Pieter Ton & Shamrock
Pieter Ton & Shamrock SanImage

Subtop | Pieter Ton: “Dit is pas onze derde proef van dit jaar”

Dressuur

Pieter Ton won afgelopen zaterdag het ZZ-Zwaar op de Subtopwedstrijd in Oud-Gastel. Hij reed zijn Shamrock (v. San Amour) naar het oranje lint met 66,8%.

Advertisement

Gekkenhuis

Pieter vertelt “Ik was er blij mee. We rijden weinig wedstrijden, dit was mijn derde proef van dit jaar. Ik heb een eigen makelaarskantoor en het is een gekkenhuis. De afgelopen anderhalf jaar kom ik niet aan wedstrijden toe. Hij loopt thuis wel heel erg fijn, dus ik wilde het weer een keer op wedstrijd proberen. Dat pakte goed uit. Er zaten niet veel minpunten in, één pirouette had wat mooier gekund. Hij heeft drie goede basisgangen en die werden beloond met een 7 voor de stap en een 7,5 voor de draf en de galop.”

Ontspanning

De tienjarige ruin is sinds 3,5 jaar onder het zadel bij Pieter. “Met mijn vorige paard heb ik Grand Prix gereden, maar dat is echt topsport. Daar heb ik geen tijd voor met een eigen makelaarskantoor. Ik rij voor de hobby en de ontspanning. Met Shamrock ben ik in het Z2 begonnen en we doen het rustig aan”, vertelt hij. Sinds twaalf jaar staat hij op stal bij Dressuurstal van Baalen. “Ik rij vier keer per week waarvan ik twee keer les heb, één keer bij Coby en één keer bij Marlies. Daarnaast rijdt Coby hem ook nog één keer per week. Dit bevalt mij super goed.”

Jonge aanwas

Pieter heeft zes paarden in zijn eigendom, echter zijn het allemaal nog wel jonge paarden. “Twee jaar geleden heeft mijn moeder voor mijn nichtje een Lichte Tour-merrie gekocht. Uit deze elitemerrie hebben we in 2019 een hengstveulen van GLOCK’s Toto Jr. gefokt. Hij wordt volgend jaar twee jaar en daarna hebben we nog drie merrieveulens gefokt. Op de EDS-veiling heb ik ook nog een hengstveulen gefokt. Volgend jaar verwachten we drie veulens, ik zeg altijd gekscherend, die merrie is een embryo machine. Iedere keer dat we haar laten dekken lukt het. Ik ben heel erg slecht in paarden verkopen, ze blijven allemaal tot ze drie jaar oud zijn. Daarna kijk ik welke de leukste zijn. Volgend jaar wordt de eerste 2,5 jaar en daar wil ik dan mee verder. De volgende wedstrijd met Shamrock is in de Lichte Tour. Ik hoop hem begin volgend jaar uit te brengen in deze klasse.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: SanImage