Devenda Dijkstra - Hero
Longines FEI Dressage European Championships 2021
© DigiShots
Devenda Dijkstra - Hero Longines FEI Dressage European Championships 2021 © DigiShots DigiShots

EK Dressuur U25 | Dagboek Devenda (1) “Super blij met goede start!”

Algemeen

Devenda Dijkstra maakt voor teamNL deel uit van het EK-team GPU25 dat voor de eerste keer tegelijk met de senioren hun EK heeft bij Hof Kasselmann in Hagen. Zij doet dat met de pas negenjarige Hero (Johnson x OO Seven) van eigenaren Laurens van Lieren en Jan Pieter Dalsem. Ze reed al even samen met Charlotte Dujardin. En gisteren was ze de eerste Nederlandse en tweede starter en is superblij met haar prachtige 70,559%.

Advertisement

Alle aandacht

“De aanloop is prima gegaan. Op zondag kon Hero voor vertrek nog even zijn buik vol eten met gras. We vertrokken thuis om 13.00 uur naar Hagen en we waren in 2,5 uur daar, super fijn. Ik merk echt aan Hero dat hij het leuk vindt om mee te gaan, omdat dan echt alle aandacht voor hem is! Hij is zo gek op aandacht, soms wordt hij bijna brutaal als ie dat niet krijgt.”

Alles bij elkaar

“Bij aankomst werden de paarden getemperatuurd en de chip uitgelezen, daarna mochten we naar de stallen. Wij staan met alle Nederlanders bij elkaar dus ook met de paarden van de senioren. Heel leuk! Ik ben zondag om 17.00 uur gelijk even rustig gaan trainen in de hoofdpiste met Hero. Dat vond ik belangrijk om even te doen zodat Hero het ook als een prettige vakantie-omgeving ervaart, haha.”


Rustgevend

“Gisterochtend ben ik eerst even lekker gaan grazen met Hero. Het is hier in de omgeving echt heel mooi! Samen met mijn teamgenoot Jessica Poelman ben ik een heel stuk wezen fietsen, of naja op elektrische fietsjes die het helemaal zelf doen. Mag je dit fietsen noemen? Haha. Maandagavond om 18.00 uur hadden wij de officiële training met het team. Mijn andere trainer Rieky (Young red.) was er gelukkig ook bij. Rieky en mijn vriend en dagelijkse trainer Laurens (Van Lieren red.) geven mij echt rust. Laurens kent mij en het paard het allerbeste. Hij is overal bij geweest, bij iedere training thuis en ergens anders en bij iedere wedstrijd. Bij Rieky train ik iedere week. Zij is zo’n heerlijk, nuchter mens, zij geeft mij gewoon rust. En niet omdat zij zelf zo’n rustig mens is hoor! Ze is bloedje fanatiek en heel consequent, maar wel echt zo’n nuchtere Brabander! Normaal zou je denken dat het veel teveel is als er twee trainers je staan te helpen, maar ik vind het juist super fijn, Rieky en Laurens zitten op één lijn. Ook Monique Peutz (bondscoach) geeft echt rust, zij regelt hier alles en ze zorgt echt dat wij geen energie hoeven te verspillen aan dingen buiten het rijden om. Ook heeft Monique de afgelopen tijd veel mee gekeken en geholpen tijdens trainingen en het trainingsweekend dat al weer even geleden was.”

Rijden met Charlotte Dujardin

“Gisterochtend heb ik Hero even onder het zadel gestapt en ik reed gewoon bij Charlotte Dujardin en Gio in de baan!! Haha dit vond ik stiekem wel een beetje cool, ik ben echt fan van haar rijden! Ik was ’s morgens nog niet suuuuper zenuwachtig, maar ik merkte wel aan mezelf dat ik een beetje in mijn eigen bubbel zat. Ik moest al als tweede starten om 16.08 en dat vond ik wel een beetje spannend. Maar oké, eigenlijk slaat dat nergens op, zei ik tegen mezelf, ik moet me daar niet mee bezig houden, ik moet gewoon goed rijden!”


Opgelucht

“Nu ben ik héél blij! Stiekem was ik dus tòch zenwachtig, want ik merk hoe opgelucht ik nu ben. Het was echt zonde dat ik punten heb verloren in de stap vanwege een onrustig hoofd, want Hero stapt normaal voor een 8 of een 9. Normaal rijd ik in het begin meteen stoer en gedurfd in draf en passage. Nu was het andersom. Ik durfde pas echt te gaan rijden in de galop. Na mijn proef kreeg ik een kneepje in mijn been van Monique, goed gedaan meid, zei ze, we hadden geen beter begin kunnen maken! Het klinkt een beetje Penny-achtig, maar Hero is zo’n proevenpaard! Hoe strak ik er ook op zit, hij wil het gewoon doen in de ring! Daarna hebben we met elkaar naar Febe (van Zwambagt red])gekeken. Ik vind haar een super voorbeeld van hoe ze blijft rijden, daar kan ik wat van leren! Zonde van het ene wisselfoutje, maar ze reed een superproef.”

Nu tweede

“We staan nu met twee meetellende proeven tweede na Duitsland en voor Engeland. Vandaag kan er van alles veranderen, omdat er een schrapresultaat is. Ik verwacht veel van Jessica Poelman met haar geweldige paard Chocolate Cookie en de super ervaren Jasmien de Koeyer.”


Bewust genieten

“Hopelijk ga ik de komende dagen nog meer bewust genieten van mijn eerste en laatste kampioenservaring bij de U25! Gisteren avond hadden we ontvangst in de tuin van Kasselmann met hapjes en drankjes. Met de senioren. Het is super bijzonder wat ik hier beleef en dat ik hier ben!”

Bron: De Hoefslag

Foto’s: Devenda en Digishots

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding