Afbeelding
Senna fotografie

Subtop | Mark van Leeuwen: “Olmo is mijn eerste Lichte Tour-paard”

Dressuur

Mark van Leeuwen wist afgelopen zondag de Prix St. Georges te winnen in Starnmeer. Hij reed zijn Friese hengst Olmo fan S (v.Uldrik 457) naar 64,49%.

Advertisement

Bevestigd

Het was de derde start in de Lichte Tour voor de combinatie. “Hij gaat het steeds beter doen”, vertelt Mark. “In het begin was het best wel aftasten, maar ik kan hem nu beter onder me houden. De oefeningen raken steeds beter bevestigd en dat resulteerde deze keer in een eerste plaats.”

Galop

“De galopappuyementen en de pirouettes gingen heel erg goed. De wissels waren mooi maar die kunnen nog beter. De galop is zijn krachtigste gang en we kregen veel 7’5en voor de oefeningen die echt goed gingen”, vertelt de ruiter. De juryleden schreven ‘stoer imponerend paard en mooie combinatie.’

Zelf opgeleid

Hij vervolgt “Voor een Fries is Olmo best groot, hij meet 1,75m. Ik heb hem vanaf zijn derde in training en hem zelf opgeleid naar dit niveau. Zijn eigenaar is Gerrit van der Kruk. We zijn in de B begonnen en het is niet altijd van een leien dakje gegaan. Vanaf het Z had hij de ruimte en vanaf die dag ging het knopje om. Olmo is mijn eerste Lichte Tour-paard. Voordat ik hem te rijden kreeg kwam ik uit in de L1. Toen heb ik een keer een paard geleend om L2 te starten zodat ik Olmo, die een hengst is, mocht starten.”

Grand Prix

“We trainen sinds anderhalf jaar bij Patrick van der Meer. Sinds dat ik daar les is Olmo echt een ander paard geworden. Daarvoor ging het wel maar ik miste een paar puzzelstukjes en daar kwam ik zelf niet uit. We reden ZZ-Licht toen we bij Patrick begonnen en ik hoop dat ik in december of januari de overstap kan maken naar de Intermediaire 1. Het korte termijn doel is het elite predicaat, dat krijgt hij als hij PSG+5 is. Mijn droom met hem is de Grand Prix. De piaffe, passage en wat eners doet hij al, maar voor mij is het ook allemaal nieuw en de eerste keer. Olmo gaat voor mij echt door het vuur en hij laat me nooit zitten. Hoe moeilijker het wordt, hoe leuker hij het vindt. Als ik op hem rij geeft hij een heel goed gevoel en hij is ook nog eens super knap. Dat scheelt al de helft”, vertelt Mark lachend. 

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Senna fotografie