Afbeelding
Foto: Privébezit

Faye Lynn Zwaneveld: “Best spannend om de proef uit je hoofd te rijden”

Dressuur

Pas enkele maanden vormt de 14-jarige Faye Lynn Zwaneveld samen met Scofield (v. Special D), eigenlijk het paard van haar moeder, een combinatie. En afgelopen weekend maakte ze al zeer verdienstelijk haar debuut bij de Junioren.

Advertisement

Enthousiast vertelt Faye Lynn: “Ik was heel tevreden over dit debuut. Van te voren was ik heel bang om verkeerd te rijden. De proef moet je namelijk uit je hoofd rijden. Thuis hebben we geen 20x60 meter baan, dus zijn we een paar keer in een grote baan gaan oefenen. Gelukkig reed ik niet verkeerd en Scofield deed erg zijn best. Zo erg dat hij soms te veel richting passage liep en dat hoeft natuurlijk op dit niveau nog niet. Het is zo’n makkelijk paard. Ik moet nu vooral kilometers maken op dit niveau.”

Oppimpen

“We hadden de rijrok een week voor de wedstrijd van een kennis overgenomen. Deze jas was alleen met blauwe biesjes afgezet en ik heb alles in het oranje met blauw. Een stalgenoot heeft de jas gelukkig op tijd kunnen oppimpen.”

Brons

“Mijn moeder rijdt al heel lang paard en ik ben op mijn vijfde begonnen op een Shetlander. Daarna kreeg ik na veel zeuren een pony, maar daar lag ik meer naast dan dat ik erop zat. Toen kwam Goldflame een onwijs leuke palomino-ponytje, waarmee ik zelfs brons op het NK heb gehaald. Een jaar geleden hebben we Goldflame verkocht en heb ik verschillende pony’s gereden voor eigenaren die ook weer werden verkocht. Ik krijg altijd les van mijn moeder en zij traint weer bij Coen van der Vlugt.”

Gewoon proberen

Moeder Simone van Wijngaarden, die zelf meerdere paarden succesvol naar de Grand Prix heeft opgeleid vult aan: “Ze had nu even geen pony, dus mocht ze van mij op Scofield rijden. Dit paard kent bijna alles al voor de Grand Prix en is voor haar een goede leermeester. Al is hij wel te koop, want ik wil graag weer met een jonger paard aan de slag. De reden dat ze binnen vier wedstrijden is doorgestroomd naar de Z2 is, omdat ze met een andere pony, die nu verkocht is, Z2 wilde starten in Tolbert. We dachten ‘we proberen het gewoon’ en het pakte heel goed uit. Doordat ze met Scofield Z2 was, mocht ze met die pony ook meteen in het Z2 uitkomen. En nu mag ze dus ook bij de Junioren starten. Maar voor Faye Lynn zou het mooi zijn als ze een goed Junioren/Young Riders of Grand Prix paard zou kunnen rijden voor iemand.”

Gaaf 

Faye Lynn: “Paardrijden is zo leuk! Je bouwt echt een band op met je paard. En voor mij zijn er nog zoveel niveaus die ik kan gaan rijden, dat lijkt me heel leuk. Daarbij vind ik wedstrijden en vooral kampioenschappen zo gaaf om te rijden. Het is een droom om internationaal te rijden én om een keertje op Jumping Amsterdam te starten. Al heb ik op Jumping twee keer bixie mogen rijden.”

Na te rijden

Simone rijdt veel paarden voor eigenaren die ze bij haar in training zetten: “Bij mij krijgen ze alle aandacht. Ik leid ze zo op dat ze ook netjes na te rijden zijn. Bij mij kriebelt de Grand Prix nog steeds en heb nog plek voor trainingspaarden. Vroeger leidde ik de jonge paarden vanaf vier jaar op, maar nu vind ik het leuker om paarden verder door te rijden tot de Zware Tour. Ik rijd de paarden naast mijn werk in de thuiszorg. Op het paard kun je echt even lekker je hoofd leeg maken. Samen met Faye Lynne beleven we heel veel plezier aan de paarden.” (CdB)

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Privébezit/NJ Fotografie