Froukje Kooijstra met Exclusive
Froukje Kooijstra met Exclusive NMPaardenfotografie

Subtop | Froukje Kooijstra: “Ik denk dat hij nog veel verder kan komen”

Dressuur

Froukje Kooijstra won de Prix St. Georges tijdens de Subtop wedstrijd in Westmaas. Ze schreef de Prix St. Georges met 61,03% op haar naam. In de Intermediaire I werd ze met haar Exclusive (v. Amperé) vierde met 60,52%.

Advertisement

Winstpunt

“Ik ben wel tevreden over gisteren maar er zaten nog genoeg verbeterpunten in”, steekt de amazone van wal. “Het was weer een tijdje geleden dat ik op wedstrijd ben geweest. Eigenlijk moet ik vaker starten om ritme en routine op te doen. Ik heb me nu voor verschillende wedstrijden opgegeven en dit was de eerste. Ik ben heel blij dat we voor beide proeven een winstpunt kregen. Een paar weken geleden reed ik voor het eerst Intermediaire I en dat had ik niet goed voorbereid. We kwamen toen net tekort voor een winstpunt. Er zaten deze keer ook nog wat foutjes en hakkels in maar dat gaan we volgende keer beter doen.”

Sensibel

Ze vervolgt “Hij zou alle oefeningen makkelijk voor een 7 of hoger moeten kunnen. Echter is het wel een heel sensibel paard die heel gauw spanning opbouwt. Dat is voor ons het moeilijkste. De galop is zijn beste gang maar daar ontwikkeld hij ook het snelst spanning op. Het is heel erg aftasten hoe ver je met hem kunt gaan. De piaffe en passage pakt hij heel makkelijk op. Ik hoop dat we daar ook terecht gaan komen.”

Ponyfokkerij

De juryleden schreven ‘zeer beheerst en vriendelijk gereden. Een mooi beeld en een nette proef’. Froukje vertelt “Dat vind ik altijd wel prettig om te lezen. Exclusive is mijn eigen paard en ik heb hem gekocht toen hij 5,5 jaar oud was bij de fokker. Hij was toen zadelmak en dat ik hem helemaal zelf heb opgeleid naar dit niveau maakt het extra speciaal. Mijn moeder en ik hebben een eigen ponyfokkerij met ongeveer 50 pony’s. Hij is mijn enige paard en daarnaast rij ik de hele dag pony’s. Ik maak ze zadelmak, train ze door en verkoop ze ook. Daarnaast hebben we ook nog 10 a 15 fokmerries. Mijn moeder en ik gaan ook samen op wedstrijd en daardoor is het soms even puzzelen wanneer we weg kunnen van de pony’s.”

Winterstop

“De oefeningen waren nooit het probleem voor Exclusive, maar de spanning heeft wel eens voor wat moeilijke momenten gezorgd. Ik heb met mijn handen in het haar gezeten maar door te blijven oefenen zijn we al zo ver gekomen. Hij heeft heel veel talent en ik denk dat hij nog verder kan komen. Dit weekend rijden we twee dagen wedstrijd en volgend weekend ook. Dat is even veel in korte tijd maar ik wil graag testen wat het met de spanning doet. Daarna houden we een winterstop zodat ik thuis door kan trainen en me kan focussen op mijn oorspronkelijke werk, het opleiden van pony’s”, besluit de amazone.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto:  NM Fotografie