Susan van Dongen en Festo
Susan van Dongen en Festo Digishots

Subtop | Susan van Dongen: “Het was een impulsieve actie”

Dressuur

Susan van Dongen maakte afgelopen zaterdag haar Intermediaire I debuut met haar zelf opgeleide Festo. De combinatie won de rubriek in de Meern met 68,97%.

Advertisement

Impulsief

“Ik was er zelf ook ondersteboven van”, vertelt Susan lachend. “Ik had pas de maandag ervoor bedacht dat ik ging starten. We zijn pas vier keer in de Prix St. Georges gestart en zijn dus nog helemaal niet zo ervaren. Ik ben gaan lessen bij een van mijn vaste instructrices, Rieky Young, en ze zei ‘dat heb je impulsief gedaan, maar het komt goed’. Dat kwam het ook en ik vond het zelf heel erg geslaagd.”

Mentale begeleiding

Susan traint wekelijks bij Rieky Young en Renate van Uytert kijkt wel eens mee. “Rieky maakt paardrijden begrijpelijk. Het is rechttoe en rechtaan, geen moeilijke dingen maar gewoon zoals het is. Ik les nu 2,5 jaar bij haar en door haar heb ik stappen gemaakt met Festo, die ik anders nooit had gemaakt. Dat is in de trainingen maar ook de mentale begeleiding, ik vind dat ze dat heel goed doet.”

Acht voor pirouette

De amazone kijkt tevreden terug op haar proef. “Het was een foutloze en constante proef. Ik moet zelf nog even wennen aan de proef en daardoor was het niet mega spectaculair. Thuis oefenen is toch anders dan in de wedstrijdring rijden. Hij was heel erg relaxed en het ging hem gemakkelijk af. Deze proef is voor hem misschien nog wel makkelijker dan de Prix St. Georges. De pirouettes zijn een van zijn hoogtepunten en daar kregen we een acht voor. Er zijn nog wel wat dingetjes die beter kunnen, hij mag nog wat meer gedragen in draf bijvoorbeeld.”

Vijfde wedstrijd

De juryleden schreven ‘heel talentvol paard en harmonieus beeld’. Susan vertelt “Naderhand las ik op de website dat de jury het een contante proef vond met goede pirouettes. Het was pas onze vijfde wedstrijd in de Lichte Tour. Het is voor mij allemaal nog best wel nieuw, het voelt nog onwennig om tussen al dat geweld rond te rijden. Met losrijden vind ik dat best wel spannend. Ik onderschat Festo steeds, dan denk ik we horen hier niet thuis, maar als ik het later terug kijk dan hoort hij er wel. Hij heeft veel talent. Samen met Rieky heb ik afgesproken dat we nog wat meer kilometers gaan maken op wedstrijd. Hij pakt het werk voor de Zware Tour super op, maar het moet nog meer bevestigd worden. Dat is een doel voor de zomer.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Digishots