Carlijn Vaessen en Fossbury
Carlijn Vaessen en Fossbury Digishots

Subtop | Carlijn Vaessen: “Wow, een 10 voor de pirouette!”

Dressuur

Carlijn Vaessen won zaterdag met maar liefst 72,15% de Intermediaire II-rubriek in Luttenberg. Ze zat in het zadel van haar zelf opgeleide Fossbury (v. Ampère).

Advertisement

Goede proef

Carlijn vertelt over haar proef “Ik heb heel erg fijn kunnen rijden. Het was een goede proef maar het is altijd afwachten wat de jury er van vind. Ik hoopte het wel en gelukkig dacht de jury er ook zo over. Het was een vloeiende proef waar we makkelijk en soepel doorheen kwamen. De overgang van de piaffe naar de passage had iets sneller gekund. Hij ging net iets te lang door. De piaffe en passage doet hij wel heel erg makkelijk. Het is nu heel erg goed bevestigd alleen in de communicatie, was ik deze keer niet duidelijk genoeg. Hij is in die zware oefeningen heel erg goed te rijden.”

10 voor pirouette

De combinatie kreeg een ultieme 10 voor een pirouette. “Dat was wel heel gaaf. Alle galoponderdelen gaan heel erg fijn. De pirouettes gaan heel erg soepel. We hebben er aan gewerkt dat hij naar voren blijft denken, want hij ging nog wel eens teveel zitten. Hij heeft zoveel kwaliteit en we hadden nu de combinatie dat hij heel goed ging zitten en genoeg door sprong”, vertelt ze. Het jurycommentaar luidde ‘keurig gereden en bravo; fijn om naar te kijken.”

Training

Ze vervolgt “Foss kan heel erg heet worden, maar dat heb je ook wel nodig. Het kan ook wel eens in mijn nadeel werken. Het heeft even geduurd voordat de eners, piaffe en passage erop zaten. Ik les bij Marian Dorresteijn en Monique Peutz. Via Monique kwam ook iedere twee weken Johannes uit Duitsland om ons te begeleiden. Hij heeft ons geholpen met de piaffe en passage, om daar de rust in te bewaren.”

Zelf opgeleid

“Het is wel heel gaaf. Ik ben Fossbury gaan rijden voor wijlen Ad Vroom en zijn vrouw Joyce Vroom. Ik heb altijd gezegd we gaan samen naar de Grand Prix. Ondanks dat Ad niet meer bij ons is, zijn onze dromen wel uitgekomen. Voorlopig blijven we U25 rijden en heb ik me ingeschreven voor Le Mans in februari. Dat wordt dan ons internationale debuut in de U25. Ik mag nog twee jaar bij de jeugd rijden en daar ligt de focus op. Hopelijk kunnen we dit vasthouden”, vertelt de amazone enthousiast.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Digishots