Femke Toonen en Winner T
Femke Toonen en Winner T Ward Arts

Week 2 trainen volgens PLAN, Femke: “Travers op de volte, dat was even puzzelen!”

Dressuur

Femke Toonen volgt samen met haar merrie Winner T (Jazz x Zeoliet) een maand lang een gepersonaliseerd trainingsplan van PLANtastic Dressage. Hoefslag kijkt deze vier weken mee en spreekt erover met Femke en Jaizel Selleslaghs, eigenaresse van PLANtastic Dressage.

Femke rijdt M2 dressuur en heeft aan de hand van een intakegesprek samen met Jaizel een trainingsdoel gesteld: aan het eind van het programma twee winstpunten behalen. De fanatieke combinatie heeft momenteel 7 winstpunten en traint richting het Z. Vorige week werkten ze aan de verzameling, deze week werd de travers onder handen genomen.

Travers

“Femke gaf aan dat ze in de travers vaak wat temp verliest en af en toe de nagefelijkheid kwijtraakt. Dat zag ik ook in de video’s die ze stuurde en aan de hand daarvan heb ik voor week 2 oefeningen voor de travers opgesteld”, vertelt Jaizel gemotiveerd.

De oefeningen bestonden onder andere uit voltes 10 meter, afgewisseld met travers en schouder binnenwaarts. Daarnaast waren er ook korte stukken travers, waarna Femke haar paard moest rechtstellen en verruimen én travers op de grote volte.

Onwennig

“Dat laatste voelde onwennig!”, vertelt Femke. “Ik ben gewend het op de rechte zijde te doen. Dan weet je hoe het moet voelen en wanneer de buitenteugel er bijvoorbeeld meer bij moet. Maar omdat je op de volte rijdt heb je een hele andere buiging, waardoor ik niet eens meer wist of ik wel genoeg buiging had in de travers! Het was even puzzelen. Op een gegeven moment gingen we een hele andere kant op dan waar ik mijn volte gepland had, haha! Dat was confronterend om terug te zien op de video.”

“Natuurlijk wordt travers op de volte niet gevraagd in de proef, maar het is wel een mooi controle moment. Zo zie je precies wat je hebt en waar je aan kunt werken. Maar het is moeilijk hoor, dat ontken ik zeker niet”, aldus Jaizel.

Filmen

Femke haar moeder filmt nagenoeg alles. “Dat is super fijn, zo zie ik wat er gebeurt”, vertelt Jaizel. “Voorheen filmde ik mezelf nooit”, vertelt Femke. “Vaak voel ik dat er iets fout gaat en meestal ziet het er op camera vele malen erger uit dan dat het voelde. Maar misschien ligt dat aan mij. Ik ben ontzettend kritisch op mezelf en erg gemotiveerd om het goed te doen.”

“Maar het heeft zeker zijn voordelen. Soms voel ik bijvoorbeeld dat iets nog beter moet. Ik zit er dan soms heel dichtbij, maar ben er net niet helemaal. Dat zie je terug in een video. Maar het gebeurt me soms ook dat ik denk dat iets goed ging, terwijl het er aan de buitenkant een stuk minder uit zag.”

Volgende week gaat de combinatie wedstrijdgericht aan het werk.

Klik hier voor de blog van week 1

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Ward Arts