Sergio Bermejo - Hexagon's Trademark
Duvals Zeeland Dressage Cup 2021
© DigiShots
Sergio Bermejo - Hexagon's Trademark Duvals Zeeland Dressage Cup 2021 © DigiShots DigiShots

“Hexagon’s Trademark was altijd al een showbink, vanaf dag één”

Fokkerij

Hexagon’s Trademark (Trafalgar uit Grace Kelly v. Spielberg) was tijdens de Duvals Zeeland Dressage Cup afgelopen weekend de beste in Zeeland gefokte driejarige. En dus kregen zijn fokkers, Tim en Annemarie van Tongeren uit Eede, de cheque overhandigd voor een jaarabonnement op Hoefslag Fokkerij.

Advertisement

De grote donkerbruine ontving geen enkel cijfer lager dan 8,5: 85 punten dus. De jury omschreef Trademark als een paard met veel front en rasuitstraling. Hexagon-ruiter Sergio Garcia Bermejo en eigenaar Leunus van Lieren waren ook in hun nopjes met de hengst: “Nog maar net onder het zadel en voor het eerst van huis, en dan al zo fijn lopen!”, prijst Van Lieren zijn paard. “Voor zo’n groot paard heeft hij al heel veel verbinding en loopt hij al fijn gedragen. Echt een belofte voor de toekomst.” Trademark wordt binnenkort aangeleverd voor het NRPS-verrichtingsonderzoek.

Complete verrassing

“We waren eigenlijk toevallig gaan kijken bij De Kroo”, vertelt Annemarie. “We kwamen er binnen om een uur of zeven ’s avonds. We waren onder de indruk van de paarden die we bezig zagen. Het was een complete verrassing dat ‘onze’ Navarro – die naam kreeg hij mee bij zijn geboorte, het zo goed deed. We hadden gehoord dat hij mee deed en besloten te gaan kijjken. Toen hij in de baan was, hadden we wel direct zoiets van ‘Zó, die is leuk geworden!’

Als veulen verkocht

Sowieso hadden de fokkers hun paard al niet meer gezien sinds hij vijf maanden oud verkocht werd via de Veulenveiling in Houten. ‘Dat hij verkocht was aan Stal Hexagon, was ons wel bekend; Leunus nam contact met ons op om afspraken te maken over wanneer wij het veulen zou komen brengen. Het is heel raar, je hebt het er regelmatig met elkaar over dat je eigenlijk eens moet gaan kijken, maar dat komt er dan toch niet van. We zijn toch thuis altijd wel druk, met het werk op ons hippisch centrum HC Primeur.”

In het zonnetje gezet

En zo kwam het dat ze Trademark nu als driejarige pas weer zagen. Hun bezoek aan de Duvals Zeeland Dressage Cup was sowieso de moeite waard, want Hexagon’s Trademark bleek met zijn 85 punten de hoogste score te hebben behaald van de in Zeeland geboren driejarigen. “We waren al zo’n beetje op weg naar de uitgang toen we aan onze jas getrokken werden om de baan in te komen”, vertelt Annemarie. “Daar stond Trademark met een grote rozet aan z’n hoofdstel en wij werden dus als fokkers ook nog eens in het zonnetje gezet.”

Gebeeldhouwd

Van een afstandje was hen het mooie model en de souplesse in beweging al opgevallen. Opgesteld tijdens de prijsuitreiking, genoten ze nog meer van hun fokproduct: “Omdat hij zo harmonieus gebouwd is, zie je niet meteen dat hij zo groot is (1.77m, red.). Maar als je zo naast hem staat, is hij wel echt huge”, vertelt Annemarie. “Soms zijn grote paarden ook wat grof, maar Trademark is juist enorm chique, met zo’n prachtig gebeeldhouwd hoofdje. Zijn moeder is ook zo’n groot, maar elegant paard.”

Doruto-merrie

En zo komen we op de herkomst van Trademark. “Ik ben altijd al gek geweest van Amor en Doruto in de moederlijn, dus toen we bij onze overbuurman Frans van Loon de Doruto-merrie Esperanza (mv. Ulex) konden overnemen dertien jaar geleden, grepen we die kans. Uit haar fokten we één merrieveulen, van Charmeur. Vervolgens kregen we via via de merrie Grace Kelly aangeboden, uit dezelfde merrielijn. Ze is maar twee kilometer bij ons vandaan geboren en heeft als veulens zelfs nog bij ons in de opfok gelopen totdat ze verkocht werd aan W. de Dalie, hij heeft haar aan ons gegund. Grace is gefokt bij de fokker die ook Dark Legend van Charlotte Fry gefokt heeft. 

Dezelfde moederlijn

“We hebben uit een erfenis nog een merrie uit deze lijn verkregen. Amalia (Gribaldi x Doruto), een volle zus van de grootmoeder van Trademark”, vertelt Annemarie. “Zij overleed helaas bij de geboorte van haar laatste veulen. Haar Fairytale-dochter Kroonprinses Ster is een ware opvolgster. Zij heeft nu haar derde veulen aan de voet en loopt thuis op M/Z-niveau. Haar veulen van dit jaar blijft en Kroonprinses komt te koop na het afspenen.”

Uitstraling

Het eerste veulen dat bij Van Tongeren uit Grace Kelly werd geboren, was Navarro, de latere Trademark dus. “Hij was een geweldig veulen; vanaf dag één was het een echte showbink, met veel uitstraling en gummi. Hij kon toch zó marcheren! Het was daarnaast een paardje met een fantastisch karakter; het leek alsof hij alles begrijpt en alles normaal vindt. We konden er alles mee om hem voor de veulenveiling op te knappen: wassen, scheren, knotten … abnormaal eigenlijk. Leunus vertelde dat de hengst nu bij hem op stal ook zoveel fans heeft, vooral vanwege zijn fijne karakter.”

Osogracious

Na Trademark werd zijn volle zus Osogracious geboren. Ze wordt begin volgend jaar aangeboden voor de EPTM-test. “Ook zij is zo’n fijn en mooi paard, niet zó groot, maar toch met een mooie maat”, aldus Annemarie. “Moeder Grace Kelly is inmiddels verkocht. Op zich jammer, want ze is een heel goede fokmerrie. Maar we hebben dus ‘kleine Grace’ uit haar, en de nieuwe eigenaresse is er heel erg gek mee. Grace zal het daar naar haar zin hebben.” 

Teveel inteelt

Annemarie vindt het jammer dat ze Trademark niet voor hun eigen fokkerij kan gebruiken. “We fokken nog met een Spielberg-merrie, maar daar durven we hem niet op te zetten. Twee keer Spielberg en dan ook nog twee keer Gribaldi en Sandro Hit, dat wordt een beetje teveel van het goede. Maar anders hadden we hem zeker ingezet.”

Hoefslag Fokkerij

Het abonnement op Hoefslag Fokkerij is een mooi cadeau, laat de fokster uit Eede weten. “We hebben het magazine een tijdje gelezen en vinden het een heel fijn blad. Maar op een gegeven moment ga je eens kijken naar je abonnementen en toen is Hoefslag ‘gesneuveld’. Maar het abonnement is meer dan welkom!’

Tekst: Christine Dijk / Foto: DigiShots - Leanjo de Koster