Marloes 't Jong met Bolero.
Marloes 't Jong met Bolero. Foto: Aypril Roubos

Marloes ‘t Jong: “Ik word altijd blij als ik op Bolero zit”

Dressuur

Door grondwerk te doen in de blessureperiode zijn Marloes ‘t Jong haar paard Bolero CCXL nog meer naar elkaar toe gegroeid. Nu zijn ze hard aan het werk om het Z te halen.

Advertisement

Wel of niet geschikt?

“Ik heb heel lang een leasepaard gehad maar ik merkte dat ik toe was aan een eigen paard zodat ik meer kon gaan doen in de wedstrijdsport”, begint Marloes haar verhaal. “Bij het eerste paard waar ik ging kijken was er helaas niet echt een goede klik. Daarna kwam de eigenaresse van de manege bij een PRE terecht. Ik wist in eerste instantie niet goed of dat wat voor mij was, maar ze zei dat ik toch maar moest gaan kijken. Daarop ben ik bij Bolero gaan kijken en dat was echt een goede klik.”

Eigen karakter

Marloes wilde eigenlijk geen PRE omdat ze niet zo onder de indruk was van de gangen van het ras. “Vooral voor in de wedstrijdsport zag ik dat nog niet zo zitten. Maar Bolero heeft helemaal geen vlakke gangen, hij loopt eigenlijk als een KWPN. Bolero hebben we gekocht van een manege-eigenaresse en zij heeft hem opgeleid tot het Z. Nu ben ik met hem aan de slag. We zijn vooral veel aan het lessen. Bolero is een paard met een heel eigen karakter. Als hij ergens geen zin in heeft, laat hij het heel goed merken. Maar als je hem eenmaal voor je gewonnen hebt gaat hij voor je door het vuur.”

Steeds leuker

“Ik word altijd blij als ik op hem zit”, gaat Marloes verder. “Hij heeft helaas een peesblessure gehad maar we zijn nu weer hard aan de slag. In de tijd dat ik ernaast liep hebben we echt een betere band opgebouwd. Tijdens het stappen merkte ik hoe belangrijk het was om op de grond met mijn paard te werken. In het begin was het vooral een beetje wandelen, maar ik begon het steeds leuker te vinden om daarmee te spelen. Als ik harder ging, dan deed hij dat ook. Ik ken iemand die er een opleiding voor heeft gedaan en zij heeft ons veel meer geleerd. Bolero vindt het super leuk om te doen dus pak ik het steeds meer op.”

Beter begrijpen

“Voor zijn peesblessure hadden Bolero en ik nog wel eens wat strijd. We wilden allebei wat anders en daardoor was het meer ‘vechten’ dan samenwerken. Doordat we ook meer op de grond doen leren we elkaar ook onder het zadel beter te begrijpen. Het belangrijkste vind ik dat je elkaar in zijn waarde laat en dat je goed bezig bent met je paard in plaats van dat je ‘zomaar’ rondhobbelt. Ook is het belangrijk om je paard genoeg rust te geven en genoeg dingen op de grond te doen, want anders word je paard echt niet gelukkig.”

Ontspannen naar het Z

Wat zijn de doelen van de amazone? “We zijn net gestart in de B. Ik mag eigenlijk in het L2 beginnen, maar vind dat de B er niet voor niets is. Zo kunnen we kijken hoe hij het vindt en hoe we het samen doen. De vorige wedstrijd behaalden we zes winstpunten dus ik denk dat we er snel doorheen zijn. Ik wil graag meer gaan starten om nu alsnog verder de sport in te gaan. Mijn doel is hem zo ontspannen mogelijk rijden en zorgen dat hij niet gestresst wordt. Het liefst kom ik in het Z uit met hem. Dat zou ik wel heel tof vinden.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Aypril Roubos