Dinja van Liere - Hermes
World Equestrian Festival CHIO Aachen 2021
© DigiShots
Dinja van Liere - Hermes World Equestrian Festival CHIO Aachen 2021 © DigiShots Foto: DigiShots

Dinja van Liere: van manegemeisje tot het grote voorbeeld voor (manege)meisjes

Dressuur Opvallend

Dinja van Liere (1990) kreeg als jong meisje van haar opa een tienrittenkaart voor de manege in Wolphaersdijk. Daarna was ze verkocht. Inmiddels is ze een uitgegroeid tot een amazone van wereldniveau. Met haar drie troeven op Grand Prix niveau heeft ze haar volgende doel duidelijk voor ogen: Olympische Spelen in Parijs. 

Advertisement


Dinja van Liere - Hermes World Equestrian Festival CHIO Aachen 2021 © DigiShots - Foto: DigiShots

In de paarden

Maar ooit als klein meisje begon Dinja van Liere dus op de manege. Met een tienrittenkaart. Haar opa was toen al haar grootste fan en zou dat jarenlang blijven. Dinja reed meerdere pony’s en paarden naar de klasse Z2-dressuur. Ze deed het VWO en werkte vervolgens korte tijd als secretaresse. Dat baantje ruilde ze graag in, toen ze de kans kreeg om bij Stal Hexagon in Schore te komen werken. 

“Nadat ik voor het VWO geslaagd was, wist ik niet precies wat ik moest gaan studeren. Eigenlijk hoopte ik dat ik wel ergens met paarden aan de slag kon gaan. Dit was dus mijn kans om dat te doen”, vertelde ze indertijd aan Hoefslag Magazine. In die tijd behaalde Dinja ook haar ORUN-diploma. Na in het verre verleden ook gesprongen te hebben bij de pony’s koos de gedreven Dinja toen definitief voor de dressuur.


“Zo’n knappe zwarte hengst was voor mij het ultieme” Dinja van Liere over Duval’s Capri Sonne Jr. Op de foto tijdens het  FEI World Breeding Dressage Championships for Young Horses 2012 © DigiShots - DigiShots

Capri Sonne Jr.

De successen bleven vervolgens niet uit. In 2012 werd Dinja KNHS-indoorKampioen in de klasse M2 met Hexagons Bon Ami. In dat zelfde jaar wonnen zij Zilver op de Hippiade in het Z2. Met de zwarte KWPN, AES en Oldenburger goedgekeurde Duval’s Capri Sonne Jr. (Rhodium x San Remo) nam Dinja in 2012 deel aan het Wereldkampioenschap voor Jonge Dressuurpaarden in het Duitse Verden. Zij legde daar beslag op een bronzen medaille bij de vijfjarige dressuurpaarden en was daarmee de grote verrassing van dat evenement. Met die overwinning had ze haar visitekaartje afgegeven voor het rijden van jonge paarden.

Ultiem

Over haar tijd met Capri Sonne Jr. en het behalen van de bronzen medaille op het WK jonge paarden vertelde ze aan Hoefslag Magazine: “Eigenaar Jan Cees van der Endt had hem er mede met het oog op de Pavo Cup gestald. Ik kreeg hem toegewezen en zo’n knappe zwarte hengst was voor mij het ultieme. Verder had ik er nog niet veel verstand van. Leunus was in het begin niet zo weg van hem en de anderen ook niet.” 

Ik dacht: ‘Wat kan mij het schelen. Weet je wel hoe stoer hij is!’ Dat spectaculaire is later gekomen. Op een gegeven moment was het alsof ik een knopje bij hem had gevonden. Hij was dat ponydrafje opeens kwijt en gooide het voorbeen eruit. Het leek wel alsof hij doorhad wat ik precies van hem wilde. Hij ging flapperen met zijn benen en sindsdien liep hij zo.” 


” Toen ik in de eerste ronde mijn punten hoorde, moest ik zelfs huilen”  Dinja van Liere over haar eerste internationale proef met Duval’s Capri Sonne Jr tijdens het FEI World Breeding Dressage Championships for Young Horses 2012 © DigiShots 

Eerste internationale concours

Terugkijkend ziet  Dinja van Liere  haar medaille met Capri Sonne op het WK in Verden nog als haar mooiste resultaat. “Ik ging out of the blue naar het WK. Ik vond het al gaaf dat ik mee mocht rijden. Mijn eerste internationale concours! Toen ik in de eerste ronde mijn punten hoorde, moest ik zelfs huilen. Thuis hadden ze meegekeken op de computer. Mijn jongste broer Joeri, die nog nooit naar een wedstrijd was komen kijken, zei: ‘Mam, daar moeten we naar toe. We moeten naar die finale!’ En toen liep Capri ook nog in één keer naar een medaille. Die wedstrijd vergeet ik nooit meer.”

Stal Hexagon

Maar Dinja had veel meer ambitie dan alleen het succesvol rijden van jonge paarden. Ze leerde bij Stal Hexagon niet alleen hoe ze Grand Prix moest rijden, ze reed bijvoorbeeld enkele mooie wedstrijden in de U25 met Hexagon’s Roumanda, maar wat ze vooral bij Hexagon ook leerde is hoe je een paar op leidt naar de Grand Prix. 

Naast Hexagon’s Roumanda, reed ze in die tijd ook Hexagon’s Variety naar het hoogste niveau. Daarbij maakte ze met de eerder genoemde Capri Sonne furore in alle klassen tot aan de lichte tour. Zo vestigde ze haar naam. Al werd Capri Sonne uiteindelijk verkocht voordat Dinja hem op het allerhoogste niveau kon uitbrengen. 


Dinja van Liere tijdens de PAVO Cup in Zeeland met  een nog jonge Hexagon’s Double Dutch, het voormalige Grand Prix-paard van Thamar Zweistra. Op de achtergrond zien we Joop van Uytert die (toen nog) de andere kant op keek. Foto: DigiShots

Durf en flair

Hoefslag vroeg in de tijd dat ze bij Hexagon werkte, aan Leunus van Lieren hoe hij Dinja als amazone zag. En zijn reactie liet geen twijfel over de mogelijkheden voor haar als dressuuramazone. 

“Dinja kwam bij Thamar lessen om de wissels te leren met een moeilijk paard. Haar drive en inzet vielen meteen op. Ze werkt nu 2,5 jaar bij ons en is van Z2- naar Grand Prix-niveau doorgegroeid. Dinja is slim en past zich makkelijk aan haar paarden aan. Dankzij haar postuur past ze mooi op bijna elk paard. Ze heeft de durf en de flair om zich te presenteren. Dat maakt haar heel geschikt voor de jonge paardenwedstrijden. En ze kan goed onder druk presteren.”


Met Hexagon’s Roumanda deed Dinja de nodige ervaring op in de U25. Hier tijdens CDI3*-U25 Roosendaal 2012 © DigiShots

Voor zichzelf

Niet lang na de verkoop van Capri Sonne, besloot Dinja dat het tijd was om voor zichzelf te beginnen. In eerste instantie vestigde ze zich op Selevia Hoeve in Werkendam, waar indertijd ook Dominique Filion en Laurens van Lieren hun stal hadden gevestigd. 

Oog voor talent

Hengstenhouder Joop van Uytert staat bekend om zijn oog voor talent, zowel bij ruiters als bij paarden. Hij zette zijn hengst For Gribaldi bij Dinja in training, terwijl ze nog bij Stal Hexagon werkte. Toen Dinja vervolgens voor zichzelf begon, kreeg ze verschillende jonge paarden van Joop van Uytert te rijden om op te leiden. Hieronder Total US, die later verkocht werd aan GLOCK Horses en het met Edward Gal het best presterende paard van Nederland was in Tokio. 


Dinja van Liere  met Total U.S., het toppaard dat vervolgens naar Edward Gal ging die er mee deel nam aan de Olympische Spelen. Dinja rijdt Total U.S. hier  tijdens het  Longines FEI/WBFSH World Breeding Dressage Championships for Young Horses 2016 © DigiShots - Leanjo de Koster

Hermes en Haute Couture

Maar ook de hengst Hermes en de merrie Haute Couture kwamen onder de hoede van Dinja. Hermes (Easy Game x Flemmingh), een goedgekeurde KWPN-hengst, was in eigendom van Van Uytert, en voor de merrie Haute Couture (Connaisseur x Krack C) staan Van Uytert samen met Albert Drost te boek als fokker en eigenaar. Met beide paarden was ze succesvol in de jonge paarden competities, en beide paarden reed ze op het WK Jonge paarden, waarmee ze met Hermes als zesjarige een bronzen medaille behaalde.


Dinja van Liere wint met Haute Couture de PAVO Cup - KWPN Kampioenschappen 2017 © DigiShots 

Trainers

Dinja van Liere ontwikkelde zich als amazone. Na haar Hexagon-periode, waarin ze veel leerde van Leunus en Laurens van Lieren, trainde ze nog een tijde bij Laurens, maar ook bij andere trainers, zoals Edward Gal en Diederik van Silfhout. Uiteindelijk vond ze in Rieky Young, vooral bekend als succesvolle reining amazone, een trainer waarmee ze haar doorbraak in de internationale top wist te bewerkstelligen. 

Ze zegt hierover: “Ik heb een echte klik met Rieky en het matcht ook heel goed met de paarden. Zij rijdt zelf met heel veel gevoel. In de training gaat het echt om de basis: de reacties aan de hulpen, de rechtgerichtheid en de losgelatenheid. Ik ben zelf goed in de oefeningen en kan heel goed een proef aan elkaar rijden. Rieky let dan juist goed op de basis tijdens oefeningen als pirouettes, piaffes en appuyementen bijvoorbeeld. Daarnaast volg ik de kadertrainingen bij Alex van Silfhout.”

Verhuizing naar Reesink Horses in Uden

Eind 2020 verhuisde Dinja van Liere naar Uden. Ze gaat de hengsten rijden voor dekstation Reesink Horses. Wel neemt ze enkele toppaarden van andere eigenaren, hieronder haar zelf opgeleide paarden Hermes en Haute Couture, mee. 


Portret van Dinja van Liere met Hartsuijker op haar nieuwe locatie - Foto: Remco Veurink

2021

2021 Werd het jaar van de internationale doorbraak van Dinja van Liere. Maar ook een jaar met hoogte- en dieptepunten. In februari van 2021 debuteerde ze in de Grand Prix, tijdens de Kader & Uitzendingswedstrijd in Tolbert, ze won daar direct de tweede proef. Twee weken later in De Meern reed ze met Hermès haar allereerste Grand Prix Special, die ze ook wist te winnen. 

Eigen koers

Maar in plaats van het door de bondscoach uitgestippelde pad aan selectiewedstrijden voor OS in Tokio te rijden, besloot de amazone -in overleg met de bondscoach- haar eigen route uit te stippelen. Ze waagde zich tussen de allerbeste combinaties van de wereld in Hagen en München … En wist haar mannetje te staan. “Ik wil bij de top horen, dan moet ik ook tegen de top rijden”, zei ze hier over tegen dehoefslag.nl.  

De resultaten op deze internationale wedstrijden zorgden ervoor dat Dinja van Liere een serieuze kandidaat was voor Tokio. En dat zag je terug, toen ze in Nederland tijdens het NK dressuur en het CHIO Rotterdam, ook bovenaan meedeed in de uitslagen.

Vergissing FEI

Tijdens het CHIO Rotterdam trokken zich donkere wolken boven de ambitie om naar Tokio te gaan. Hermès is bij vergissing door de internationale paardensportbond FEI geregistreerd als Duits paard. Volgens de KNHS heeft de FEI de fout gemaakt bij het digitaliseren van het bestand van paarden. Op de Olympische Spelen moeten ruiter en paard dezelfde nationaliteit hebben. 

De KNHS en Van Uytert tekenden bezwaar aan bij de FEI, maar de bond kon de fout niet herstellen. De FEI vindt dat de Nederlandse bond, Van Uytert en Van Liere zelf hadden moeten controleren hoe Hermès in de database geregistreerd staat. In een uiterste poging om Hermes en Van Liere op de Spelen te krijgen, stapten de KNHS en Van Uytert naar het sporttribunaal CAS, maar die stelde de FEI in het gelijk. En daarmee waren de mogelijkheden om Dinja en Hermes op de OS te krijgen uitgeput. Tegen Hoefslag verslaggever Robert Hüsken, vertelt een aangeslagen Dinja over deze ongelooflijke misser van de FEI.


Van Liere Dinja traint Haute Couture tijdens de Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Dirk Caremans 

Trainer Rieky Young - Dinja van Liere en vriend Robin van der Starre - foto: privébezit Dinja van Liere

OS Tokio

Marlies van Baalen had nu de beste kaarten voor de derde plaats in het team. Hans Peter Minderhoud (Dreamboy) en Edward Gal (Total US) waren de andere twee teamleden. Uiteindelijk mochten Dinja en Haute Couture mee als reservecombinatie naar Tokio. In Tokio wist het dressuurteam geen medaille te behalen. Ook individueel reden de Nederlandse dressuurruiters zich niet in de medailles. Dinja hoefde niet in actie te komen, de drie teamleden en hun paarden, waren fit to compete. Aan het einde van de Spelen staat Dinja te popelen om eindelijk zelf weer eens de ring in te rijden. 


Eindelijk .... de ring in met de oranje jas aan. EK Hagen 2021: Dinja van Liere de merrie  Haute Couture © DigiShots 

EK Hagen

Terug in Nederland was er nog een kans op een teamwedstrijd. Het EK zou worden gehouden in Hagen. Toen Edward Gal zich met Total US en zijn ‘tweede’ paard Toto JR terugtrok, was de teamplaats voor Dinja een uitgemaakte zaak. Ook omdat het team voor het EK uit vier ruiters bestond. Het was opvallend dat Dinja ‘reservepaard’ Haute Couture meenam als teampaard, en niet Hermes. 

Maar uiteindelijk bleek dat een uitstekende keuze. De combinatie steeg tijdens dit EK boven zich uit, en was uiteindelijk de beste Nederlandse combinatie in de kür op muziek met bijna 80%. De positieve uitstraling van de combinatie zorgt er mede voor dat de stemming in het oranje kamp optimistisch is. Ook als wordt er geen medaille gehaald, niet met het team, en ook niet individueel. 


Dinja van Liere  met Hermes tijdens het World Equestrian Festival CHIO Aachen 2021 © DigiShots 

Aken

“Hoe gaat het nu met Hermes?”, werd gevraagd tijdens het EK. “Die gaat mee naar Aken”, vertelde Dinja. “En hij verkeert in topvorm”. Dinja had geen woord te veel gezegd. Amper een week na het EK met Haute Couture, veroverde Dinja alle dressuurharten in Nederland en daarbuiten door met Hermes de Grand Prix te winnen in Aken! Wat een euforie bij iedereen die van dressuur houdt. 

Blijft Hermes?

Na Aken gonsde het van de geruchten. Zou Hermes voor Dinja, en daarmee voor de Nederlandse dressuursport behouden kunnen blijven? Met de mega-verkoop van Totilas nog vers in het geheugen, is dat nu eenmaal iets waar we hier in Nederland direct ook aan moeten denken. De intentie om Hermes te behouden, tot in ieder geval de OS in Parijs is er zeer zeker, zo vertelde eigenaar Joop van Uytert aan dehoefslag.nl


Toekomstpaard: Independent Little Me (Uno Don Diego uit dezelfde moeder als Capri Sonne Jr., de merrie Wendela keur pref prest v. San Remo) in training tijdens de  Longines FEI Dressage European Championships 2021 © DigiShots 


En weer nieuwe jonge paarden om op te leiden. Dinja van Liere  met de KWPN gekeurde  Lowlands © DigiShots 


Toekomstmuziek: Dinja van Liere  met Mauro Turfhorst Pavo Cup 2021 © DigiShots - DigiShots


Nog een paard met toekomst:  Leonidas Pavo Cup 2021 © DigiShots 

Haute Couture verkocht aan Katherine Bateson

Op 1 december 2021 wordt de hippische wereld opgeschrikt dat het Olympiade reservepaard én EK-paard Haute Couture verkocht is. De merrie die negen jaar oud is zal voortaan worden uitgebracht door de Amerikaanse Katherine Bateson.  

Dezelfde dag bevestigt Joop van Uytert, samen met Albert Drost eigenaar van Haute Couture, en tevens eigenaar van Hermes, het andere toppaard van Dinja, dat Hermes behouden zal blijven voor Dinja tot en met de Olympische Spelen in Parijs. Van Uytert heeft een mede-eigenaar gevonden, waardoor de risico’s om zo’n toppaard aan te houden enigszins verdeeld worden.  En zo wordt deze 1 december een dag met een dubbele lading, van extreem slecht en schokkend nieuws en extreem goed nieuws. 

2022 WK Herning: Dinja derde in Grand Prix, individueel brons Grand Prix Special, individueel brons kur op muziek

In 2022 behaalt Dinja opnieuw een hoogtepunt in haar toch al imposante loopbaan. Met Hermes wint ze de eerste dag in de Grand Prix. Uiteindelijk wordt ze derde in de Grand Prix. Het levert haar geen individuele medaille op, maar ze helpt het Nederlandse team wel aan een prachtige vijfde plaats. Het team is daarmee zeker van kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs. 

Aansluitend op haar fantastische Grand Prix proef wist ze ook in de special naar een derde plaats en in de kur op muziek, en daarmee twee individuele bronzen medailles te rijden. Een absoluut hoogtepunt!


Dinja van Liere (NED) - Hermes ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots - Foto: DigiShots


Dinja van Liere toont trots haar bronzen medaille behaald in de Grand Prix Special tijdens het WK in Herning - Foto: Claartje van Andel

Bekijk ook het interview dat Hoefslag direct na de gewonnen individuele bronzen medaille met Dinja had:



Dinja van Liere (NED) - Hartsuijker Indoor Friesland 2022 © DigiShots - DigiShots


Dinja van Liere (NED) - Hartsuijker FEI Dressage World Cup Stuttgart 2022 © DigiShots - DigiShots


Dinja van Liere (NED) - Hartsuijker FEI Dressage World Cup Stuttgart 2022 © DigiShots - DigiShots

Tweede Grand Prix paard met gouden glans: Hartsuijker

Na de verkoop van Haute Couture was het voor Dinja belangrijk om achter Hermes een goed tweede paard te hebben. Dinja leidde Hartsuijker (v. Johonson, gefokt door de familie Wolfs) zelf op en maakte ongeveer een jaar geleden zijn debuut op het hoogste niveau. Inmiddels deed de prachtige vos goed mee op het hoogste niveau in ondermeer Stuttgart en in Zweden (2022). 

In Hoefslag zegt Dinja hierover:  “De eerste keer dat we startten, scoorden we 66%. In een jaar tijd is hij zoveel vooruitgegaan. Hij heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. In het begin vond hij het heel lastig om alles achter elkaar te doen, maar nu voelt hij zich steeds comfortabeler in de ring. Daardoor krijgt hij er steeds meer plezier in.”

“Thuis is hij heel relaxed, maar op wedstrijd wordt hij nu super fanatiek. Het is heel leuk om die ontwikkeling mee te maken. Hij is heel stabiel en iedere pas is raak. Hartsuijker geeft alles en loopt echt op zijn karakter. In alles wil hij enorm zijn best doen. Het is nu echt mijn tweede paard.”

Eerste overwinning in een Wereldbekerkwalificatie

Vlak voor het einde van 2022 behaalt Dinja van Liere haar eerste overwinning in een wereldbekerkwalificatie met Hermes tijdens het Kerstconcours in Mechelen. Opnieuw een heel mooie moment in de dressuurloopbaan van Dinja. Voor deze overwinning reed ze haar toppaard Hermes. En op deze wedstrijd rijdt ze de talentvolle Vita di Lusso (v. Vitalis) naar de winst in de Prix st Georges.  Deze Vita di Lusso ziet Dinja ook als een van haar toekomstpaarden.  In Hoefslag (jaarboek 2022) kondigde Dinja al aan veel vertrouwen te hebben in de zoon van Vitalis. 

“Ik ben heel gek van Vita di Lusso. Dat is echt een pareltje. Hij heeft in een jaar ook zoveel meer zelfvertrouwen gekregen en leert heel snel”, vertelde ze enthousiast.

2024 Debuut op internationaal Grand Prix niveau: Vita di Lusso

Dinja nam de tijd voor de opleiding van de bruine Vitalis-zoon Vita di Lusso (mv Weltano), maar toch maakte hij al op negenjarige leeftijd in de internationale dressuur op Grand Prix Niveau. Dit vond plaats tijdens Indoor Brabant 2024. Het debuut werd beloond met twee overwinningen en Dinja lijkt naast haar paarden Hermes en Hartsuijker een nieuwe troef te hebben voor het hoogste niveau. In onderstaande video heeft Hoefslag-verslaggever Jacob Melissen een interview met Dinja na haar overwinning in Den Bosch 2024.


In de aanloop naar de Olympische Spelen een hele luxe positie, al is Hermes in februari 2024 pas weer net hersteld van een vervelende blessure en zit Hartsuijker nog altijd in de lappenmand. Het doel voor 2024 lijkt duidelijk: OS Parijs.

Nieuw boegbeeld

Dinja van Liere beleeft haar doorbraak in een tijd, dat de Nederlandse dressuursport heel hard behoefte heeft aan een nieuw boegbeeld. Een boegbeeld dat het vriendelijke en ongedwongen rijden met een vanzelfsprekendheid en blijheid van zowel paard en ruiter uitstraalt. Een voorbeeld waar jonge ruiters naar kunnen kijken en van kunnen leren en waar iedere dressuurliefhebber graag naar kijkt en van geniet. 

Druk 

Dat Dinja de kar van de Nederlandse ‘next generation’ topruiters mag trekken, is natuurlijk heel mooi, maar het legt ook een druk op haar ranke schouders. In de loop der tijd heeft de amazone wel bewezen goed met druk om te kunnen gaan en de focus op haar paarden te houden. Ze heeft ambities en doelen duidelijk voor ogen en als het er op aan komt, weet ze vaak juist beter te presteren. 

Hierover zei ze zelf: “Ik ben juist beter als het ergens om gaat. Ik verstar niet en sla niet dicht. Ik ken ook nagenoeg geen zenuwen. Ik moet zeggen dat ik in Rieky Young ook een topcoach heb. Die zegt ook dat ik me gewoon moet focussen op mijn paard.”

De internationale uitslagen van Dinja Van Liere 

Foto’s: Hippofoto.be | Digishots

Lees ook:

Dinja van Liere (NED) - Hartsuijker
FEI Dressage World Cup Stuttgart 2022
© DigiShots
Dinja van Liere - Independent Little Me 2021
© DigiShots
Dinja van Liere (NED) - Hartsuijker
FEI Dressage World Cup Stuttgart 2022
© DigiShots
Dinja van Liere - Haute Couture, WK Hagen,  2021
© DigiShots
Dinja van Liere (NED) - Hartsuijker
Indoor Friesland 2022
© DigiShots
Dinja van Liere - Haute Couture
Longines FEI Dressage European Championships 2021
© DigiShots
Dinja van Liere - Independent Little Me
Longines FEI Dressage European Championships 2021
© DigiShots
Dinja van Liere - Haute Couture
Longines FEI Dressage European Championships 2021
© DigiShots
Dinja van Liere - Leonidas
Pavo Cup 2021
© DigiShots
Dinja van Liere - Mauro Turfhorst
Pavo Cup 2021
© DigiShots
Dinja van Liere - Independent Little Me
Longines FEI Dressage European Championships 2021
© DigiShots
Dinja van Liere - Lowlands
KWPN Hengstenkeuring 2020
© DigiShots
Dinja van Liere - Haute Couture
KWPN Kampioenschappen 2017
© DigiShots
Dinja van Liere - Hexagon's Roumanda
CDI3*-U25 Roosendaal 2012
© DigiShots
Dinja van Liere - Total U.S.
Longines FEI/WBFSH World Breeding Dressage Championships for Young Horses 2016
© DigiShots
Dinja van Liere - Duval's Capri Sonne Jr
FEI World Breeding Dressage Championships for Young Horses 2012
© DigiShots
Dinja van Liere - Hexagon's Double Dutch
Dinja van Liere - Duval's Capri Sonne Jr
FEI World Breeding Dressage Championships for Young Horses 2012
© DigiShots
Dinja van Liere (NED) - Hermes
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots