Danielle Heijkoop met Fürst Jazz
Danielle Heijkoop met Fürst Jazz Equigeniek

Daniëlle Heijkoop over winnend debuut Fürst Jazz: “Het is voor hem allemaal nieuw”

Algemeen

Danielle Heijkoop debuteerde afgelopen zondag met de hengst Fürst Jazz (v. Fürst Romancier) in het ZZ-Zwaar tijdens de Subtop wedstrijd in Pijnacker. Ze wonnen de proef met 72,43%. Met de zwarte ruin Jupiter (v. Apache) won ze de Prix St. Georges met 70,15%.

Advertisement

Weinig ervaring

Danielle vertelt over de getalenteerde Fürst Jazz: “Hij heeft nog heel erg weinig wedstrijdervaring. Ik heb hem even op stal gehad en toen is hij teruggegaan naar Joop (van Uytert, red.) om te dekken. Hij is daar niet gereden waardoor het voor mij weer even wennen was toen hij terug kwam. Ik moest hem in het werk echt weer opbouwen en daar heb ik goed de tijd voor genomen. Het is een vrij sensibel paard maar met heel veel kwaliteit.”

Meer ontspannen

“Het is nog niet altijd even makkelijk voor mij, hij heeft weinig ervaring en is best sensibel. Hij wordt steeds wat rustiger doordat we veel trainingsuren hebben gemaakt. Het gaat steeds beter en nu op deze wedstrijd was hij ook meer ontspannen. Dat was voor mij heel fijn, ik kon nu doen wat ik thuis ook doe. Er zaten weinig grote fouten in maar nog wel wat slordigheidsfoutjes. Het was nog niet de perfecte proef maar hij deed toch goed zijn ding”, vertelt ze.

Geen minpunten

De hengst kreeg louter achten voor de drafonderdelen. “Ook voor de losse wissels kreeg hij al hoge cijfers. De series mogen nog iets rechter maar hij heeft niks wat hij niet kan. De draf is zijn hoogtepunt al kan hij ook heel erg goed stappen en galopperen. Hij heeft geen minpunten, het is nu kwestie van finetunen. Het was nog geen spectaculaire proef maar dat was ook niet mijn doel. Hij moet eerst het vertrouwen krijgen in de ring en dan zal het steeds beter gaan.”

Vertrouwen

Ze vervolgt “Ik ga deze winter vaker met hem op wedstrijd om hem het vertrouwen te geven. Aanstaande zondag gaan we naar Liempde met Fürst Jazz en Jupiter. Doordat Fürst Jazz nog niet zo ervaren is ga ik vrijdag baan verkennen. Ik hou hem nog even in het ZZ-Zwaar. Hij is acht jaar en hij zou wel over kunnen naar de Lichte Tour maar dat vind ik niet eerlijk. Ik benader hem echt weer als een jong paard die alle nieuwe dingen moet leren. Wassen, vlechten, losrijden, het is voor hem allemaal nieuw en daar krijgt hij alle tijd voor”.

Jumping Amsterdam

Met haar eigen paard Jupiter won ze de Lichte Tour. “Ik heb hem al een paar keer eerder Lichte Tour gestart, maar ook hij heeft weinig ervaring. Het is een heel stabiel en fijn wedstrijdpaard die vrij constant presteert. Deze keer was het jammer dat we 5% juryverschil hadden. Het was een goede proef maar er zat nog wel een foutje in. Hij loopt ook goede scores en ik ben blij dat hij mijn eigen paard is. Aanstaande zondag rijden we de selectie voor Jumping Amsterdam mee. Hij doet alles vrij makkelijk en ik hoop dat we een ticket kunnen bemachtigen op een van de selecties. Het doel is om volgend jaar met hem Intermediaire II te rijden maar ik heb geen haast met hem”, besluit ze.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Equigeniek