Birgit Heijink met Lucky.
Birgit Heijink met Lucky. Privébezit

Birgit Heijink: “De ring is sowieso veel te klein, in welke versnelling je ook rijdt”

Dressuur

Birgit Heijink en haar vriend zagen dat de Shire Lucky het niet fantastisch vond voor de wagen, dus besloot Birgit haar onder het zadel te beleren. De merrie vindt het super leuk en afgelopen weekend wonnen ze een wedstrijd in de L1. “Super gaaf om met haar boven alle KWPN’ers te eindigen!”, stelt ze.

Advertisement

Geen fanatieke kartrekker

“Ik kwam door mijn vriend voor het eerst in aanraking met Shires. Hij had er twee. Lucky, die op dat moment twee was, en een wat oudere Shire. Hij heeft Lucky als driejarige laten beleren voor de wagen, maar we dachten dat ze er niet heel geschikt voor zou zijn. Ze doet het leuk, maar echt fanatiek de kar trekken zit er niet in. Lucky is wel een wat luxere Shire, dus wat nou als ik er een keer een dressuurproefje mee zou rijden? Mijn vriend vond het een leuk idee dus ben ik het gaan proberen.”

Zadelmak gemaakt

“We hebben er ondertussen een Shire bij, die bij hem in de dubbelspan loopt. Lucky is bij mij onder het zadel en we zijn er nu wel uit dat ze het leuker doet onder het zadel dan voor de wagen. Ik ben dit jaar in januari begonnen met haar zadelmak maken. Omdat ik vond dat ze nog wat iel was, heb ik haar eerst nog even uit laten groeien. Het singelen, sturen en remmen kende ze al van de wagen dus dat hoefde ik haar niet te leren. Vier maanden geleden ben ik echt begonnen met het rijden.”

Sport Shire

“Ik rijd nu drie keer in de week hooguit twintig minuten en soms doen we nog eens een buitenritje tussendoor. Shires zijn echt super allround, het enige waar ik ze niet voor in zou zetten is springen. Daar vind ik ze te zwaar voor. Lucky is eigenlijk een beetje een ‘Sport Shire’. Ze is rank en loopt heel ruim. Maar ze is natuurlijk ook sterk. Het is niet makkelijk om zo’n gevaarte de ring rond te rijden. Maar dat maakt het juist ook wel weer leuk: het is een uitdaging. Je moet wel voor 200% rijden als je met een koudbloed de baan in komt.”

Gewonnen van warmbloeden

Inmiddels rijden Lucky en Birgit in de L1. De B sloegen ze over, omdat Birgit eerder al hoger heeft gereden. “We zijn nu twee keer gestart. De eerste keer hadden we één keer dikke winst en één keer nét geen winst. Toen waren we derde tussen de warmbloeden. Afgelopen weekend gingen we weer op pad en toen liepen we tussen een Fries en KWPN’ers. We reden twee winstpunten per proef en wonnen van de warmbloeden. Het is nog geen perfecte proef en je ziet dat ze nog groen is, maar dit vind ik onwijs knap.”

Galop te groot

Wat was het hoogtepunt van de proef? “Wijken kan Lucky als de beste. Ik hoef er maar aan te denken en ze gaat al. Daar hadden we dan ook een acht voor. Het moeilijkste is de galop. De ring is sowieso al veel te klein, in welke versnelling je ook rijdt, maar de galop is wel een ding. Daar moeten we nog veel op oefenen door het rijden van veel overgangen. Lucky moet snappen dat ze kleiner moet gaan springen in galop.”

Verschil maken

Birgit traint Lucky niet anders dan andere paarden. “Elk paard moet voorwaarts en nageeflijk lopen. Wel is het zo dat je op wedstrijd met een koudbloed iets extra’s moet laten zien. Ik houd zelf van een voorwaartse en gedurfde proef rijden. Daarmee moet je het verschil maken, anders red je het niet. Ik vind het jammer dat je Shires bijna niet ziet in de ring, überhaupt niet in Nederland. Iedereen vindt ze prachtig, maar waarom heeft niemand er dan één? Dat vind ik bijzonder.”

‘In the picture’

Wat zijn de doelen nu het zo goed gaat? “Ik ben 53, dus ik ben al wat ouder. Ik hoef niet elke zondag in de dressuurring te verschijnen, er zijn meer leuke dingen in het leven, maar zolang het goed gaat wil ik best blijven doorrijden. Lucky krijgt volgend jaar een veulen en dan zullen we even stoppen. Als alles goed gaat wordt ze in april vijf. Dan mag ik M1 met haar starten. Het doel is om te proberen of dat lukt. Toen het nog niet gebruikelijk was heb ik het met Fjorden gedaan en ben ik met Friezen naar het Z gereden. Nu probeer ik om de Shire ‘in the picture’ te rijden.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit Birgit Heijink