Bennie van Es - Tizian fan Ass
Selectie WK Jonge Dressuurpaarden 2021
© DigiShots
Bennie van Es - Tizian fan Ass Selectie WK Jonge Dressuurpaarden 2021 © DigiShots DigiShots

Subtop | Bennie van Es: “Ik hoef hem niks te leren”

Dressuur

Bennie van Es schreef de Prix St. Georges op zijn naam met de Friese hengst Tizian fan Ass (v. Epke 474). In Exloo werd de proef beloond met 69,51%. De hengst heeft met dit resultaat het sport elite predicaat behaald. De ruiter kreeg hem op stal toen hij vijf jaar oud was en heeft hem zelf opgeleid naar Lichte Tour-niveau.

Advertisement

Energie

“Het ging vrij goed. We hadden een paar kleine hakkeltjes maar het was een fijne proef. Tizian is een paard wat zelf aan het werk gaat. Hij heeft altijd een prettige energie met rijden. Het is geen Fries die snel moe is, integendeel, hij heeft veel energie. Het is prettige energie waarmee hij zijn talent en aanleg voor het hogere werk kan laten zien”, vertelt Bennie.

Veel talent

Voor de draftour en de pirouettes kreeg de combinatie veel achten. “We hebben de punten makkelijk gehaald. In vijf wedstrijden heeft hij twaalf winstpunten bij elkaar gelopen. Zijn record staat nu op 72% twee weken geleden op Outdoor Tolbert, dat vind ik voor een Fries een hele prestatie. Vaak moet je er met een Fries wel om denken op hoger niveau maar het is net een Warmbloed. Hij is op zijn best met 30/40 minuten losrijden en loopt dan met veel gemak door de proef. De juryleden hadden ook genoten en schreven ‘Wauw wat een goed paard en veel talent’.”

Grand Prix

“Tizian is het beste paard wat ik op dit moment rij. Volgend jaar wil ik hem graag uitbrengen in de Grand Prix. Het meeste werk kent hij al alleen de piaffe moet nog iets meer uitgewerkt worden. Aan zijn instelling zal het niet liggen. Hij is pas zeven jaar en loopt al best goed op niveau. We gaan nog één keer Lichte Tour starten bij een Friezen wedstrijd in Harich en van de winter wil ik Intermediaire I rijden. Komend voorjaar wil ik dan door naar de Intermediaire II. De pirouettes doet hij al makkelijk. Je hoeft hem niks te leren, hij doet al heel veel uit zichzelf. De passage doet hij van nature al. Het is wel een mannetje en hij kan een keer brullen maar dat gaat iedere keer beter. Ik kan het steeds mooier afwerken en daardoor gaan de percentages omhoog. Het is iedere dag weer genieten met hem”, vertelt de ruiter lachend.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Digishots