Jessica van Vulpen en Everton
Jessica van Vulpen en Everton Foto4U

Jessica van Vulpen verliest Zware Tour-paard Everton: “Dit was de moeilijkste beslissing ooit”

Dressuur

Jessica van Vulpen heeft eind 2021 de moeilijke beslissing genomen om afscheid te nemen van haar Zware Tour-paard Everton (v. Tango). De donkerbruine ruin werd twaalf jaar oud. “Het was heel onverwacht, maar voor Everton het beste”, vertelt ze.

Advertisement

Imponerend paard

Jessica kocht haar Tango-nakomeling als 2,5 jarige hengst bij Joop van Uytert. Ze is hem zelf gaan opleiden en de afgelopen zes jaar stond ze bij Lorraine van den Brink op stal. Lorraine ging met de combinatie aan de slag en samen groeiden ze door het hoogste niveau. “Vanaf het moment dat ik bij haar op stal kwam zijn we in een stroomversnelling terecht gekomen. We hebben samen alles geleerd en daar ben ik best wel trots op. Als jong paard was Everton best wel stout en ik ben zelfs terug gegaan naar Joop. Ik werd bang en met zijn 1,77m was hij ook best wel imponerend. Joop zei ‘je hebt een goed paard, zoek er goede begeleiding bij’. Dat hebben we gedaan en het is uiteindelijk heel goed uitgepakt.”

Intermediaire II

“Het was de bedoeling om na de lockdown Grand Prix te starten. We hadden even een wedstrijdpauze ingelast na mijn bevalling van een dochter. Het heeft best wel even geduurd voordat ik weer normaal kon trainen. Afgelopen zomer was het moment daar en maakten we ons Intermediaire II-debuut. Ik was heel erg zenuwachtig en reed ook nog eens verkeerd. Dat kostte ons 2% en we kwamen uit op een nette score van 64%. Hij deed alles met heel veel gemak en pakte nieuwe oefeningen ook snel op. Spelenderwijs hebben we hem opgeleid en samen het pad doorlopen. Het is onwijs jammer dat het zo is geëindigd.”

Kreupel

Ze vertelt “Het kwam voor ons ook heel onverwacht. Hij kwam opeens best wel slecht uit zijn stal en dat hield een paar dagen aan. Ik vertrouwde het niet en ik heb hem laten onderzoeken bij de kliniek. Op de harde volte liep hij niet goed en ik ken hem zo goed, ik wist dat er iets met hem was. Ik heb gekozen voor een MRI en daaruit bleek dat hij een grote blessure had in de hoef. Hij had pijn en vijf dierenartsen gaven het advies om er mee te stoppen. We hebben geen idee hoe het zo acuut heeft kunnen gebeuren. Hij heeft voor mij alles gedaan en hij verdiende het niet om langer met pijn te staan. Het was de moeilijkste beslissing die ik ooit heb moeten maken, maar voor hem wel de beste.”

Opvolger

De amazone vertelt “Drie jaar geleden heb ik een merrieveulen gekocht van For Ferrero. Zij zal ook een keer naar Lorraine toe komen en de opvolger worden van Everton. We missen Everton en ik hoop dat we het een plekje kunnen geven.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Foto4U