Afbeelding
Paard & Picture

Subtop | Nikki Stehouwer: “Als Giorgio iets snapt, doet hij gelijk erg zijn best”

Dressuur

Op zaterdag 6 november reed Nikki Stehouwer met Giorgio Apache NS (v. Apache) haar Zware Tour debuut. De dag erna verscheen zij in de wedstrijdring met haar vierjarige Mister Governor NS (v. Governor). “De ene dag rijd je subtop, de andere dag rijd je een L-proef.”

Advertisement

Zelf opgeleid

Nikki heeft Giorgio al zes jaar in haar bezit en heeft hem helemaal zelf opgeleid. Ze vertelt: “Ik heb Giorgio al sinds zijn vierde. Hij was toen zadelmak, maar meer niet. We zijn begonnen in de L1 en hebben toen langzaamaan opgebouwd. Samen met mijn moeder ging ik vaak met ‘George’ op pad. Ik probeerde telkens een NK mee te rijden met hem. Op zesjarige leeftijd zijn we Z1 gestart, dat ging goed. Toen kwamen de wissels met Z2 en dat werd iets lastiger. Ik heb Giorgio alles zelf aangeleerd en daardoor kan ik lezen en schrijven met hem.”

Overstap subtop

Nikki vervolgt: “De overstap van de basissport naar de subtop vond ik best lastig. De jurering was echt een stuk strenger. Ik vond het ook zeer indrukwekkend, want ineens reed ik tussen alle grote namen. Tot mijn 21e heb ik meegedaan bij de Young Riders. Ik vond het erg fijn om tussen leeftijdsgenoten te kunnen rijden. Ik had me ingeschreven voor de internationale dressuurwedstrijd in Exloo, maar toen kwam Corona en daarna had ik de maximale leeftijd al snel bereikt. Helaas is dat er dus nooit van gekomen. Ik ben daarna Inter1 gaan rijden en nu zijn we al aan het oefenen voor de Zware Tour. Afgelopen weekend was mijn debuut en we scoorden gemiddeld 59,5%. We gaan dus de goede kant op!”

Sterke punten

Nikki weet van Giorgio dat hij een pittig paard kan zijn, maar wel met veel kwaliteiten. “Het galopgedeelte gaat bij ons erg goed, voornamelijk de pirouettes. Die doet hij eigenlijk met twee vingers in zijn neus. De ‘eners’ doet hij bijna beter dan ik. Toch blijft Giorgio gevoelig. Hij is namelijk heel snel beledigd en weet erg goed wat hij wil. Hij maakt het zichzelf soms moeilijk, omdat hij erg overdreven kan reageren. Als iets hem niet aanstaat, vliegt hij omhoog. Maar als hij iets eenmaal snapt, dan doet hij gelijk heel erg zijn best.”

Grand Prix

Nikki vertelt verder over haar droom: “Het lijkt me erg fijn om U25 te gaan rijden. Zo kan ik me mooi voorbereiden op de Grand Prix. Ik weet zeker dat we de GP kunnen halen. Die winstpunt zou moeten lukken. Giorgio heeft naar mijn idee echt de aanleg voor dit zware werk. Voorlopig trainen we nog even door voor de piaffe en de passage, maar de hoop is er in ieder geval wel. We zijn heel dichtbij.”

Jong paard

Naast de subtop, heeft Nikki sinds een jaar de vierjarige Mister Governor op stal staan. “Toen ik Mister kocht, kon hij stappen, draven en galopperen met zijn hoofd in de lucht. Hij kwam net uit de opfok. Er was daarom veel werk aan de winkel. Het eerste half jaar hebben we weinig gedaan, maar zondag behaalden we tijdens Indoor Oosteind een mooie tiende plaats.”

Groot verschil

Er zit een groot verschil tussen haar paarden. Nikki vertelt erover: “Mister was na vijf minuten moe in het begin. Ik was George gewend en die bleef juist maar lopen. Het was daarom een flinke omschakeling. Afgelopen winter veranderde Mister ineens. Hij was niet meer moe, maar werd juist stout en begon vaak te rennen. Ik heb hem de tijd gegeven en heb toch doorgezet. Nu zijn we echt een goede combi geworden. Hij is inmiddels wel voorwaarts. Ik ga kijken hoe ver we samen kunnen komen. Misschien wordt hij wel de opvolger van Giorgio, maar daar kan ik nu nog niet voldoende over zeggen.”

Het meest bijzonder

Wat vindt Nikki nu het leukste om te doen? Haar jonge paard opleiden of toch het zwaardere werk? “Het opleiden en alles zelf doen vind ik ontzettend leuk. Bij allebei ging het niet makkelijk. Giorgio was te heet en Mister was te traag en werd ondeugend. Ik vind dat je door het zelf opleiden echt een combinatie wordt. Voor mezelf vind ik de zwaardere oefeningen het leukst, omdat ik die nog nooit heb gedaan. Het is dan heel cool als het lukt. Ik hoop nu dat laatste stukje ook te halen. Als het bij mij lukt en bij Giorgio, dan valt het kwartje en is alles compleet. Doordat ik nu alles voor het eerst geleerd heb met George, zal hij altijd het meest bijzonder blijven!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.