Amber Hage - Mercurius ACM
Duvals Zeeland Dressage Cup 2021
© DigiShots
Amber Hage - Mercurius ACM Duvals Zeeland Dressage Cup 2021 © DigiShots Digishots/Leanjo de Koster

Amber Hage: “Voordat Mercurius ACM geboren werd, was ik al stikzenuwachtig”

Dressuur

Tijdens de Duval’s Zeeland Dressage Cup bij De Kroo afgelopen weekend was het Mercurius ACM die tot winnaar bij de vierjarigen werd uitgeroepen. Niet alleen de jury sprak in superlatieven over de GLOCK’s Dream Boy-zoon, ook zijn amazone en mede-fokker/eigenaar Amber Hage is helemaal gek met haar kwaliteitsvolle hengst. 

Advertisement

“Mercurius is absoluut mijn once-in-a-liftetime paard! Het is elke keer weer genieten met hem. Het gevoel dat hij nu al geeft, is zo gaaf! Hij kan alles heel goed, maar zijn draf is denk ik wel zijn meest opvallende gang. Hij heeft zoveel balans, tact en kan abnormaal goed schakelen. En ja zeg nou zelf, hij is natuurlijk superknap”, zegt Amber enthousiast over haar oogappel. 

Ultieme 10 van gastamazone

Voor die draf trok de jury, onder aanvoering van hoofdjury Johan Hamminga, een 9,5 uit de kast. De stap leverde een 8,5 op, en dat was het ‘laagste’ cijfer voor de zwarte; de overige onderdelen werden met een 9 beoordeeld. Tot slot kreeg hij van gastamazone Emma van den Hooven de ultieme 10 voor het overrijden, met als commentaar dat het een droom van een paard is, een echte koning. Tezamen leverde dat een totaal op van maar liefst 280 punten. Deze prestatie leverde de eerste plek op én een jaarabonnement op Hoefslag Fokkerij voor Amber en haar vriend Casper.

Toscana

ACM achter de naam van Mercurius staat voor Amber en Casper Meegdes. “De lijn van Mercurius voert terug op overgrootmoeder Toscana (Krack C x Oracle). Zij stond bij Tineke en Imke Bartels om te worden opgeleid voor de hoge sport, maar kreeg helaas de Ziekte van Lyme waardoor ze nooit is uitgebracht. Een geluk bij een ongeluk is dat ze sindsdien voor de fokkerij kon worden ingezet. Uit Toscana komen onder andere de Lichte Tour-paarden Gavi del Gavi en Honorée (beide van Jazz). De laatste is met Imke succesvol op weg naar de Zware Tour.” 

Dujardin fan van Kane

Nog een bekende nakomeling van Toscana is de Glock’s Dream Boy-zoon Kane, die dus daardoor heel nauw met Mercurius ACM verwant is. Kane werd als 2e bezichtigingshengst verkocht naar Zweden, goedgekeurd bij het SWB, Hannover, Oldenburg en Westfalen en won de Zweedse Breeders Trophy, dankzij onder andere een 10 van gastamazone Charlotte Dujardin. 

Fiësta

“De moeder van Mercurius ACM, Fiësta (Gribaldi x Scandic) gefokt door de familie Van Eekeren, kwam bij ons om zadelmak gemaakt te worden”, vertelt Amber verder. “Zij was ook een heel gaaf paard, en toen zeiden Casper en ik tegen elkaar: ‘Waarom kopen wij haar eigenlijk niet?!’ Zo kwamen wij aan een hele fijne merrie/fokmerrie en inmiddels heeft ze ook haar sportpredicaat behaald. Voor de geboorte van Mercurius ACM was ik al zenuwachtig, waarom... geen idee, voorgevoel... wie zal het zeggen …” 

Revolution

De lijn van Toscana wordt – naast dat deze merrie zelf dus aan Lyme leed – door pech achtervolgd. “Na Mercurius kreeg Fiësta een prachtig merrietje van Revolution. Deze Nala was misschien nog wel beter dan haar halfbroer. Helaas overleed ze toen ze vijf maanden was. We hadden Fiësta teruggedekt met Revolution, uit die combinatie kwam de hengst Olaf ACM vd Wolfshoeve. 

Skylar Bos

“Skylar Bos kwam eens bij ons op stal veulens kijken”, vertelt Amber verder. “Eigenlijk wilden we Olaf niet verkopen. Toch lieten we hem zien, als laatste, en na een paar passen waren ze verkocht. Zo kwam hij niet bij de eerste de beste terecht! Dat is dan wel weer geweldig, zo verdwijnt zo’n paard in elk geval niet uit beeld. Dit jaar hadden we een fijne Jameson RS2-dochter uitj Fiësta, zij kan deze kleine maar kwaliteitsvolle lijn doortrekken.”

Volle broer of zus  

“Ik kan niet wachten tot volgend jaar, want als alles naar wens verloopt verwachten wij een volle broer of zus van Mercurius ACM. Fiësta is teruggedekt met Glock’s Dream Boy. Daarnaast zal ze bij Annemieke van der Horst via ET moeder worden van een veulen van de Westfalen en DWB-gekeurde Dynamic Dream, die op zijn beurt ook weer van Glock’s Dream Boy stamt.  

Toekomst

Vorig jaar won Mercurius ook al bij de driejarigen de Duval Dressage Cup. Dit jaar won hij de Subli Cup in Werkendam. Daarnaast was er een mooie zevende plek in de finale van de Pavo Cup en werd hij op de Hippiade dit jaar reservekampioen in de klasse L2. “Wij hebben heel veel zin in de toekomst samen met hem!”, besluit Amber.

Tekst: Christine Dijk/Foto: DigiShots-Leanjo de Koster