Annelotte Felix met Madonna.
Annelotte Felix met Madonna. Foto: Foto4U

Annelotte Felix: “Het is elke dag weer wat anders met de jonge paarden”

Dressuur

Gisteren liep de merrie Madonna (v. Eye Catcher) een super IBOP onder Annelotte Felix en werd daardoor elite. De amazone is erg blij met deze prestatie van één van haar jonge paarden. “Madonna is lekker simpel en ze doet gewoon haar ding”, vertelt ze.

Advertisement

Goed gegaan

“Het ging eigenlijk heel goed”, begint Annelotte te vertellen. “Ik heb een fijne proef gereden, Madonna liep er simpel en makkelijk doorheen en ik kon goed haar sterke punten laten zien. Daarna mochten we nog voor de jury rijden en dat ging ook fijn. Omdat Madonna al een beetje kan verzamelen, kon ik dat vooral goed laten zien. Ook kon ze mooi naar voren en nog wat zijgangen lopen. Dat ging heel goed.”

Fijn gevoel

“Het meest tevreden was ik over de galop en de drafverruimingen. Ze trok goed aan en bleef mooi in de houding naar boven lopen. In de galop kan ze ook mooi sluiten en door naar voren, zonder dat ze naar beneden zakt. Sowieso geeft Madonna altijd wel een heel fijn gevoel als je erop zit. Ze is super leergierig en leert ook snel. Dat maakt haar leuk om te rijden. Gisteren, maar eigenlijk altijd.”

Ontzettend werkwillig

Annelotte is gedeeltelijk zelf de eigenaresse van de merrie. “Toen ze drie was heb ik haar voor de helft gekocht van Stal Brouwer. Ik train haar nu tot een fijn sportpaard. We rijden op dit moment in de L2. Madonna is een super fijne merrie in de omgang en ze is ontzettend werkwillig. Daar kreeg ze gisteren ook een 8,5 voor. Daarnaast is ze makkelijk te rijden: lekker simpel en ze doet gewoon haar ding.”

Goed moment

“Uiteindelijk is Madonna wel voor de verkoop”, geeft Annelotte aan. “We moeten alleen beslissen wanneer het een goed moment is. Ze gaat pas weg wanneer we iemand kunnen vinden die er net zoveel plezier mee heeft als ik nu heb.” Naast Madonna rijdt ze nog vier andere paarden. “En er staan er in totaal zeven op stal. Mijn eerste paard, Amos, heb ik ook nog op stal. Daar rijd ik op dit moment U25 mee.”

Veel bezigheden

“Daarnaast heb ik nog een driejarige aangewezen hengst die ik ga voorbereiden op het verrichtingsonderzoek. Er staan daarnaast een vierjarige hengst en merrie, een vijfjarige Governor, die ik klaar ga maken voor de IBOP, en een driejarige Vitalis uit O. Esther.” De amazone heeft dus haar handen vol aan alle paarden. “Ja zeker”, lacht ze. “Mijn vader en ik fokken ook nog vier tot vijf veulentjes per jaar om talent klaar te hebben staan voor de toekomst. Daarnaast geef ik ook nog lessen én volg ik een studie bedrijfskunde.”

Elke dag anders

Wat vindt ze zo leuk aan het opleiden van jonge paarden? “Je ziet heel snel vooruitgang. Wanneer je begint met een oefening snappen ze er eerst niet zoveel van, maar soms kunnen ze het een week later ineens wel. Jonge paarden zijn vaak heel speels en willen graag leren. Alles is nieuw voor ze en dat vind ik leuk. Ik stap mijn paarden veel langs de weg uit om ze aan nieuwe dingen te laten wennen. De ene dag kijken ze nergens naar om, maar de andere dag is alles eng. Het is elke dag weer wat anders met de jonge paarden.”

Internationaal rijden

Annelotte startte een tijdje internationaal met Amos, maar we hebben haar al een tijd niet in de internationale ring gezien. Hoe zit dat? “Mijn focus ligt nu eerst vooral op de nationale wedstrijden. Ik wil eerst nog meer ervaring op doen op dit niveau voordat we internationaal gaan. Het staat dus nog niet op de planning, maar het is zeker weten een doel voor de toekomst. Het zou gaaf zijn om het WK Jonge Dressuurpaarden of andere internationale wedstrijden voor jonge dressuurpaarden te rijden.”

Door naar hoger niveau

Ze vertelt over haar concrete doelen voor de komende tijd: “De aangewezen hengst wil ik netjes voorrijden bij het verrichtingsonderzoek en de vierjarigen gaan mee naar de Subli Cup om ervaring op te doen. Deze winter rijd ik met twee paarden de selecties en hopelijk de kampioenschappen in het L2. Op de lange termijn wil ik de paarden zo goed mogelijk opleiden en uiteindelijk door naar de Lichte Tour en hopelijk ook de Zware Tour. En dan ook weer internationaal.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Foto4U