Silver for team Netherlands Jessica Poelman, Jasmien de Koeyer, Monique Peutz, Febe van Zwambagt, Devenda Dijkstra
Longines FEI Dressage European Championships 2021
© DigiShots
Silver for team Netherlands Jessica Poelman, Jasmien de Koeyer, Monique Peutz, Febe van Zwambagt, Devenda Dijkstra Longines FEI Dressage European Championships 2021 © DigiShots DigiShots

EK Dressuur U25 | Dagboek Devenda (2): “Zomaar zilver!”

Dressuur

Devenda Dijkstra maakt voor teamNL deel uit van het EK-team GPU25 dat voor de eerste keer tegelijk met de senioren hun EK heeft bij Hof Kasselmann in Hagen. Zij doet dat met de pas 9-jarige Hero (Johnson x OO Seven) van eigenaren Laurens van Lieren en Jan Pieter Dalsem. Voor de Hoefslag houdt de EK-debutante een dagboek bij. Gisteravond reed ze haar ereronde met het team: zilver!

Advertisement

Geen ochtendmens

“Laurens ging gistermorgen eerst Hero voeren. Laurens doet dat altijd, ook thuis. Ik vind dat niet zo erg, want dan kan ik me nog even een keer omdraaien, ik ben niet echt zo’n ochtendmens. Ik ging een kwartiertje later naar stal. Ik wil Hero wel altijd gelijk even aandacht geven en zijn dekentje afdoen. ‘s Nachts is het echt best wel koud maar overdag is het super warm. Onze tent staat aan de zijkant, zo hebben we een beetje wind en schaduw van de tent er naast. Ik heb het gevoel dat onze tent koeler is dan de andere. Hebben wij even geluk!”


Fietsen naar de bakker

“Daarna ben ik even naar de bakker gefietst samen met de moeder van Jessica Poelman, zij wist de weg al naar het dorp toe. De vader van Jasmien de Koeyer fietste ook even mee, hij wist ook nog niet hoe je daar moest komen.
Rond half 10 moest Dinja rijden, Dinja is een hele goede vriendin van ons dus ik vind het ook echt leuk dat we hier samen zijn. Dinja is echt zo’n gedreven ruiter en volgens mij kan je haar nog op een ezel zetten, dan ziet het er nog makkelijk uit. Ze had Haute Couture er echt heel scherp aan. Iedereen zat op het puntje van zijn stoel, het was best een spannende proef om naar te kijken en echt heeeeel mooi. Vooral de piaffe was heel mooi en de series rijdt zij echt zo kaarsrecht! Ik denk dat ze hier in de loop van de week nog hoger gaat scoren. Volgens mij vond Haute het vandaag nog een beetje spannend met dat felle zonnetje.”


Scherp en fris

“Na de proef van Dinja ben ik gelijk zelf even gaan rijden. De baan waar je de hele dag vrij mag trainen, ligt bovenop een heuvel met heel mooi uitzicht. Hero was eigenlijk vrij, maar ik wilde hem toch even stappen onder het zadel en lekker aan een lang teugeltje een stukje draven en galopperen. Hij voelde echt lekker scherp en fris vandaag! Hij lijkt wel fitter na zo’n wedstrijd in plaats van vermoeider.”

Zenuwachtig voor Jessica

“Voor lunchen met mijn familie was vandaag ook tijd. Voor het rijden van Hans Peter bij de senioren, maar vooral dat van mijn teamgenoten Jessica en Jasmien aanbrak. Wow, wat was ik zenuwachtig voor Jessica!! Maar ze zette echt zooooo’n mooie proef neer, kippenvel! Voor Jessica is dit ook allemaal nieuw en heel spannend dus echt mega knap dat ze gewoon even zo’n proef neerzet. Ook een opluchting voor ons als team, toen ze had gereden dacht ik, top Jessica, zilveren medaille wel redelijk veilig gesteld nu.”

Stoere proef

“Ik ben even met Hero wezen grazen in de schaduw en daarna ben ik even bij de vrachtwagen gaan zitten zodat Jasmien even rust had bij de stallen. Jasmien reed ook echt een hele mooie proef! Een foutje in de eners maar verder echt zo sterk! Jasmien durft zo stoer te rijden tijdens de proef, dat moet ik echt nog een beetje leren. Toen moesten alle paarden in de knotten, want wij mochten prijsuitreiking rijden! Whoeehoeeee, zo vet, mijn aller eerste EK en dan een medaille halen met het team! Ik vind dit veel leuker dan individueel rijden! Nu werk je echt samen als team, straks zijn we opeens weer concurrenten. Dat vind ik stom.”


Op hol in prijsuitreiking

“De prijsuitreiking was echt zo mooi! We kregen allemaal een mooie deken, sjerp, zilveren bloemen en medaille. Hero heeft ook echt zo’n top karakter, er waren echt wat paarden die heel druk waren en Hero bleef gewoon lekker een beetje bij Laurens staan kroelen. De ereronde te paard ging ook niet helemaal soepel.
Ik vind een ereronde altijd super leuk om te doen, maar jeetje, ik snap wel waarom sommige mensen dit liever niet doen. Iemand viel van haar paard, ik denk dat wel driekwart op hol sloeg. Maar Hero bleef echt zo braaf zijn rondje lopen! Toch ben ik zelf maar snel de baan uit gegaan. Hero kan dan wel zo lief zijn, een ander paard kan hem wel slaan.
Vandaag is de loting voor onze GPU25 op morgen of zaterdag. Verder rustdag en we kunnen aan het eind van de dag kijken naar de GP Special van de senioren. Zin in!”


Bron: De Hoefslag

Foto’s: Digishots en Devenda

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding