Hans Peter Minderhoud - Incognito
KWPN Hengstenkeuring 2020
© DigiShots
Hans Peter Minderhoud - Incognito KWPN Hengstenkeuring 2020 © DigiShots DigiShots

Subtop | Hans Peter Minderhoud over debuut: “Ik was hartstikke tevreden”

Dressuur

Hans Peter Minderhoud debuteerde met twee paarden in de Lichte Tour op het kerstconcours in Exloo. Met de KWPN-hengst Incognito (v. Davino V.O.D.) won hij de Prix St. Georges met maar liefst 75,44%. Met de Sezuan-zoon Syrakus werd hij tweede met 73,38%.

Advertisement

Hartstikke tevreden

“Ik was met allebei hartstikke tevreden en vooral met Incognito. Die liep echt een super fijne proef”, steekt Hans Peter van wal. We maakten één foutje in de uitstrekte draf, waarbij hij twee passen aangaloppeerde. Hij was al een poosje niet mee geweest en heeft ook nog niet heel veel gezien in zijn leven. Nu kreeg hij deze proef voor zijn neus en hij liep er super overheen. Hij was heel goed bij de les en dan is het super fijn paard om te rijden. Hij is heel licht en heeft heel veel veer. Hij kan heel mooi sierlijk door de proef heen gaan.”

Vierde keer van huis

De zevenjarige Syrakus is als veulen op stal gekomen bij Hans Peter. “Hij heeft als vijfjarige met Riccardo, toen hij nog bij ons werkte, een proef gelopen in Tolbert. Vorig jaar heb ik hem als zesjarige ook één proef gestart en pas geleden zijn we wezen oefenen in Uden. Dit was voor hem de vierde keer dat hij van huis was. Ik was er blij mee, omdat hij nog zo onervaren is. Incognito heeft ook nog niet heel veel proeven in de benen, maar wel de Pavo Cup en de hengstencompetitie. Dat Syrakus nog weinig gezien heeft kon ik wel merken in de ring. We kregen negens voor de drafonderdelen maar ook vieren voor de keertwendingen.”

Ervaring

“Syrakus is een heel imponerend paard en ik was blij dat hij zijn debuut zo afsloot. Ik weet dat het nog een stuk beter kan en daarom zijn we ook hierheen gegaan. Ze kunnen op stal en een dag ervoor trainen en twee dagen starten. In die paar dagen leren ze heel erg veel en ik krijg ook meer informatie. Syrakus lijkt op zijn grootvader Gribaldi en is een heel mooi paard om te zien. Hij kan goed galopperen en heeft veel afdruk in de draf. Ik zit er thuis ook graag op, maar ik vond het nooit een paard voor de jonge paarden competities. Hij is ook Duits dus met de WK selecties vond ik het wat teveel gedoe. Ik heb hem thuis doorgereden en hij was nu echt wel klaar om de Lichte Tour in te gaan. Hij kan al mooi passageren en de eners doet hij ook al goed. Het is nu tijd om ervaring op te doen en de ring in te gaan”, vertelt hij.

Winter

Hij vervolgt: “Achteraf was het met één keer trainen en een proef ook wel genoeg geweest, maar ik had al twee dagen opgegeven. Het is een fijne wedstrijd met fijne stallen en de vrachtwagen staat lekker dichtbij. De wedstrijd is prima georganiseerd en er is voldoende ruimte met losrijden. Helaas is er niet veel te doen door de coronamaatregelen. Ik ben benieuwd of er nog wedstrijden komen. Ik wil graag met GLOCK’s Dreamboy N.O.P. naar Amsterdam in januari en in maart naar Den Bosch of Doha. Ik wil hem deze winter niet teveel inzetten. Ik heb nu alleen hem op dat niveau en ik ga hem niet half Europa doorslepen voor de wereldbekerwedstrijden. Nu ik veel thuis ben kan ik ook zulke dingen doen met de jonge paarden.”

Opvolger

“Met Invictus ga ik niet al te lang meer wachten op hem te starten. Dat zou de eerste opvolger kunnen worden van Dreamboy. Hij is zo goed als Grand Prix klaar en het ziet er veelbelovend uit. Hij is pas negen jaar en dat is jong zat. Ik ga hem eerst een paar keer mee van huis nemen, maar het duurt niet lang meer voordat hij een goede proef gaat lopen!”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Digishots