Amber Hage en Mercurius ACM
Amber Hage en Mercurius ACM LE-fotografie

Amber Hage na winst halve finale Subli Cup: “Ik zit helemaal te stuiteren”

Dressuur

In Harmelen stond zaterdag de halve finale van de Subli Competitie voor Jonge Dressuurpaarden op het programma. Er werd zeer sterk gereden door de deelnemers in de rubrieken voor vier- en vijfjarige dressuurpaarden wat hoge scores opleverde. Bij de vierjarigen was het Amber Hage die aan het langste eind trok met de KWPN-hengst Mercurius ACM (v. Dream Boy) met 89,2 punten.

Advertisement

Zenuwen

“Ik had het niet verwacht. Het was een geweldige dag voor ons”, steekt ze van wal. “Ik moest al als tweede starten en ik heb geprobeerd om mijn beste proef neer te zetten. Hij liep heel erg fijn en hij is er altijd voor me. Daar hoef ik nooit zenuwachtig voor te zijn. Ik was wel zenuwachtig voor de wedstrijd, er doen zoveel goede ruiters mee. Mercurius ACM deed het fantastisch en toen ik de punten hoorde dacht ik wel ‘wow is dit echt gebeurd?’ We zijn tot aan het einde gebleven en we bleven eerste. Dat vond ik echt super gaaf!”

Extreem schakelvermogen

“We trainen bij Dinja van Liere en zonder haar was dit niet gelukt. Ze heeft me zoveel geleerd. Ik had ook niet gedacht dat ik boven haar en McLaren zou komen. Ze reed een hele goede proef, ik zag het echt niet aankomen”, vertelt Amber. “Mercurius ACM liet zich goed zien in alle drie de gangen. Hij was heel mooi ontspannen in de stap en als ik de middendraf in zet wordt hij een meter groter. Hij stijgt echt op, dat is een heel speciaal gevoel en zeker voor zijn leeftijd. Ook in de galop kun je vol gas wegrijden en zo boem weer terug, zijn schakelvermogen is echt extreem. Dat heeft hij van nature al. Ik oefen het wel maar hij heeft heel veel souplesse, zelfhouding en een goed achterbeen. Dat maakt hem heel erg compleet. Qua voorbeen is het misschien nu nog niet het meest spectaculaire paard. Ik denk dat hij het op zijn compleetheid heeft gewonnen.”

Jumping Amsterdam

Het jurycommentaar luidde: ‘Paard heeft heel veel talent en gemak in het lopen, vooral in de draf. Hij kan makkelijk schakelen vanuit het achterbeen en is goed op lengte voorgesteld.’ Amber vertelt “Nu we een ticket hebben voor Jumping Amsterdam, wat ik echt verschrikkelijk gaaf vind, hoop ik heel erg dat het doorgaat. Ik ga proberen om hetzelfde te blijven doen in de training, het constant werken aan het beter, sterker en stabieler maken. Ook ga ik nog een paar keer lessen bij Dinja. Dan is het gewoon knallen en gaan.”

Zelf opgeleid

“Wat het wel heel speciaal maakt is dat hij bij ons geboren is. Mijn vriend Casper en ik runnen samen onze eigen stal. Casper heeft hem zadelmak gemaakt en na drie keer heb ik hem overgenomen. Hij was direct al super braaf. We hebben de moeder van Mercurius ACM nog en ik hoop dat ze nog meer van zulke leuke paarden geeft. Dit jaar kregen we een merrieveulen en ze is nu weer drachtig van Dream Boy. Ik vind het super gaaf wat we allemaal meemaken”, vertelt ze enthousiast.

Finalisten

Slechts vijf combinaties per leeftijdsrubriek hebben een ticket te pakken voor de spannende finale tijdens Jumping Amsterdam. De volgende combinaties zullen op 27 januari de dressuurring in de Amsterdam RAI betreden voor de titelstrijd:

Vierjarigen: Amber Hage met Mercurius ACM, Dinja van Liere van McLaren, Beni Pachl met Hexagons Gorgeous Black Art, Renate van Uytert-Vliet met My Blue Horse Santiano, Femke de Laat met Mission

Vijfjarigen: Beni Pachl met Hegagons Luxuriouzz, Dinja van Liere met Labarron, Bart Veeze met Supreme, Eline van Egmond met Leonardo Da Silica, Jill Bogers met Lennox U.S.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: LE-fotografie