Afbeelding
Foto: eigen foto

Leonie Nijskens ziet ongelofelijk herstel van Handsome: “Ik dacht echt dat het einde verhaal was”

Algemeen

Ze omschrijft hem als een ontzettend relaxt paard. Handsome (Apache x Diamond Hit) staat altijd rustig in de wei, maar op 19 mei van dit jaar ging het mis. Terwijl Leonie Nijskens pony les gaf, raakte de 9-jarige dressuurruin geblesseerd in de wei in Melick. “Het was heel raar”, zegt Leonie. “Waarschijnlijk zullen we nooit weten wat er nu echt is gebeurd.”

Advertisement

Handsome stond al apart in de wei, waar hij werd aangetroffen met een bolle rug en zijn deken half van hem af. “De borstsluitingen van het deken waren ook kapot. Het meisje dat hem aantrof, schrok behoorlijk. Handsome stond op 3 benen en zo hebben we hem voorzichtig naar stal gebracht. We hebben direct de dierenarts gebeld en hij zag meteen iets aan de elleboog. Een klein fragmentje. Met pijnstillers erin zijn we daarna dezelfde dag nog naar Equitom in België gereden. Ik was echt bang dat we zonder hem zouden terugkomen. Daar bleek inderdaad dat het ging om een blessure aan de buitenkant van de elleboog. De spier en pees hebben hard aan het bot getrokken. Ook had Handsome een borstspierblessure: er zat veel vocht, waardoor de zwelling op de zenuw drukte.”

Handsome moest vervolgens 10 dagen in België blijven. Uiteraard was dat pittig voor Leonie. “Gelukkig kreeg ik de volgende dag een filmpje toegestuurd waarop het al een stuk beter ging. Hij kreeg daar shockwave- en aquatherapie. Ik ben 3 keer op en neer gereden. Toen ik voor het eerst daar binnen kwam, floot ik en hij hinnikte terug. Dat was zo mooi en bijzonder. Het was dan wel anderhalf uur rijden, maar ik merkte gewoon dat het paard het voelde dat ik er was. Dat heb je er dan voor over. Want ik had echt de angst dat het nooit meer goed zou komen.”

Overstromingen in Limburg

Na 10 dagen mocht Handsome naar huis. Leonie stapte 3 keer per dag een kwartiertje met hem en koelde hem goed. “Met wat pijnstilling ging het goed. Maar het is ook zo’n makkelijk paard. Hij is 100 procent ongecompliceerd. Dat maakt het herstel natuurlijk een stuk eenvoudiger. Ik zag iedere week wel vooruitgang. Van een vriendin die schoonheidsspecialiste is, mocht ik een laser lenen. Bovendien stapte ik met hem door het water. Toen hadden we die overstromingen hier in Limburg. Zo had ik mijn eigen aquatherapie. Elk nadeel heeft z’n voordeel!”

Ongelofelijk herstel

Na drie maanden, in augustus, toonde de dierenarts zich ook verbaasd over het herstel van Handsome. Sinds anderhalve week doet Leonie nu zelfs weer wat drafwerk. “Het voelt alsof we alweer in galop zouden kunnen gaan. Maar ik wacht nog even tot de laatste controle in oktober. Als alles goed is, zouden we het dan weer rustig kunnen gaan opbouwen. Eigenlijk zouden we in het weekend na zijn val voor het eerst gaan starten in de Lichte Tour. Ik heb nu echt goede hoop en vertrouwen erin dat we weer op het oude niveau kunnen komen. Op naar het zomerseizoen!”

Leonie deelde een filmpje op Facebook waarin ze het verschil liet zien tussen mei en september. ‘Wonderen bestaan nog!’, schreef ze erbij. “Ik heb enorm veel mooie reacties gehad. Mensen hebben zo meegeleefd. Echt heel fijn. Ik ben heel blij dat het goed is afgelopen, het is zo’n lief paard.”

Door: Robert Hüsken / Hoefslag