Afbeelding

Jasmijn van den Brand: “We zijn van ver gekomen”

Dressuur

Twee jaar geleden kocht Jasmijn van den Brand de schimmelpony Ballymoe Scooby, die enkele weken daarvoor uit Ierland was gekomen. Ondanks dat Scooby niet doorgereden was en dat Van den Brand geen ervaring had met het opleiden van jonge pony’s, klikte het zo goed tussen paard en amazone dat ze samen een weg hebben gevonden in de sport. Ondertussen hebben ze de smaak te pakken en komen ze uit op Z1-niveau, een droom die uitkomt voor de amazone.

Advertisement

Stap en draf

“Scooby kon alleen nog maar stappen en draven onder het zadel toen ik hem kocht”, blikt Van den Brand terug. “Toen ik hem voor het eerst zag viel ik gelijk voor zijn uitstraling en aansprekende hoofd. Ik zag niet gelijk wat in hem en stelde het M1 als doel, maar ondertussen zijn we al Z1 en kunnen we misschien nog wel verder”.

Puber

Zelf heeft Van den Brand het rijden geleerd van ervaren pony’s, in overleg met haar instructrice besloot ze om het een keer met een jonge pony te proberen. “Ik heb echt wel moeite gehad met het rijden, want Scoob heeft een flink karakter”, legt ze uit. “Als hij er geen zin in had, ging hij gewoon in protest. Het was echt een puber, maar op een gegeven moment ging de knop om en ging het rijden echt goed”.

Verbeteren

Momenteel traint de combinatie door voor de selectiewedstrijden van het Z1. “Ik ben 16, dus internationaal rijden gaat niet meer lukken, maar ik wil nog wel door naar het Z2”, legt ze uit. Van den Brand had zelf nooit verwacht dat dit haar zou lukken. “Scooby is niet de ‘perfecte’ sportpony. Hij is erg kort in de rug en ook zijn gangen zijn niet de makkelijkste om mee te werken. In het begin was de middendraf helemaal niks, maar hij blijft gewoon heel erg verbeteren, dat is onwijs leuk om te zien. We zijn echt ver gekomen én maken veel plezier, dat is het allerleukste”.

Overstap naar paard

Van den Brand is blij met de keuze die ze gemaakt heeft om een jonge pony te kopen. “Het proces van het inrijden en het hebben van een jonge pony is heel anders dan het hebben van een oudere pony. Scooby is heel jolig en kan echt een dolle bui hebben, dat was ik echt niet gewend. Toch zou ik het zo nog een keer doen. Als ik de overstap naar de paarden ga maken, koop ik weer een jong paard”, sluit ze af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: CMphotos.nl