Afbeelding

Week 1 trainen volgens PLAN, Femke: “De eerste week was pittig”

Dressuur

Femke Toonen volgt samen met haar merrie Winner T (Jazz x Zeoliet) een maand lang een gepersonaliseerd trainingsplan van PLANtastic Dressage. Hoefslag kijkt de komende vier weken mee met deze combinatie en spreekt erover met Femke en Jaizel Selleslaghs, eigenaresse van PLANtastic Dressage.

Femke reed in haar jeugd pony op een manege, verloor een poos de motivatie voor het rijden en pakte dat meer dan 9 jaar geleden weer op. Haar moeder is een paardenvrouw in hart en nieren en kort nadat Femke het rijden op de manege weer oppakte, nam ze plaats in het zadel van een van de paarden thuis.

Doel

De 18-jarige Winner is geboren bij de familie Toonen en werd tot en met het ZZ-Licht uitgebracht. Ze is braaf en niet stout, maar absoluut geen automaat. “Als mijn been niet op de goede plaats ligt voor de hulp of ik ben niet duidelijk genoeg, dan doet ze het niet. Maar daardoor kan ik onwijs veel van haar leren.” In het voorjaar reed de combinatie nog L2 en inmiddels hebben ze 7 winstpunten in het M2.

En dan komen we gelijk bij het doel wat Femke aan het begin van het jaar stelde: eind 2021 Z1 rijden. “We gingen super snel door de klassen heen en vervolgens kwamen we op een moeilijk punt. Ik verloor mijn motivatie en vond het moeilijk om daar doorheen te werken.”

Trainingsplan

Daar sluit de filosofie van Jaizel perfect op aan. “PLANtastic Dressage is er onder andere voor ruiters die niet altijd duidelijk weten wat ze moeten doen in hun trainingen of die het lastig vinden om productief te zijn. Je traint namelijk een stuk effectiever als je iedere training een plan hebt, doelen stelt en naar die doelen toe blijft werken. Daarom heb ik, samen met Femke, een nieuw doel voor haar bepaald. Daarnaast heb ik aan de hand van het intakegesprek een gedetailleerd trainingsplan voor de komende vier weken ontwikkeld”, aldus Jaizel.

“Het Z1 ga ik niet meer halen dit jaar, dus dat hebben we van de baan geschoven. Door de dingen die ik vertelde in het intakegesprek kwam Jaizel met twee mogelijke doelen: Werken aan de verzameling of aan het eind van de vier weken twee winstpunten behalen in het M2. Ik wil natuurlijk nog steeds naar het Z1 en om zover te komen, moet ik de verzameling een stuk beter onder de knie krijgen. De verzameling is dus een onderdeel van het doel om Z1 te starten en daarom ging ik de uitdaging aan om over vier weken twee winstpunten te rijden in het M2”, vertelt Femke.

Verzameling

“De eerste week gingen we gelijk aan de slag met de verzameling. Dat was pittig. Ik laat het liefst zo weinig mogelijk fout gaan, maar met de oefeningen die Jaizel gaf, kom je jezelf nu eenmaal tegen”, zegt Femke. “Ik vind het heel belangrijk dat er af en toe iets fout gaat”, vertelt Jaizel op haar beurt. “Als we altijd in de comfortzone blijven hangen verbeteren we niet. We hebben de afgelopen week bijvoorbeeld schijnovergangen gereden en dan merk je dat Winner niet altijd goed genoeg aan haar hulpen staat. Dat is niet erg, maar als je het niet opzoekt en in de arbeidsdraf blijft rijden, krijgen we de verzameling ook niet onder de knie. Het is een stapje in de goede richting, maar het is natuurlijk wel confronterend. Vooral als ik dan ook nog vraag om iemand te laten filmen en dat op te sturen, zodat ik mee kan kijken.”

Bewust trainen

“Ik merk dat ik de afgelopen week veel bewuster heb getraind. Ik plande duidelijk het losrijden in en deed daarna de oefeningen. Ik moest bijvoorbeeld voltes 10 meter rijden in draf en galop. Dan móét je echt verzamelen, anders krijg je ze niet klein genoeg. Je rijdt dan op een hele andere manier dan dat je het er netjes uit wilt laten zien voor de jury.”

“Daarnaast word je iedere training gepusht om dingen te doen die je moeilijk vindt. Als ik voor mezelf train doe ik graag dingen die ik leuk vind. Want dat zijn vaak dingen die makkelijk gaan. Maar toch, van makkelijke dingen oefenen word je niet beter en ik wil écht naar het Z met Winner.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Ward Arts