Marc Peter Spahn - Elias 494
Belgisch Kampioenschap Dressuur
© DigiShots
Marc Peter Spahn - Elias 494 Belgisch Kampioenschap Dressuur © DigiShots DigiShots

Marc-Peter Spahn: “We hadden vanaf het eerste moment vertrouwen in elkaar”

Dressuur

Op een van de laatste subtopwedstrijden in 2021 wist Marc-Peter Spahn goede resultaten neer te zeten met zijn Friese hengsten. Op de tweedaagse wedstrijd in Exloo werd hij zevende met Gigantisch van de Demrostables (v. Anders 451) in de Prix St. Georges met 66,103%. Zondag kwam hij tot 69,620% in de Grand Prix met Elias 494 (v. Jorn 430).

Advertisement

Routine

“Het was wel weer een tijdje geleden. Door de situatie met de coronamaatregelen kon ik niet echt op wedstrijd gaan. Ik wilde graag internationaal starten maar dat werd of afgelast of iedereen schreef er zich voor in waardoor het vol zat. Ik heb Elias in Tolbert en op het Belgisch kampioenschap gestart. Hij verraste me toen wel, we waren onze wedstrijdroutine helemaal kwijt. Hij was ineens heel kijkerig en daarom besloot ik me in te schrijven voor Exloo”, vertelt de ruiter.

Vertrouwen

Hij vervolgt “Ik had me er wel op voorbereid en ik hoorde dat er kerstbomen om de ring zouden staan. Toen dacht ik wel even ‘oei’, maar dat viel best wel mee. Ik denk dat we echt pech hadden op het Belgisch kampioenschap. In Exloo hadden we meteen vanaf het eerste moment vertrouwen in elkaar. Nu komt de hengstenkeuring eraan en daarna wil ik graag weer wedstrijden gaan rijden. Ik ben blij dat we met een goed gevoel de ring uitkwamen.”

Hoge cijfers

“Sommige dingetjes mogen nog iets netter, maar dat is denk ik het gebrek aan wedstrijdroutine. Ik had geoefend op de wissels en daar kreeg ik nu de juiste aanspanning op. Tijdens de eners was ik dat gevoel even kwijt en heb ik het in blokjes opgedeeld. Ik reed die lijn zoals ik het in de training ook zou doen, zodat hij goed aan de hulpen bleef. Dat we daar een dikke onvoldoende voor kregen maakte me niet uit”, lacht hij. “De juryleden waren heel erg positief en schreven dat alles van een heel hoogstaand niveau was. Het voelde ook makkelijk en we kregen meerdere 8’en op de piaffe, passage, uitgestrekte draf en pirouettes.”

Elite predicaat

Over Gigantisch vertelt Marc-Peter “Hij staat hier in training om het elite predicaat te krijgen. Hij had al winstpunten in de Lichte Tour en ik vond het jammer om niet voor het predicaat te gaan. Gigantisch heeft hier al als jong paard gestaan en tussendoor een keer twee maanden om door te trainen. Ik vond het altijd al een heel fijn paard om mee te werken. De omstandigheden waren zo dat hij naar mij toe kwam en hier blijft. Hij heeft heel weinig wedstrijden gelopen, maar hij doet de oefeningen met twee hoeven in zijn neus. De dochter van de eigenaren is 10 jaar en zij springt ook al wissels met hem.”

Talent

“Zijn vader Anders heeft zeven nakomelingen uit zijn eerste twee dekjaren die Lichte Tour geklasseerd zijn. Hij heeft zijn genen goed doorgegeven, ook aan Gigantisch. Ik heb met Gigantisch nu drie wedstrijden gereden en iedere keer krijgen we 2% meer. Hij geeft een heel goed gevoel en heeft ook veel talent voor het hogere werk. De piaffe, passage en de eners doet hij al. Als de eigenaren mij de kans geven dan gaan we nog veel van hem horen”, besluit de ruiter.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Digishots