Afbeelding
Foto: Privébezit/Bart Wagter

Nicole de Beer: “Ik heb ontzettend veel van hem geleerd”

Algemeen

Als vijfjarige onstuimige en net zadelmakke ruin kwam OO Seven-nakomeling Zoo Seven bij Nicole de Beer terecht. Na vele ups en downs komt de 17-jarige ruin nu uit in de Prix St. Georges. Daarnaast rijdt de blonde amazone paarden voor andere eigenaren en is ze sportpaardenmasseur naast haar fulltime baan.

Advertisement

“Ja, we hebben wel heel wat te stellen gehad met ‘Ootje’, zoals we Zoo Seven op stal noemen. Hij is zo wispelturig en ook nu hij ouder is, kan hij of voor je door het vuur gaan of je kunt beter na tien minuten stoppen. Ik heb dus ook wel eens afgegroet in de proef, maar toch ben ik hartstikke gek met hem. Ik ben er trots op dat we zo ver gekomen zijn. En ik ben me ook heel bewust van het feit dat hij mij zo veel geleerd heeft. Dat kan ik nu ook voor mijn andere paarden gebruiken. Ik hoop nog een keer 60% te scoren in de Lichte Tour en blijf hem sowieso doorrijden. Het is niet verstandig om hem stil te zetten. Gelukkig vindt mijn moeder het ook leuk om hem af en toe te rijden.”

Nuchterder

“Dat is wel fijn”, vervolgt Nicole, “want naast Ootje rijd ik ook paarden voor Erna van Tuijl en Peter van Helden, waaronder ook Jakko, een zevenjarige Dream Boy. Ik rijd hem nu zo’n twee maanden en ga hem binnenkort starten. Jakko mag ik zo ver mogelijk uitbrengen in de sport. Mijn droom is Grand Prix met hem te rijden. Het voordeel van Jakko is dat hij veel nuchterder is. Hij staat tenminste stil op de poetsplaats, in tegenstelling tot Ootje”, lacht De Beer. “Met Jakko ben ik vooral bezig met de basis. Het ontspannen, op lengte en naar voren rijden vind ik belangrijk. Daar kan ook mijn trainster Kim Thijssen mij goed bij helpen. Daarbij legt ze heel duidelijk uit en blijft ze niet eindeloos doorgaan met een oefening. Zij geeft mij handvatten waar ik thuis weer mee aan de slag kan.”

Dankbaar werk

“Naast het rijden, masseer ik ook paarden. Dat kunnen paarden zijn die ergens last van hebben, maar ook gewoon voor onderhoud. Het is zo leuk om te zien hoe ze op kunnen knappen. Een paard die bijvoorbeeld voor de behandeling onregelmatig liep en na de behandeling weer rad. Wat ook zo mooi is dat paarden er zo van kunnen genieten. In het begin is het soms een beetje wennen, maar na een paar keer ontspannen de paarden steeds sneller. Het is heel dankbaar werk.”

Passie

“Tot voor kort reed ik ook nog een vijfjarige merrie voor eigenaren, maar die is verkocht. Dat kwam op zich wel goed uit, want mijn vriend en ik hebben pasgeleden een bedrijf in snoep over gekocht. Dit was natuurlijk na de overname wel even aanpoten. Toch hoop ik in de toekomst weer wat meer tijd voor de paarden te hebben en wellicht er weer eentje bij te rijden. Het liefst rijd ik de hele dag. De paarden zijn echt mijn passie”, besluit ze. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.