Femke Toonen en Winner T
Femke Toonen en Winner T Ward Arts

Week 4 trainen volgens PLAN, Femke: “Veel inspiratie opgedaan”

Dressuur

Femke Toonen volgde samen met haar merrie Winner T (Jazz x Zeoliet) een maand lang een gepersonaliseerd trainingsplan van PLANtastic Dressage. Hoefslag keek de afgelopen vier weken met ze mee en sprak erover met Femke en Jaizel Selleslaghs, eigenaresse van PLANtastic Dressage.

Femke rijdt M2 dressuur en heeft aan de hand van een intakegesprek samen met Jaizel een trainingsdoel opgesteld: aan het eind van het programma twee winstpunten behalen. Dat doel behaalde ze vorige week al, in week 3 van de trainingsreeks.

Contragalop

In week 1 werkten ze aan de verzameling en in week 2 was de travers aan de beurt. Doordat Femke aan het eind van week 3 de wedstrijd reed, terwijl dit eigenlijk aan het eind van week 4 de bedoeling was, bestond week 3 uit wedstrijdgerichte trainingen. Daardoor werd de contragalop, waar ze in eerst instantie in week 3 aan wilden werken, opgeschoven naar week 4.

Er waren meerdere verbeterpunten in de contragalop. “Met name linksom is lastig. Rechtsom gaat een stuk beter. Op de linkerhand krijg ik haar niet goed de hoeken in, drukt ze haar hoofd naar boven, valt terug in tempo of springt om.”

Niet fout laten gaan

“Ik wil het liever niet fout laten gaan. Dat ze omspringt, bedoel ik daarmee. Maar daardoor ben ik zo druk bezig dat ik andere dingen niet opgelost krijg. Van Jaizel moest ik daarom schakelen op de volte in de gewone galop en daarna schakelen in contragalop. Dat was nog knap lastig, om dan de hoeken door te komen!”

“De laatste week vond ik het moeilijkst. De verzameling en travers vond ik ook pittig, maar ik moet er echt nog wel wat tijd instoppen om de contragalop voor elkaar te krijgen. Al kwam ik op het eind wel steeds beter rond.”

Vernieuwend

“Deze vier weken zijn voorbijgevlogen”, vertelt Femke. “Ik vond het vernieuwend. De oefeningen vond ik erg fijn: je hebt namelijk elke week een nieuw doel en elke training heb je oefeningen waarmee je aan de slag gaat. Het zijn oefeningen die ik zelf niet snel bedacht had en ondanks dat je elke week met een ander onderdeel bezig bent, is er toch genoeg ruimte om dingen te herhalen.”

“In het intakegesprek merkte ik dat Femke goed wist wat er goed ging en wat beter kan”, vertelt Jaizel. “Maar ze had echt wel hele goede tips”, aldus Femke. “Als je je trainingen laat filmen en die naar haar stuurt, krijgt je veel feedback. Mocht je haar minder filmpjes kunnen sturen dan lijkt het me lastiger. Dan is ze afhankelijk van de dingen die je zegt, terwijl er misschien een andere oorzaak achter zit.”

Geen vervanging

“Het is geen vervanging van een les”, licht Jaizel toe. “PLANtastic Dressage maakt persoonlijke trainingsplannen en doelen. Ik begeleid je wel, maar ben er niet live bij als je aan het trainen bent. Ik geef je richtlijnen, oefeningen en doelen en ik voorzie je van feedback na afloop. Het nemen van lessen en het trainingsplan gaan goed samen. Je werkt namelijk vaak aan dezelfde dingen. Het trainingsplan geeft je een overzicht van waar je mee bezig bent.”

Zo heeft ook Femke dat ervaren. “Mijn lessen en het trainingsplan sloten goed op elkaar aan. Al rijd je in de les vaak niet bepaalde oefeningen achter elkaar. Ik heb er inspiratie van gekregen en nieuwe inzichten van opgedaan. De kans is groot dat ik Jaizel vaker ga vragen om mee te kijken.”


Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Ward Arts

Jaizel Selleslaghs