Rob Ehrens - Jeroen Dubbeldam
CHIO Rotterdam 2017
© DigiShots
Rob Ehrens - Jeroen Dubbeldam CHIO Rotterdam 2017 © DigiShots DigiShots

Rob Ehrens doet zijn verhaal: “Ik had dit totaal niet zien aankomen”

Algemeen

Het nieuws dat Rob Ehrens na 16 jaar moet stoppen als bondscoach van de springruiters, kwam deze maandagavond als een donderslag bij heldere hemel. Velen binnen de paardensport reageerden stomverbaasd. Waarom neemt de KNHS aan het einde van dit kalenderjaar afscheid van Ehrens? Hoefslag sprak na het persbericht van de paardensportbond met Ehrens zelf.

Rob, wat een verrassing. Wanneer kreeg je dit nieuws te horen?

“Afgelopen week, tijdens ons jaarlijkse evaluatiegesprek. Ze vielen meteen met de deur in huis. Ik had dit totaal niet zien aankomen. Zelf was ik graag nog doorgegaan. En gezien de resultaten van dit jaar, met bijvoorbeeld de bronzen individuele medaille op de Olympische Spelen en de winst in de Nations Cup, had ik hoop dat ik nog wel door zou mogen gaan.”

Wat is eigenlijk de reden dat je moet vertrekken?

“De KNHS wil vernieuwing. Nu ga ik hier niet met modder gooien. Daar heb ik veel te fijn voor gewerkt in al die jaren. Het is een besluit van de KNHS. Maar als ze vernieuwing zouden willen, had ik dat liever eerder gehoord. In plaats van zo kort voor het einde van het jaar. Ik had liever aan het begin van het jaar gehoord: we stoppen na de Olympische Spelen van Tokio. Dit vind ik wat kort door de bocht.”

Klopt het dat het een financiële kwestie is, omdat de KNHS minder geld van NOC*NSF?

“Dat is niet wat ik gehoord heb. Als het een geldkwestie zou zijn geweest, hadden ze dat open en eerlijk met mij moeten bespreken. Ik ben namelijk iemand waarmee je daarover om tafel kunt en die daar gerust over wil praten. Maar daar is nooit over gesproken.”

Heb je al contact gehad met je ruiters?

“Zeker. Ik ben al door een hele serie ruiters gebeld. Dat waardeer ik enorm. Ze hadden natuurlijk gemengde gevoelens. We hebben vele leuke jaren gehad. We hebben lief en leed gedeeld met elkaar. Ups en downs gehad. Medailles gewonnen. Ik heb altijd geprobeerd om mijn werk met eer en geweten te doen. Ik wilde het voor iedereen goed doen.”

In Tokio zei je al tegen mij dat je graag nog door wilde gaan als bondscoach. Wat was je eigen idee? De 20 jaar volmaken?

“Teamgoud op de Olympische Spelen zat echt nog in mijn hoofd. Dat wilde ik heel graag nog bereiken. Dat geloofde ik in. Ik sprak Jeroen Dubbeldam en hij zei al: dat gaat dus helaas niet meer lukken. Toen zei ik: maar voor jou kan het nog wel! Ga ervoor!”

Heb je nagedacht over wie jou zou kunnen opvolgen?

“Nee. We hebben wel eerder besproken dat we mensen moeten opleiden. Maar ik ga er vanuit dat de KNHS al iemand heeft, anders neem je toch niet nu afscheid van een goed functionerende coach?”

Wat ga je nu doen?

“Ik heb natuurlijk mijn eigen bedrijf. Ons familiebedrijf. Verder zit ik nog in werkgroepen en blijf ik clinics geven. Aangeschoten is nog niet dood hè! Ik blijf positief. Het is gewoon zo.”

Door: Robert Hüsken / Hoefslag