Niels Bax met Giano
Niels Bax met Giano Roland Hitze

Niels Bax: “Niet erg als een paard iets ouder is als hij het hogere werk in gaat”

Dressuur

Afgelopen weekend verscheen Niels Bax met zijn paard Giano (v. GLOCK’s Lord of Loxley) in de ring in Liempde. Deze AES- en Oldenburger-hengst bracht hij uit in de Prix St-Georges. De combinatie werd zesde met ruim 67%. De zege was voor Renate Van Uytert- van Vliet met In Style (v. Eyecatcher) met dik 75%.

Jumping Amsterdam is een ontzettend mooie wedstrijd

“Liempde was een selectiewedstrijd voor Jumping Amsterdam”, vertelt Niels. “Ik was heel tevreden. Ik wil met Giano nog wat ervaring opdoen in de ring en dan is het leuk om dat te doen op wedstrijden waar ook nog wat leuks mee te winnen is. En Jumping Amsterdam is natuurlijk een heel mooie wedstrijd om te mogen rijden. Dit soort wedstrijden hebben wij in Nederland maar een paar. Daarom start ik Giano ook nog in Houten.”

Doortrainen voor de Grand Prix

“Verder wil ik Giano doortrainen voor de Grand Prix. Hij heeft een grote galop, dus de series om de pas vindt hij nog moeilijk. Hij loopt er nu vier of vijf. Dus nog tien te gaan”, lacht Bax. “Ik merk dat Giano echt in kracht begint te winnen. Hij is nu tien jaar, maar het is een paard die tijd nodig heeft. Ik vind het niet erg als een paard iets ouder is als hij het hogere werk in gaat. Het is voor mij belangrijk dat een paard het aankan en op oudere leeftijd ook nog met plezier mee kan lopen.”

Magic Boy

“Voor de familie Lisman rijd ik nog Cassidy (v. Painted Black). Deze merrie loopt nu in de Grand Prix. Haar dochter Guerlain (v. Hotline) start ik in de Inter II. Dan rijd ik ook nog de goedgekeurde hengst Magic Boy (v. Fürstenball). Dit paard is nog heel jong, maar gaat wel al erg lekker. Samen met de jongens op stal, rijden we nog wat jonge paarden. Zo rijd ik dus alle niveaus. Dat maakt het werken met paarden zo leuk.”

“Ik houd van de ontwikkeling van een paard”

“Ik houd van de ontwikkeling van een paard”, vertelt Niels enthousiast. “Of dit nu een jong paard is, die nog veel moet leren, of een meer ervaren paard in de Grand Prix. Het is beide super leuk om te doen. Ik denk dat het rijden van jonge paarden je een handigere ruiter maakt. Je leert oplossingen te zoeken. Dit neem je weer mee in het hogere werk. Ook het rekening houden met juist die ontwikkeling van een paard vind ik heel belangrijk. Het ene paard kan al wat vroeger echt aan de gang. Het andere paard heeft gewoon wat meer tijd nodig. Dat maakt voor mij het werk uitdagend.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan   

Foto: Roland Hitze