Afbeelding

“Ik ben heel blij dat ik paarden uit de Rava-stam heb kunnen kopen”

Algemeen

Tijdens de Duval’s Zeeland Dressage Cup bij De Kroo afgelopen weekend was het Karava (Lord Leatherdale x Negro) die de rubriek 6-jarigen won. Met Amber Hage in het zadel werd ze ook nog eens uitgeroepen tot beste merrie. De fokker van Karava, Cees van Etten, is helaas overleden; daarom gaat het gewonnen Hoefslag Fokkerij-abonnement naar haar eigenaar Frank de Loos.

Advertisement

De Brabantse fokker Cees van Etten fokte Karava uit zijn befaamde ‘Rava-stam’. Uit deze lijn kennen we bijvoorbeeld Lichte Tour-merrie Endyrava (v. Lord Leatherdale uit Rava keur pref prest sport (dr) v. Monaco) en de KWPN-hengst Giovanni (v. Chippendale uit Zarava Elite IBOP (dr) Pref Sport (dr). Volle broer Latino is goedgekeurd bij het NRPS en zus Edy Rava Elite IBOP (dr) loopt internationaal Lichte Tour. 

Kwaliteit

Volop dressuurgenen dus, en dat voel je onder het zadel, aldus amazone Amber Hage: “Vanaf eind vorig jaar heb ik Karava in training; ze kende toen nog niet veel, had eerst een veulen gekregen (van GLOCK’s Toto Jr, red.) en liep daardoor voor een 5-jarige wat achter qua opleiding. Ze heef zoveel kwaliteit, dat ze het werk fantastisch oppakt. In driekwart jaar heef ze zoveel geleerd! Het is wel een echte merrie, heel sensibel, maar ze gaat altijd maar door.”

Drie keer de baan in, drie keer gáán

“In De Kroo heb ik haar drie keer opgezadeld en moest ze drie keer de baan in. Ze bleef maar gaan en ze bleef maar tonen hoe goed ze kan schakelen, vooral in draf”, vervolgt Amber enthousiast. “Daarnaast is ze een superlief paard in de omgang, en ik doe haar geen groter plezier dan door met haar het bos in te gaan. Dat doen we dan ook regelmatig voor de ontspanning.” 

10 van gastamazone

Gastamazone Emma van den Hooven bevestigde het gevoel van Amber en gaf een 10 voor het overrijden. Eerder was ze door haar 87 punten, met negens voor de stap, draf en aanleg, al aan de kop van het voorlopige klassement geëindigd. 

Credits 

Eigenaar Frank de Loos uit Roosendaal zat volop te genieten op de tribune. “Zoals Amber in de afgelopen periode met Karava een combinatie is geworden, is opvallend. Met name de laatste maanden lijkt er veel op zijn plek te vallen. Het is heel mooi dat het werk beloond wordt en dat Karava met Amber op deze manier in de spotlights staat.”

Cees van Etten 

De heer De Loos kocht Karava als 2,5-jarige samen haar nichtje Mirava (Impression uit een volle zus van Karava) van Cees van Etten toen deze zijn paarden in verband met zijn gezondheid van de hand moest doen. “Ik kende Cees al jarenlang als jurylid”, vertelt Frank de Loos. “Mijn dochter Elise de Loos rijdt dressuur en in die tijd was ik op zoek naar goed bewegende dressuurpaarden; merries om later ook mee te kunnen fokken. Eigenlijk met het oog op de toekomst voor Elise. Ik ben heel blij dat ik toentertijd de paarden van Cees heb kunnen kopen. Helaas overleed Cees niet veel later.”

Doorrijden 

Karava werd zadelmak gemaakt en het eerste half jaar gereden door Debbie van Dijk, waarna ze in november vorig jaar naar Amber ging. “En vanaf dat moment ging het snel”, aldus De Loos. “Amber is een hele gedreven en goede amazone en voorlopig zal ze de merrie, die Z2 loopt, doorrijden. De twee hebben een hele goede klik.”

Laatrijp 

Er komen paarden uit de Rava-stam die niet alleen hun kwaliteit gemeen hebben, ze hebben nog een eigenschap, namelijk dat ze laatrijp zijn. Ze hebben de tijd nodig, en dan krijg je later dubbel en dwars terug dat je ze langzaam hebt opgebouwd. ‘Hoe meer druk je er in het begin op zet, hoe moeilijker het later kan worden’. Deze boodschap kreeg De Loos mee van de weduwe van Cees en het blijkt in het geval van Karava te kloppen.