Femke Toonen & Winner T
Femke Toonen & Winner T

Week 3 trainen volgens PLAN, Femke: “Doel al behaald!”

Dressuur

Femke Toonen volgt samen met haar merrie Winner T (Jazz x Zeoliet) een maand lang een gepersonaliseerd trainingsplan van PLANtastic Dressage. Hoefslag kijkt deze vier weken mee en spreekt erover met Femke en Jaizel Selleslaghs, eigenaresse van PLANtastic Dressage.

Femke rijdt M2 dressuur en heeft aan de hand van een intakegesprek samen met Jaizel een trainingsdoel opgesteld: aan het eind van het programma twee winstpunten behalen. Omdat het eind van de vierde, en tevens de laatste week van het traingsPLAN, samenvalt met 5 december, kon Femke geen wedstrijd vinden dat weekend. Daarom gooide Jaizel de planning om. In week 1 werkten ze aan de verzameling, week 2 aan de travers en week 3 bestond uit wedstrijdgerichte trainingen. Daardoor wordt de contragalop, waar ze in eerst instantie in week 3 aan wilden werken, opgeschoven naar week 4.

Vooruitgang

“We zagen het als een oefenwedstrijd”, vertelt Jaizel. “We zitten pas in week 3 en hebben bijvoorbeeld nog niet aan de contragalop gewerkt. Het doel van Femke was om deze wedstrijd hetzelfde te kunnen rijden als thuis.”

En dat is gelukt. “Ik ben super blij met de proeven!” begint Femke enthousiast. “Er zaten nog wat foutjes in, maar ik ben weer twee winstpunten rijker en dat betekent dat ik het doel al heb behaald.” De teller staat nu op 9 winstpunten.

“Voordat ik met Jaizel ging trainen had de basis nog aandacht nodig. Ik merkte nu dat die in de proef al een heel stuk beter was”, vertelt Femke. En dat is ook Jaizel niet onopgemerkt gebleven. “De draf is veel mooier geworden, een stuk actiever en beter in de oprichting. Natuurlijk blijf ik herhalen dat Winner echt aan haar been moet zijn, maar dat blijft voor bijna iedereen altijd een punt van aandacht.”

Oefeningen

Afgelopen week stelde Jaizel wederom drie trainingen op. Deze bestonden uit verschillende achtereenvolgende oefeningen zoals ook in de proef verwacht kan worden, maar dan op een andere volgorde. In de eerste training lag de focus op de draf, in de tweede training op de galop en stap en bij de derde ging het door elkaar. “Zo heb ik het nog niet eerder gedaan”, vertelt Femke. “Ik reed wel eens het hele proefje door, maar dit is eigenlijk een stuk beter. Winner is slim en daardoor moet ik opletten dat ik niet te vaak dezelfde proeven rijd. Ze heeft namelijk heel snel door wat de volgende oefening is. Ze denkt soms te veel mee, waardoor ze niet altijd wacht op mijn hulp.”

Moeder ook tevreden

“Aan de punten zag je terug dat we nog niet aan de contragalop hebben gewerkt”, vertelt Jaizel, die de proeven via video’s bekeken heeft. “Maar dat is niet erg, daar gaan we in week 4 mee aan de slag.”

“Ik verloor impuls in de contragalop. De ene kant gaat meestal soepel en bij de andere moet ik hard werken om haar in galop te houden”, vertelt Femke. “Maar ook als ik geen winstpunt had gereden, dan was ik nog steeds erg blij geweest met de vooruitgang. Mijn moeder kan ontzettend kritisch zijn, maar zélfs zij was tevreden!”, lacht ze.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Ward Arts