Afbeelding
Foto: Privébezit/Kelly Kuperus

Nicole Hoogduin: “Ik heb ontzettend veel van Valentijn geleerd”

Algemeen

Afgelopen weekend stond de Subtoptweedaagse bij manege VarioHippique in Velsen-Zuid op het programma. Eigenaresse en bedrijfsleidster Nicole Hoogduin zette samen met haar team een geweldig concours neer. Maar met de manege, haar talentvolle leerlingen en eigen paarden heeft ze nog meer plannen die ze samen met haar in januari overleden partner, Valentijn van Weering, al had bekokstoofd.

Advertisement

Positieve reacties

“Ja, ik kijk teug op een heel mooi weekend, waarbij het de tweede dag meer vlekkeloos verliep dan de eerste. We hebben veel positieve reacties gehad en ik ben heel trots op mijn team. Ik weet ook zeker dat Valentijn dit prachtig had gevonden. Na het overlijden van Valentijn merkte ik hoe geweldig het team op de manege is. Ik heb zoveel steun en hulp van iedereen gehad, waardoor het ook mogelijk was om door te gaan. Om ze te bedanken gaan we zeker met zijn allen uit eten.”

Geen vakanties

Nicole kwam niet met de paarden in aanraking door de beroemde paplepel. Ze vertelt: “Het was op een zondagmiddag dat we samen met mijn ouders en zussen een rondje gingen toeren. We kwamen toevallig terecht bij een klein stalletje en spontaan hadden we een les besproken. Zo kwam het balletje aan het rollen. mijn zusjes en ik vonden het prachtig en we kregen uiteindelijk een paard dat we moesten delen. Vakanties zaten er daardoor niet meer in, maar wij hadden veel plezier met de paarden.”

Liefde van mijn leven

“We stonden met het paard op een boerderij in pension. Totdat ik een paard kreeg waarmee ik meer begeleiding nodig had en ik ook in de winter door wilde rijden. Zo kwamen we bij VarioHippique. Ik deed al gauw veel stalwerkzaamheden. Valentijn begeleidde mij en ik mocht ook op één van zijn paarden rijden. Ik had al een oogje op hem, maar ik was erg jong. Toen ben ik zeven jaar weggeweest. Toch wilde ik op mijn 23e wel weten of hij echt de liefde van mijn leven was of dat het iets tijdelijks was geweest. Ik zocht contact en sindsdien ben ik niet meer weggegaan.”

Stempelkaart

“Uiteindelijk ben ik samen met Valentijn gaan nadenken over de toekomst van VarioHippique. Samen kwamen we tot de conclusie dat we een manege wilde runnen waarbij iedereen welkom was en het ook voor mensen met een minder grote portemonnee mogelijk was om te leren rijden. We wilden het laagdrempelig. Wij bieden als één van de weinige maneges ook halve- en maandabonnementen aan, zodat het behapbaar blijft. Daarnaast kunnen lesklanten ook lessen verdienen door klusjes te doen. We hebben een stempelkaart en bij bepaalde klussen verdien je een stempel. Bij een volle kaart krijg je een gratis les. We vinden het heel belangrijk dat er geen groepjes worden gevormd. Iedereen is gelijk of je nu arm of rijk bent. Er is geen hiërarchie en er is respect voor elkaar. We zitten we in een recreatiegebied en maken met de vrijwilligers ook wel eens spontaal een heerlijke buitenrit.”

Andere kijk op de wereld

“Als ik het moeilijk heb of een moeilijk beslissing moet maken denk ik nog regelmatig aan Valentijn. Hij heeft mij zoveel geleerd. Niet alleen op het gebied van paardrijden. Hij was ongelooflijk intelligent en keek met een hele ander manier naar de wereld. Vaak vanaf een andere kant. Waar ik veelal impulsief reageerde, dacht hij goed over dingen na. Dat heb ik wel van hem geleerd. Soms vraag ik nog wel eens advies aan hem. Dan zeg ik ‘jongen, help me nou even’. Dan doe ik even een stapje terug, denk ik na en heb ik vaak al een antwoord. Ook zijn zus is mijn steun en toeverlaat en helpt mij met het bedrijf. Zonder haar was ik niet verder gegaan. Mijn familie, vader, moeder en drie zusjes, waarvan de jongste ook in dienst is bij VarioHippique, staan altijd voor me klaar.”

Tien moeders

“Ons dochtertje SophieLeynne lijkt veel op haar vader. Ze is zo slim en legt al heel snel verbanden. Valentijn en ik wilde haar vrij opvoeden en de mogelijkheden geven om zichzelf te ontwikkelen. Ze heeft op de manege eigenlijk tien moeders en dat vond ik in het begin wel lastig. Nu heeft alles zijn draai gevonden en het is een ongelooflijk lief en vrij kind. Als ze later ook in de paarden wil is het goed, maar wil ze voetballen dan mag dat ook. Zelf heb ik dat ook tot op hoog niveau gedaan. Ze mag zelf kiezen en ik sta achter haar.”

Kansen bieden

“Valentijn vond het ook heel leuk om jonge talentvolle ruiters de kans te bieden om op één van zijn paarden hoger op te komen. Ook dat zet ik voort en daarom verleas ik enkele van de toppaarden. Zo begeleid ik nu Jade Boots, die ook in het talententeam zit. Ik doe dat voor honderd procent en ga elke wedstrijd met haar mee.”

Schop onder mijn kont

“Zelf wil ik mij ook verder ontwikkelen met het rijden. Alleen heb ik ontzettend veel last van faalangst. Valentijn heeft al vaker aan mij gevraagd of ik niet eens op een grotere wedstrijd wilde starten, maar ik bleef altijd liever wat op de achtergrond. Toch is er bij mij een knop om gegaan en heb ik mezelf een schop onder mijn kont gegeven. Hij zou het geweldig hebben gevonden als ik op Jumping Amsterdam zou rijden. Twee jaar geleden was ik in verwachting en vorig jaar was er natuurlijk corona, maar voor aankomend jaar heb ik mij als doel gesteld om daar te starten. Mijn familie vroeg wat ik voor mijn verjaardag wilde hebben en ik wilde graag een les van Anky. Zo ben ik bij haar gaan trainen en als ze even tijd heeft, mag ik komen. Daarnaast word ik ook super fijn begeleid door Lotje Schoots. Na de Lichte Tour wil ik ook zeker over naar de Zware Tour. Ik heb met VarioHippiQue’s Sir Hudson (v. Sir Fashion, red.) een geweldig paard onder me en ik weet dat hij het kan.” (CdB)

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Privébezit/Kelly Kuperus