES en NRPS. Jolink maakte die zelf klaar voor de keuringen.

Alle merries staan tot op de dag van vandaag bij Jolink op stal. “Ze hebben allemaal de hoogste predicaten behaald en diegene waarvan de leeftijd het toelaten, zijn actief in de fokkerij. De jongste is een veulen van dit jaar. In principe fokken we voor de verkoop, maar de merries van Aliena wilde ik heel graag houden.”

Alle nakomelingen die bij Jolink op stal staan verwachten volgend jaar een veulen. “Ze is misschien fysiek niet meer bij ons, maar ze leeft hier op stal zeker nog voort.”

Hoofdpersoon

“Aliena was een heel leergierig paard, had een super karakter, dacht altijd mee en was erg werkwillig. Ze was echt de hoofdpersoon op stal.”

“Het is een groot gemis zonder haar. We hebben moeten kiezen voor het paard en ik denk dat dat de beste keuze is geweest.”

Aliena JVR werd 16 jaar oud.

Bron: Hoefslag / overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Privéfoto