Dinja van Liere - Hermes
World Equestrian Festival CHIO Aachen 2021
© DigiShots
Dinja van Liere - Hermes World Equestrian Festival CHIO Aachen 2021 © DigiShots DigiShots

Alex van Silfhout heeft goede hoop Hermès te kunnen behouden voor Parijs 2024

Algemeen

De waanzinnige score (86,84%) van Dinja van Liere met Hermès in de kür op muziek in Aken ging de wereld over. Nederland is een topcombinatie in de dressuur rijker. Althans, als Hermès voor Dinja van Liere behouden kan blijven. Valt een Totilas-scenario te voorkomen?

Advertisement

Bondscoach Alex van Silfhout is in zijn nopjes met Dinja en Hermès. “Ze hebben top gereden in Aken”, reageert Van Silfhout tegenover Hoefslag. “Het was helemaal in orde. Ik heb ze de laatste tijd natuurlijk al wat vaker gezien, ook op trainingskampen. Door Verden en Tokio heeft Dinja weinig kunnen trainen met Hermès, maar het waren in Aken gewoon twee super glad en kloppend gereden proeven. Dit belooft echt wat voor de toekomst.”

Maar de dressuurwereld zal ook wakker zijn geschrokken. Zo’n hoge score voor de pas negen-jarige Hermes kan natuurlijk ook potentiële kopers aan het denken zetten. Om te voorkomen dat paarden, zoals in het verleden Totilas, vlak voor de Olympische Spelen - het ultieme hoogtepunt - verkocht worden, is er de stichting Nederlands Olympiade Paard. Die stichting kan een contract opstellen met de eigenaren van de Nederlandse toppaarden, dat ze het paard in principe niet verkopen voor de volgende Olympische Spelen. Dan krijgt het paard het achtervoegsel N.O.P. achter de naam. Probleem: Hermès ligt nog niet vast bij het N.O.P.

Van Silfhout gaat Hermes voordragen bij het N.O.P.

“Ik heb onlangs wel een gesprek gehad met het N.O.P.”, zegt Van Silfhout. “Ik heb aangegeven dat ik als bondscoach Hermès graag wil voordragen. De commissie moet vervolgens bij elkaar komen om daarnaar te kijken, maar zij zullen het er wel mee eens zijn. Dan gaan ze in gesprek met de eigenaar, Joop van Uytert. Ik heb hem onlangs gesproken en hij gaf aan dat hij er ook voor openstaat om Hermès minimaal tot en met Parijs 2024 te behouden. Dat is heel positief, want het is voor iedereen heel belangrijk dat deze combinatie behouden blijft.”

Van Silfhout heeft dan ook veel reacties gekregen na het optreden van Hermès in Aken. “Heel veel. Ook bijvoorbeeld van de Duitsers. Ze zeiden dat ze Hermès wel al in München hadden gezien, maar dat ze dit toch wel heel mooi vonden. Het waren ook kloppende scores, Dinja heeft niks cadeau gekregen. Het is achteraf natuurlijk makkelijk, maar dan blijft het zonde dat we Hermès niet hebben kunnen inzetten op de Spelen in Tokio.”

Door: Robert Hüsken / Hoefslag