Nikita Raijmakers en Emotion
Nikita Raijmakers en Emotion Digishots

Subtop | Nikita Raijmakers: “In een halfjaar van Z2 naar Zware Tour

Algemeen

Nikita Raijmakers won zondag de Intermediaire II rubriek op de Subtop wedstrijd in de Meern. Ze reed haar Emotion (v. Decor Delatio) naar 66,029%. Beide juryleden waardeerden de proef met exact hetzelfde percentage.

Advertisement

In een halfjaar naar de Zware Tour

De amazone is razend enthousiast over haar paard: “Ik had dit van te voren nooit gedacht. We zijn in een stroomversnelling terecht gekomen. Een halfjaar geleden reden we nog Z2 en nu Zware Tour. Hij had toen nog wat moeite met de wissels, dat kwam omdat hij de kracht miste. Ik train nu al een poosje bij Kelly de Geus, we doen voornamelijk krachttraining met piafferen aan de hand en onder het zadel. Sinds we daarmee aan de gang zijn gegaan is hij in een hele korte tijd enorm gegroeid.”

NK Dressuur

Na de lockdown heeft de combinatie als eerste een oefenwedstrijd in het ZZ-Zwaar gereden. “Toen er weer echte wedstrijden waren zijn we over gegaan naar het ZZ-Zwaar. Na het behalen van de tiende winstpunt zijn we overgegaan naar de Lichte Tour. We werden geselecteerd voor het NK en wisten daar ook mooie scores te halen. We hadden weinig ervaring in meerdaagse wedstrijden, tijdens de tweede dag was de puf er een beetje uit. Vrij snel daarna hebben we de overstap gemaakt naar de Intermediaire II in september. Er zijn niet zoveel wedstrijden in de Zware Tour dus het is een beetje puzzelen.”

Jurycommentaar

De juryleden schreven op de protocollen: ‘dit paard liep goed aan elkaar en voldeed aan het gevraagde niveau. Een nette combinatie en een goed paard; gesloten, over de rug en aan elkaar, een mooi beeld.’ Nikita vertelt “Hij had nog wel een klein beetje last van spanning. Dat was mijn eigen schuld, ik was in het drukke gedeelte gaan losrijden, toen merkte ik dat hij er niet helemaal in kwam. We konden ons goed herpakken in de proef, al was nog niet alle spanning weg. Er zit nog veel rek in, het kan echt nog veel beter.”

Grand Prix

Ze vervolgt “Hij heeft heel veel talent voor de piaffe en de passage. Hij gaat heel mooi zitten en krijgt daar altijd ruime voldoendes voor. Ook voor de verzameling in de pirouettes scoort hij goede cijfers. Hij had wat moeite met de wissels maar hij springt nu toch elf eners. Sinds een maand heeft ook de kracht voor hele mooie gelijke en rechte wissels. Hij wilt altijd voor je gaan en hij heeft heel veel go. Thuis zijn we klaar voor de Grand Prix, maar we moeten nog meer wedstrijdervaring krijgen zodat het vanzelfsprekender wordt.”

Team

“Wellicht dit jaar nog en anders volgend jaar maken we ons debuut in de Grand Prix. We lessen ook bij Seth Boschman en hij heeft ons heel erg geholpen bij de wissels. Ik heb naast Emotion nog twee jongere paarden en we willen in de toekomst ook graag een veulentje fokken. Zonder mijn vriend, ouders en schoonouders waren deze prestaties niet mogelijk geweest. Sinds de paarden bij mijn schoonouders aan huis staan zitten ze veel beter in hun vel. Dat zie je ook aan de scores, die schieten omhoog. Ik hoop van mijn hobby mijn beroep te kunnen maken, het opleiden van paarden is het leukste wat er is”, besluit de amazone.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Digishots