Afbeelding
Privébezit

Xanthe Daniëlse over prestaties in de wedstrijdsport: “Dat was echt een droom die uitkwam”

Dressuur

Xanthe Daniëlse heeft op jonge leeftijd al mogen kennismaken met de paardensport. Inmiddels heeft ze op meerdere Limburgse en Nederlandse kampioenschappen en Welsh Cups mogen starten en mooie successen behaald. Na een succesvolle internationale tijd bij de pony’s, start ze nu bij de junioren.

Advertisement

Eerste eigen pony

De inmiddels zestienjarige Xanthe reed al paard voordat ze kon lopen. “Ik leerde ‘rijden’ op het paard dat mijn moeder op dat moment reed. Toen dat paard verkocht werd, mocht ik iedere zondag op een Welsh-A pony gaan rijden. Dit was Sundance (officiële naam Varpullan Wessa) de pony van een collega van mijn moeder.” Toen Xanthe zes jaar oud was kreeg ze Sundance als aller eerste eigen pony. “Met haar heb ik echt de basis geleerd. Uiteindelijk hebben we ook wat officiële dressuurwedstrijden gereden en zijn we tot de L1 gekomen.” Toen de amazone elf jaar oud was, werd het tijd om op zoek te gaan naar een grotere pony en is Sundance, die inmiddels 28 jaar oud is en van haar pensioen geniet, terug gegaan naar haar oude eigenaar.

‘’Hij was het meteen!’’

Sinds mei 2016 bezit Xanthe een veertienjarige Welsh-pony ruin: Iscar (v. Dakar). “Iscar was de eerste pony waarbij we gingen kijken en hij was het gewoon meteen!’’, vertelt Xanthe enthousiast. “We hebben eerst rustig de tijd genomen om een combinatie te worden. Eind 2016 startten we samen onze eerste wedstrijd.” In de jaren daarna volgden mooie prestaties op Limburgse en Nederlandse Kampioenschappen en bij Welsh Cups. 

Droom

Hierna besloot Xanthe de overstap te maken naar de Z2, waar ze nu rijdt met Iscar. “Helaas moesten we na een paar wedstrijden stoppen door corona. We hebben in die maanden gewoon rustig verder getraind.” Hierna zijn Xanthe en Iscar in 2020 begonnen met kadervormingswedstrijden en startten ze in mei 2021 internationaal bij de pony’s. “Mijn eerste kür op muziek was wel echt heel erg gaaf! Dat vergeet ik echt nooit meer; het was echt een droom die uitkwam. We hebben daar al die jaren naartoe gewerkt!’’, vertelt ze trots. Na meerdere mooie scores zijn ze vanwege Xanthe’s leeftijd inmiddels helaas alweer moeten stoppen met internationale wedstrijden. “We startten voor de laatste keer internationaal op de plek waar we ook internationaal begonnen zijn, dus dat hebben we wel heel mooi kunnen afsluiten.”

‘’Voor mijn plezier op wedstrijd’’

In de tussentijd besloot Xanthe ook te starten met Boris (v. Ulano-M). Een vijftienjarige ruin die in de Lichte-Tour wordt uitgebracht door haar moeder Sharon Daniëlse-van Es. “We wonnen toen meteen de Z2 met bijna 69%. En dat met drie keer oefenen!’’, vertelt Xanthe lachend. Bij hun eerste officiële Juniorendebuut waren er echter nog wel wat verbeterpuntjes. “Ik was er zelf niet helemaal met mijn hoofd bij, maar het begin was in ieder geval gemaakt. Gelukkig ga ik echt voor mijn plezier op wedstrijd; ik vind het heel erg leuk om te doen!’’ Xanthe traint al meerdere jaren bij Roger Schulkens en sinds dik een jaar ook bij Marlon van Wissen. Zij hebben enorm bijgedragen aan haar successen en ontwikkeling. Ook is Xanthe heel dankbaar dat haar ouders dit allemaal mogelijk hebben gemaakt door haar altijd te steunen. 

Toekomst 

“Met Iscar wil ik vooral gewoon genieten van leuke wedstrijden en van wat we samen doen. Met Boris probeer ik me op dit moment te selecteren voor de Limburgse kampioenschappen in de Z2. Ook wil ik met hem graag nog groeien in de Juniorenproeven.” Kortom: een jonge amazone die al veel moois heeft bereikt op zo’n jonge leeftijd en gemotiveerd is voor de toekomst!

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Xanthe Daniëlse en Iscar