Thamar Zweistra - Hexagon’s Double Dutch
FEI World Cup Dressage Herning 2021
© DigiShots
Thamar Zweistra - Hexagon’s Double Dutch FEI World Cup Dressage Herning 2021 © DigiShots DigiShots

WB Herning | Thamar Zweistra: “Verkorte Grand Prix pittig, maar ook snel voorbij”

Dressuur

Thamar Zweistra kwam afgelopen weekend aan de start op de Wereldbeker kwalificatiewedstrijd in het Deens Herning. Met Hexagon’s Double Dutch (v. Johnson TN) noteerde ze 73,13% en bezette daarmee plaats dertien. Het was niet helemaal de Kür van de combinatie. Ook vertelt ze over haar ervaring in de nieuwe verkorte Grand Prix, die op vrijdag verreden werd.

Advertisement

Pirouettes stuk

“In de verkorte Grand Prix liep Double nog wel goed, maar het kan echt beter. Hij was iets gespannen. Het losrijden was in een tent en het waaide nogal. Hij was in de proef daardoor net niet losgelaten genoeg, zoals hij wel kan, dat was jammer”, vertelt Thamar. “In de Kür ging het wat minder. Normaal kan hij de pirouettes super, maar nu gingen er drie stuk. Met losrijden was hij nog fijn, maar in de proef kwam hij iets achter me. Misschien had ik iets te lang losgereden, met zijn wakkerheid van de Grand Prix nog in mijn achterhoofd. Voor de Kür was de wind weg en in de hal was het best warm, dus het losrijden had wellicht korter gekund. Dat bij elkaar was misschien iets teveel voor hem.”

Nergens tijd

Voor de amazone was het maar liefst haar 35e wedstrijd in een Wereldbeker-cyclus. Vorig jaar in Londen testte ze de nieuwe verkorte Grand Prix-proef uit als try-out. Nu reed ze hem als wedstrijd. “Alles wat dubbel was is er uit, behalve de piaffe en passage. Alles is nu nog sneller achter elkaar. Je hebt echt nergens tijd om even iets te regelen. In de gewone Grand Prix rijd je ook niet fijn als je je paard niet voor elkaar hebt, maar nu is het wel echt pittig. Als je ergens de aanspanning verliest, dan ben je het echt kwijt. Aan de andere kant ben je wel snel klaar”, lacht ze. “Ik weet niet of je door de verkorte Grand Prix een verschil in ranking gaat zien. Ik vind de gewone Grand Prix wel iets makkelijker om te rijden.”

De volgende kwalificatiewedstrijd is in Lyon. Daar komt de combinatie ook aan de start.

Bekijk hier de uitslagen.

Lees ook: WB Herning | Dinja van Liere en Hermès derde in Kür

Bron: De Hoefslag