Eswald Loohuizen met een paar van zijn Shires.
Eswald Loohuizen met een paar van zijn Shires. Foto: NSCD

NSCD eerste erkende Shire-stamboek in Nederland: “Willen het ras behouden en verbeteren”

Algemeen

Sinds de Brexit werd het voor Shire-fokkers steeds lastiger om hun veulens te laten registreren bij het stamboek. Daar besloten Shire-liefhebbers Eswald Loohuizen en Sarita de Leeuw verandering in te brengen. Samen met andere fokkers en shire eigenaren richtten ze het eerste Nederlandse Shire-stamboek (NSCD) op. Daaraanvast hangt een vereniging voor Shire, Drumhorses en Clydesdales.

Advertisement

Uit de hand gelopen

Eswald begint te vertellen: “Wij zijn in Nederland een vrij grote professionele Shire-fokker. De liefde voor het ras heb ik al van kinds af aan. Ik ben met paarden opgegroeid en toen ik eenmaal in aanraking ben gekomen met Shires ben ik daar blijven hangen. Op dit moment run ik ook een KI- en spermawin station voor Shires genaamd Obelix Stables BV. Het is echt een beetje een uit de hand gelopen hobby”, lacht hij. “Ik ben trots op alle paarden die hier staan, ze hebben allemaal wat. Ik gebruik ze voor de fokkerij, onder het zadel, voor de wagen en ik verkoop ze.”

Helemaal om

Sarita kwam in aanraking met Shires toen ze op zoek was naar een rustiger paard. “Ik was het drukke gedoe met de KWPN’ers zat en besloot te kijken naar wat anders. Ik heb altijd al een zwak gehad voor koudbloeden. Uiteindelijk ben ik bij een Shire terechtgekomen. Toen ik eenmaal de eerste had gekocht was ik verliefd. Inmiddels heb ik mijn tweede Shire, hij is net onder het zadel en het is de bedoeling dat hij ook voor de wagen gaat lopen. Er komt bij ons geen ander paard meer dan een Shire!”

Veelzijdig inzetbaar

Wat spreekt de twee liefhebbers zo aan in het ras? “De nuchterheid, het zijn grote goedzakken en ze zijn heel eerlijk”, begint Sarita. Eswald vult haar aan: “Het zijn echt allemansvrienden. Iedereen kan ermee overweg. Ze schrikken niet snel en ze zullen ook niet snel over je heen lopen. Het is een ideaal ras: ze zijn veelzijdig. Je kunt ze eigenlijk op dezelfde manier inzetten als een Gelders paard, alleen zijn ze wat groter, breder en zwaarder, een echt familie paard”

Registratie

Hoe kwamen ze op het idee om een stamboek en vereniging op te zetten? Eswald: “Eigenlijk ben je ertoe verplicht. Engeland heeft nu alles geblokkeerd voor Europese landen, maar Europese fokkers en eigenaren willen wel hun paarden geregistreerd hebben. Er was tot nu toe nog niets geregeld in Europa, dus zijn wij gaan uitzoeken hoe het moest. Sarita en ik hebben de handen ineen geslagen samen met andere shire eigenaren en fokkers, en we besloten de boel helemaal uit te pluizen. Op 13 augustus dit jaar hebben wij erkenning gekregen van het RVO voor Shire-stamboek in Nederland. Dit betekent dat we paarden kunnen registeren en kunnen aantonen dat ze raszuiver zijn. Dit heb je nodig als je sperma en paarden wilt verkopen en je dier wilt inschrijven in de hoofdsectie van het stamboek.”

Shire behouden

De doelen van het stamboek hebben ze duidelijk voor ogen. Sarita: “We willen het ras behouden en verbeteren. De Shire is namelijk een uitstervend ras. Daarbij willen we wel letten op bloedspreiding.” Eswald houdt zich vooral bezig met het adviseren van Shire-houders en Sarita houdt zich voornamelijk bezig met de promotie van het ras. “Wij vinden het ras geweldig. Veel mensen hebben een beeld van een Shire dat niet past. Mensen denken vaak dat ze slome donders zijn, maar eigenlijk zijn ze enorm ijverig en leergierig. Als ze snappen wat je bedoelt, doen ze het altijd voor je.”

Gezellige club

Ook hebben de twee hun handen vol aan de vereniging, het NSCD. “Dat moet vooral een gezellige club worden. Shires, Clydesdales en Drum Horses lijken wel op elkaar en voor de andere twee rassen was er ook geen vereniging. We willen graag kennis delen met elkaar. Het zou leuk zijn als we allerlei toffe activiteiten met elkaar kunnen doen.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: NSCD