Sanne van der Giessen - Las Vegas, Duvals Zeeland Dressage Cup 2021
© DigiShots
Sanne van der Giessen - Las Vegas, Duvals Zeeland Dressage Cup 2021 © DigiShots Leanjo de Koster

Anne Broere: “Jazz matcht altijd zo goed met Sandritana (v. Sandro Hit)!”

Fokkerij

Las Vegas is de naam van de winnaar van de Duvals Zeeland Dressage Cup bij de vijfjarigen. De Jazz-zoon uit Sandritana van Hof Olympia pref prest ster (Sandro Hit x Silvano N), fokker Stoeterij Broere, liep onder het zadel van Sanne van der Giessen naar 263 punten. De 9,5 van gastamazone Emma van den Hooven bezorgde de ruin zijn koppositie.

Advertisement

Las Vegas is volgens de jury een paard dat in beweging heel veel lossigheid en ruimte ontwikkelde. Hij heeft een zeer goede stap en een draf met veel expressie in het voorbeen. Amazone en eigenaresse Sanne van der Giessen kocht Las Vegas een jaar geleden. Op de stal waar haar werkgever Lynne Maas haar paarden had staan, stond de ruin in training voor de verkoop. “Las Vegas was niet heel bijzonder in eerste instantie. We zagen wel dat hij heel talentvol was, maar er zat nog wel wat werk in. Hij ontwikkelde zich in drie maanden tijd zo goed dat mijn vader besloot hem voor mij te kopen.”

Geweldig karakter

De Jazz-zoon heeft niet alleen veel kwaliteit, maar ook een geweldig karakter: “Hij wil altijd zó graag werken! Hij vindt alles wat je met hem doet geweldig en hij is superlief. Ik had niet verwacht dat hij nu op deze leeftijd al zo zou opvallen. Het is een paard met sterke en bewerkbare gangen, maar het is vooral zijn karakter dat hem zo fijn en leuk maakt”, vervolgt zijn amazone.

Op de goede weg

De amazone was niet helemaal tevreden over haar proef, omdat ze vond dat de galop beter had gekund. “Ik heb daar punten laten liggen. Emma vertelde na het overrijden ook dat ze voelde dat Las Vegas juist een hele fijne galop heeft. Wat ik wel leuk vond, is dat Johan Hamminga tijdens zijn commentaar precies op die punten de nadruk legde waar Lynne met ons in de training ook altijd aandacht aan besteedt. We zijn dus op de goede weg.” Het duo Sanne-Las Vegas werd eerder dit jaar reservekampioen op de regiokampioenschappen en won zilver op de Hippiade in de klasse M1; daarnaast was er een tweede plek op de Subli wedstrijd in Werkendam.

Sandritana van Hof Olympia

Anne Broere, die als fokker van Las Vegas een abonnement op Hoefslag Fokkerij kreeg, was er niet bij in De Kroo. Hij volgt echter de prestaties van zijn fokproduct op de voet. “Wat leuk dat er belangstelling is voor Sandritana van Hof Olympia en haar nakomelingen! Het is eigenlijk wel een leuk verhaal, die merrie; ik kocht haar op de veulenveiling Limburg, in 2003; ze was toen het duurste veulen ooit dat via zo’n veiling in Nederland van de hand ging. Meteen datzelfde jaar vond ook de Prinsjesdagveiling plaats, daar werd dat recordbedrag alweer verbroken, maar toch.”

Veel belangstelling

Broere geeft aan dat hij het merrietje niet alleen kocht vanwege haar mooie afstamming (Sandro Hit x Silvano N), maar vooral vanwege haar uitstraling, toen al, en beweging. “Voor de veiling kon je toen ook video’s van de veulens bekijken, dat was destijds een heel ding. Ik vond het dus een heel best veulen, maar ik was niet de enige. Er waren veel bieders, waardoor de prijs natuurlijk uiteindelijk niet meeviel.”

Zeventien veulens

Hij heeft nooit spijt gehad van de aanschaf van het veulen, geeft hij meteen aan. “Sandritana is altijd een aansprekend paard gebleven. Haar volle broer Santano werd goedgekeurd en ze heeft op Stoeterij Broere een heel aantal nakomelingen gegeven die succesvol zijn in de sport of de fokkerij. Ze werd ook ingezet middels embryo-transplantatie en kreeg op die manier al zeventien veulens. “Ze staat nu nog altijd op dezelfde accommodatie in Alblasserdam, die onder de naam Stoeterij Kortland verder gegaan is onder voormalig bedrijfsleider Arjan Jansen. “Ook op dit moment is ze weer drachtig, van Jazz”, weet Broere.

Jazz x Sandro Hit

De Duits gefokte merrie bleek met name heel goed te passen bij Jazz of hengsten met Jazz-bloed. “Ze gaf altijd mooie modellen met goede bewegingen. Niet alle nakomelingen van Sandro Hit hebben een sterk achterbeen, maar in combinatie met Jazz is dat altijd goed gekomen. “Haar eerste zoon, Davos (2008), loopt in Amerika in de Grand Prix. Ook Edmonton loopt op het hoogste internationale niveau, in Duitsland.” Op basis van deze Jazz-en en nog een derde Jazz, Bristol en Valdez, kreeg Sandritana het prestatie predicaat.

Las Vegas

Beide Zware Tour-paarden zijn dus volle broers van Las Vegas, die Anne zich heel goed herinnert. “Het is een fijn paard, een beetje een laatbloeier, zoals wel meer Jazz-kinderen. Maar het is super dat hij bij Sanne staat, die er zo goed mee overweg kan en er zo mooi mee scoort!”

Volle zus nog in bezit

Dat Anne Broere de accommodatie verkocht, wil niet zeggen dat hij geen paarden meer heeft. “Ik heb onder andere nog een 7-jarige Jazz-merrie Julia gehouden, een volle zus dus ook weer van Las Vegas. Zij liep als 3-jarige op de NMK en is nu voor het eerst drachtig, van McLaren. Daarnaast heb ik er nog twee drachtig en staan er drie merries met veulens bij ons thuis, waar Stoeterij Broere tegenwoordig is gevestigd. Verder heb ik nog een aantal paarden her en der in training staan, waaronder Hollywood, de kloon van Jazz, bij Patrick van der Meer. Zonder paarden is niks, maar zo is het mooi te behappen.”

Tekst: Christine Dijk / Foto: Digishots