Netherlands Jumping team, Smolders Harrie, Houtzager Marc, Van Der Vleuten Maikel, Greve Willem, Ehrens Rob
Olympic Games Tokyo 2021
© Hippo Foto - Dirk Caremans
28/07/2021
Netherlands Jumping team, Smolders Harrie, Houtzager Marc, Van Der Vleuten Maikel, Greve Willem, Ehrens Rob Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Dirk Caremans 28/07/2021 Dirk Caremans

#Tokio | Rob Ehrens over nieuw format: “Ik hoop dat ze dat in de toekomst weer terugdraaien”

Algemeen

Zoals je wellicht al op onze site had gelezen, zijn de Nederlandse springpaarden zonder problemen door de VET-check gekomen. Uitgedost in hun mooie NOC*NSF-outfits toonden de springruiters van bondscoach Rob Ehrens hun paarden voor het eerst in Tokio. Zondag zullen zij een oefenparcours afwerken en dinsdag beginnen de Olympische Spelen echt voor de springruiters. Hoefslag-verslaggever Robert Hüsken sprak na de keuring met Rob Ehrens.

Advertisement

In de bak waar 12 uur eerder eventingamazone Merel Blom haar dressuurproef nog reed, staan de springruiters een lolletje te trappen na de VET-check. Harrie Smolders tikt met zijn zweepje tegen de billen van Marc Houtzager en Willem Greve vraagt nog eens aan Harrie welke rib ook alweer gebroken was. De sfeer oogt relaxed. “Het gaat goed, ja”, zegt Ehrens daarna. “Zeker nu het team met met glans de eindstreep van de keuring heeft gehaald.”

‘Paarden frisser dan wij’

De ruiters weten natuurlijk heel goed hoe de paarden ervoor staan. “Toch is het nog wel een beetje spannend”, zegt Ehrens. “Een kleine misstap kan iedereen overkomen. Het hoort erbij, dus het is altijd een hele opluchting als het achter de rug is. De paarden waren na de vlucht denk ik fitter dan wij! Goede conditie, fit. Lekker fris. Ik ben zelf niet zo’n uitgeslapen vlieger. Ik kan liggen waar ik wil, maar ik slaap nooit in het vliegtuig. Dus ik moet daarna altijd nog wel even bijkomen. Dat ligt aan mij, niet aan het vliegtuig.”

Ehrens vervolgt: “Ik denk dat het een open strijd wordt. Het wordt mooie sport en de concurrentie is heel groot. De doelstelling is altijd het hoogst mogelijke. Ik zou een slechte coach zijn als ik zou zeggen dat ik hier voor een top 10-plek of een top 5-plek zou komen. We hebben de kwaliteit van ruiters in huis en de kwaliteit van paarden. Wel nog jonge paarden, maar ik denk dat we er goed voorstaan. We gaan er dus voor, voor het hoogst mogelijke. En dat is goud.”

Ontspannen naar de eventing kijken

“Morgen gaan we eerst eens even in alle vroegte heerlijk naar de eventing kijken. Lekker ontspannen naar de cross country kijken. We moeten uitkijken dat we hier maar met 1 paard zijn en de hele dag daarmee bezig zijn. Dat zijn we thuis ook niet. Morgenavond hebben we een soort warming up. Zoals dat op andere concoursen ook vaak gaat. Dan hebben we nog een dagje om te kijken of we nog de puntjes op de i moeten zetten en dan begint het dinsdag.”

Tijd om andere uitstapjes te maken, is er weliswaar misschien wel, maar door de strenge coronaregels is dat niet mogelijk. “Moeten we ook niet willen. Wij zijn niet zo’n ontdekkingsreizigers. Maar een keer een avondje ergens eten was wel leuk geweest. Even ander tapijt. Dat is helaas niet, maar daar kunnen we goed mee leven.”

Combinatie wisselen?

De springwedstrijd begint opvallend genoeg niet met een teamwedstrijd, maar met de individuele wedstrijd. Een nieuw format. Daarna zou Ehrens eventueel een combinatie kunnen wisselen. “Dan moet ik de balans opmaken. Je mag wisselen, zelfs nog tussen de 2 manches. Daarom is de reserve ook mee. Dat is het enige lichtpuntje aan dit nieuwe format. Wat ik minder vind, is dat je normaal gesproken voor je land naar de Olympische Spelen gaat. Dat is nu niet aan de orde omdat de individuele wedstrijd eerst is. Als je de pech hebt, en dus het geluk voor de ruiter, dat ze 2 keer een topronde rijden en in de barrage komen voor een individuele medaille, is er al veel kruit verschoten voor de landenwedstrijd. Dat vind ik een nadeel. Ik hoop dat ze daarover gaan nadenken dat ze dat in de toekomst weer terug gaan draaien.”

Door: Robert Hüsken