Sanne Paulissen
Sanne Paulissen Digishots

Sanne Paulissen: ‘’Het opleiden van een jong paard geeft echt voldoening!’’

Dressuur

Sanne Paulissen heeft met haar Flügel (v. United) en In de Bream’s Ipacha (v. Apache) al vele mooie resultaten mogen behalen op wedstrijd. Aan Hoefslag vertelt ze hoe ze als ruiter gegroeid is. 

Advertisement

‘’Ik maakte dressuurpony’s van springpony’s’’

‘’Mijn ouders hebben altijd paarden gehad. Mijn vader sprong vroeger hobbymatig, dus toen ik heel jong was, zat ik al bij hem voorop in het zadel erbij. Zo is het allemaal begonnen’’, vertelt Sanne. ‘’Op een gegeven moment kochten mijn ouders een shetlander voor mij. Daar heb ik echt op leren rijden.’’ Al snel werd de shetlander opgevolgd door pony’s. ‘’Eigenlijk was het de bedoeling dat ik springruiter werd, maar ik maakte dressuurpony’s van al mijn springpony’s!’’, lacht Sanne. 

Dressuurpony Bink

Na een tijdje kreeg ze dan ook een echte dressuurpony: Bink. ‘’Met Bink is eigenlijk alles echt begonnen. Met hem heb ik bijvoorbeeld internationaal bij de pony’s gereden.’’ Helaas werd Sanne al snel te groot voor Bink. Om zich toch verder te kunnen ontwikkelen kreeg ze Flügel erbij. 

‘’Bijna ieder weekend in de prijzen’’

‘’In 2015, toen ik dertien jaar oud was, kreeg ik Flügel, een toen vijfjarige ruin. Hij was toen net zadelmak, dus we moesten echt nog samen leren. We begonnen gewoon rustig in de B, maar al snel vielen we bijna ieder weekend in de prijzen, omdat hij zo fijn constant is. Toen de wissels er nog niet eens echt goed op zaten, besloot ik al Junioren te starten. Ik ben heel vooruitstrevend wat dat betreft!’’ Inmiddels rijdt Sanne mee bij de Young Riders met Flügel. 

‘’Ze komt perfect tot haar recht’’

In 2017 was het tijd om pony Bink te verkopen en op zoek te gaan naar een tweede paard. ‘’In eerste instantie waren we op zoek naar een Juniorenpaard. Maar toen viel ons oog op Ipacha. Ze was toen pas vier jaar oud, maar had al heel veel kwaliteit! Ik ben achteraf ook heel erg blij dat we voor een jong paard hebben gekozen. Je kunt er zo veel van leren om zo’n paard op te leiden en dat geeft heel erg veel voldoening!’’ Inmiddels rijdt de combinatie mee in de Z2, maar het is wel de bedoeling dat Ipacha, net zoals Flügel, mee kan in de Young Riders. ‘’Ze heeft heel veel kwaliteit. In de lagere klasses vond ik het heel moeilijk om haar goed de bak rond te krijgen, omdat die daar zo klein is. Nu ze in het Z dus meer ruimte heeft komt ze echt perfect tot haar recht!’’ 

Lastig combineren met studie

Vanwege haar studie aan de Universiteit van Maastricht traint Sanne op dit moment met hulp van haar ouders. ‘’Ik heb afgelopen jaar met het KNHS-talentenplan bij onder andere Emilie Scholtens getraind met Flügel. Ik train nog steeds bij Kyra Klinkers, maar vanwege school heb ik niet echt een vaste dag waarop ik bij haar train. Gelukkig gaat het trainen met mijn ouders heel erg goed!’’, vertelt Sanne. ‘’Het is soms wel echt zwaar om mijn studie te combineren met de paarden. Mijn studie heeft prioriteit, maar ik probeer leuke internationale wedstijden om mijn tentamens en deadlines heen te plannen. Zo heb ik afgelopen jaar ook Hagen mogen rijden met het landenteam en dat was echt fantastisch! Ik heb daar echt heel goed geleerd om met druk om te gaan.’’ Ook behaalden Sanne en Flügel afgelopen week 67.26% bij CDIY Aachen Youngstarswaarmee ze de beste Nederlandse combinatie vormden in de Young Riders Teamtest.

‘’Dat is wel echt mijn droom’’

‘’Ik heb nog twee jonkies op komst, beide uit eigen fokkerij: In de Bream’s Iviza, een driejarige Ibiza-nakomeling en In de Bream’s Olivia, een tweejarige Indian Rock-nakomeling. Maar voor nu is Ipacha wel echt mijn toekomstpaard; ik hoop met haar uiteindelijk door te kunnen gaan in de U25. Dsat is wel echt mijn droom.’’

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Digishots