Fabienne Jongen & Hallie Jade
Fabienne Jongen & Hallie Jade

Subtop | Fabienne Jongen na Lichte Tour-debuut: “Ik kijk er heel positief op terug”

Dressuur

Zaterdag wist Fabienne Jongen op haar debuut het oranje lint te winnen met Hallie Jade (v. Spielberg). Op de Subtopwedstrijd in Beuningen reed ze 64,63% bijeen in de Prix St. Georges.

Advertisement

Spanning

“Ik kijk er wel heel positief op terug”, steekt de amazone van wal. “Ze was al een tijdje niet meer op wedstrijd geweest, waardoor we even moesten inkomen. De baan is heel erg stil, Hallie Jade raakte gespannen door de stilte. Ze heeft geen moeite met harde geluiden maar wel met ritselende dingetjes. Door de spanning ontstonden er veel fouten, maar ze stond er goed aan. Ik was heel tevreden.”

Debuut

De combinatie debuteerde in de Lichte Tour. “Ik dacht ze is er wel klaar voor. Ook vind ik deze proef veel fijner dan een ZZ-Zwaar proef. We hebben voldoende winstpunten, ik wilde het graag proberen en dan zien we wel wat er gebeurt. Twee weken van te voren heb ik me pas opgegeven voor deze wedstrijd”, vertelt ze. “De series gingen goed, dat had ik niet verwacht. Ze kan dan heel erg heet worden, dat werd ze in de proef ook wel maar de wissels sprong ze mega groot. Bepaalde stukken in draf voelden ook heel erg goed, ze houdt het nog niet van begin tot eind vol, maar we hadden al wel een paar hele gave stukken. Ze heeft dan nog net niet de kracht en balans. De pirouettes kan ze super goed maar op wedstrijd is ze gespannen, als ik dan de lijn op rijd en ga sluiten dan merk ik wel dat ze nog net iets te strak blijft.”

Internationaal

De juryleden schreven ‘heel getalenteerd paard, heel goed paard, jammer van de spanning en veel potentie voor de toekomst’. Fabienne vertelt “Dat voel ik zelf ook, maar ik ben blij dat de jury het ook ziet.” Woensdag kwam de combinatie voor de tweede keer aan de start, maar dan in Den Dungen. “We hadden mega veel fouten en heel veel onvoldoendes voor de onderdelen die dubbeltellen. We hadden een 2 en meerdere 4’en. Gelukkig kwamen we nog uit op 62%. De jury zei achteraf dat ze een heel goed paard is en jammer van de spanning. Ik moet door de spanning heen bij haar, dan doet ze alles. Ik ga haar nu zo vaak mogelijk meenemen op kleinere wedstrijdjes. Ik hoop dat ze daarna een keer mee kan op een internationale wedstrijd, dat is het doel.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Fabienne Jongen