Marten Luiten - Fynona
World Equestrian Festival CHIO Aachen 2021
© DigiShots
Marten Luiten - Fynona World Equestrian Festival CHIO Aachen 2021 © DigiShots Leanjo de Koster

Marten Luiten: “Ik vind het belangrijk om mezelf te ontwikkelen”

Dressuur

De Groninger Marten Luiten heeft nog nooit op het CHIO Rotterdam gereden. Een goede aanlegenheid voor het CHIO om met hem in gesprek te gaan. “Mijn toppaard is Fynona. In 2019 reed ik voor de eerste keer een EK, in de Junioren klasse en we behaalden toen drie zilveren medailles. In 2020 startte ik Young Riders met als resultaat twee gouden en een bronzen medaille. Dit jaar ging ik voor drie keer goud en tot mijn grote blijdschap lukte dat.”

Advertisement

Kaderwedstrijd

“Ik rijd paarden voor een aantal eigenaren. Tailormade Zofie is na Fynona mijn tweede paard. Zofie is een merrie, acht jaar, Deens gefokt en ze heeft veel aanleg voor het hogere werk. Ze is in eigendom van Sport Pro Horses. Haar reed ik gisteren voor de tweede keer tijdens de kaderwedstrijd in Velsen, we zijn er tweede geworden. Verder heb ik paarden in opleiding op stal staan. Ik ben geboren in Winschoten, waar ik nog steeds woon, en heb een relatie met Junioren amazone Evi van Rooij.”

Studeren

We vragen onze Groningse landgenoot naar zijn toekomst, ziet hij die in de paarden ? Weer blijft het stil: “Goede vraag. Dat is momenteel DE vraag, ik weet het nog niet. Ik studeer niet voor niets en vind het belangrijk om mezelf te ontwikkelen naast de paarden. Echter het allerliefst zou ik natuurlijk wel fulltime in de paarden gaan. Maar dat is niet voor iedereen haalbaar, niet iedereen kan in de paarden zijn brood verdienen. Misschien moet ik het gewoon een jaar proberen. Naast het rijden geef ik ook les aan een aantal fanatieke ruiters uit de buurt en ook geef ik wel eens clinics”.

Bewondering

Zo jong en al zo veel successen, zijn er ruiters waar Marten tegenop kijkt ? Het antwoord op deze vraag komt zonder enige twijfel: “Jazeker, ik kijk tegen veel mensen op. Ik heb bijvoorbeeld bewondering voor hoe lang Isabell Werth al aan de top staat. Ook voor Anky van Grunsven heb ik veel respect, wat zij allemaal bereikt heeft en ook met verschillende paarden. Carl Hester is ook iemand die in dit rijtje hoort. Wat rijden betreft wil ik graag ook weer Isabell noemen en Charlotte Dujardin. Ik vind het heel mooi om te zien hoe zij de balans vinden tussen ontspanning en aanspanning, ze rijden hun paarden beiden zo energiek en toch zo harmonieus, niemand kan dat in mijn ogen zo goed als deze amazones.”

Bron: CHIO Rotterdam

Foto: Digishots